ABD’de yeniden başkan seçilen Donald Trump, seçim sürecinde tüm yabancı ithalatlara yüzde 10 ila 20 arasında genel gümrük vergisi koyma sözü verdi.
Fakat İngiltere bundan muaf tutulabilir. Tabii bazı şartlar karşılığında.
İngiltere ve ABD arasında bu şartları konuşmak üzere ticaret görüşmelerinin yakında başlaması bekleniyor.
Sektörden kaynaklar The Telegraph'a, müzakerelerin bir parçası olarak 18 ay içinde yürürlüğe girmesi beklenen şarap ve içkilere yönelik yeni tarifelerin de yer alacağını söyledi.
Boeing ve Airbus arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlığa yanıt olarak, her iki ülke tarafından 2019 yılında Amerikan ve İngiliz ihracatçı içkilere yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanmıştı.
Taraflar daha sonra vergilerin 2021'den itibaren beş yıl süreyle askıya alınması konusunda anlaştı ancak Londra ve Washington arasında yeni bir anlaşmaya varılamazsa vergiler Haziran 2026'da geri dönecek.
JACK DANIELS VE COCA COLA FİYATLARI YÜZDE 20’DEN FAZLA ARTABİLİR
İşletmeler, Trump'ın İngiltere ile ticaret görüşmeleri kapsamında gümrük vergilerini yeniden uygulamaya koymayı kabul edebileceğinden, bu durumun İskoç viskisi sektörüne zarar vereceğinden ve İngiliz tüketiciler için Amerikan içkilerinin maliyetini artıracağından endişe ediyor.
Viski savaşı, İngiliz barlarında Jack Daniels ve Coca-Cola'nın fiyatının beşte bir oranında artmasına neden olabilirken, değerli İskoç markalarının ihracatı düşebilir.
İngiltere Şarap ve İçki Ticaret Birliği Başkanı Miles Beale, "ABD'nin şarap ve içkilere yönelmesinden endişe ediyoruz" dedi ve ekledi:
"İngiltere Hükümeti'nden erkenden harekete geçip tarifelerin tamamen kaldırılması yönünde bir gerekçe sunmasını ve ikinci bir Trump yönetiminin bunları yeniden uygulamasına fırsat vermemesini istiyoruz."
TRUMP’IN GÜMRÜK VERGİLERİ PLANI
Trump, ABD'de gümrük vergilerinin gelir vergisinin yerini alabileceğini öne sürüyor.
Seçim kampanyası sırasında, gümrük vergilerini gelir elde etmek ve dış politikayı şekillendirmek için kullanan 19. yüzyıl ABD başkanı William McKinley'i defalarca övdü ve gümrük vergilerinden sorumlu Ticaret Bakanı olarak Wall Street'in CEO'su Howard Lutnick'i aday gösterdi .
Trump'ın geçiş ekibinin eş başkanlığını da yürüten Lutnick, genel gümrük tarifeleri tehdidini, diğer ülkeleri ticaret konusunda müzakere masasına oturmaya zorlayacak bir "pazarlık kozu" olarak nitelendirdi.
İSKOÇ VİSKİ ENDÜSTRİSİ 2019’DA 600 MİLYON STERLİN KAYBETTİ
Gümrük vergisi muafiyetinin devam edeceği öncelikli sektörlerin listesi
Transatlantik viski tarifesinin yürürlükte olduğu 18 ay boyunca, İngiltere'deki İskoç viski endüstrisi ABD'ye yaptığı ihracatta 600 milyon sterlin kaybetti.
Geçtiğimiz yıl, İskoç işletmeleri ABD'de 978 milyon sterlin değerinde viski sattı ve bu da 127 milyon şişeye denk geliyor. Şarap ve içki ihracatı birlikte 1,4 milyar sterlinlik ticarete denk geldi.
Birleşik Krallık Ticaret ve İşletme Bakanlığı, Trump'ın göreve gelmesinin ardından gümrük vergisi muafiyetinin devam etmesini sağlayacak öncelikli sektörlerin listesini hazırladı.
Bunların arasında finansal hizmetler, teknoloji şirketleri ve ilaç şirketleri yer alıyor.
Whitehall'dan bir kaynak, İngiltere'nin ABD'ye ihraç edilen otomobillere uygulanan yüzde 2,5'lik gümrük vergisinin kaldırılması için de çaba göstereceğini söyledi ancak yetkililerin bu çabaların başarılı olacağından pek emin olmadıklarını belirtti.
patronlardunyasi.com