Otomobil


Dünyadaki otomotiv devlerini iflasın eşiğine getiren kriz Türkiye'yi de vurdu, 120 bin araç elde kaldı. Ekonomi yönetimi sorunu 3 aşamada çözmeyi planlıyor..

Dünya devlerini iflasın eşiğine getiren global ekonomik kriz Türkiye'de de otomotiv sektörünü derinden etkiledi. Geçtiğimiz hafta otomotivcilerle bir araya gelen ekonomi bakanları sektörü canlandırmak ve kriz sonrasında yapısal üretim değişikliği gerçekleştirmek için 3 aşamalı plan hazırladı.

Birinci aşamada stoktaki 120 bin araç eritilecek, ikinci aşamada hurda alımı ile vergi indirimine gidilecek ve küçük hacimli motor üretimi yapan firmalara destek verilerek az yakıt tüketen ve çevreye duyarlı otomotiv üretimi teşvik edilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sektörün elindeki stoğa dikkat çekerek, "Bu sadece bir defaya özgü kredi desteği olmayacak. Çünkü kriz 2009'un sonunda bitecek. Uzun vadeli bir eylem planı hazırlıyoruz" dedi.

Sektörün, ÖTV indirimine yönelik talebine ilişkin, "Bu konuyu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la en kısa zamanda görüşeceğim" diyen Çağlayan, vergi indirimine de yeşil ışık yaktı. Eylem planı kapsamında, benzin tüketimini azaltmak amacıyla hibrid (melez) otomobil üretimi teşvik edilecek. Bakan Çağlayan, az yakıt tüketen, çevreye duyarlı otomobil üretimine destek verileceğini söyledi.

Avrupa ülkeleri de hibrit otomobiller için teşvik sistemi uyguluyor. Bu otomobiller, yakıt tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağlarken, ayrıca çevreye de karbondioksit gazı salınımını önemli ölçüde azaltıyor.

SEKTÖR FON İSTİYOR
Pazartesi günü Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda da (EKK) eylem planının masaya yatırılması bekleniyor. Sektör temsilcileri, ABD benzeri bir özel fon istiyor.

Sektörün ihracatı yüzde 45 azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, son 3 ayda otomotiv ihracında yüzde 45 düşüş yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "İhracat son 5-6 yılda 27.5 milyar dolarken, 2.5 milyar dolarla otomotiv sektörü yüzde 9 pay alıyordu. Şimdi 131 milyar dolarlık ihracatta yüzde 20'lik pay alıyor. Otomotiv sanayi yüzde 20'lik payla son 2 yılda Türkiye'de en çok ihracat yapan sektör oldu.

Son 3 aydan bu yana da Yüzde 45'lere varan düşüş söz konusu. Sektörün mutlaka desteklenmesi lazım. Bu Ar- Ge teşviği ile birlikte otomotiv sektörü Avrupa'nın yatırım üssü olabilir. Sektörün yatırım yaptığı insan kaynaklarını elinde tutmasını ve firmaların ayakta kalması için her türlü tedbir alınmalı. Sadece kriz dönemi değil sonrası da hesaplanmalı."

Hazal Ateş/Sabah