Ekonomik Sosyal Konsey, Ankara'da işsizliğe karşı alınacak önlemleri masaya yatırdı. Hükümet sivil toplum kuruluşları (STK) işçi ve işveren kesimini dinledi
Küresel kriz, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de işsizliği kamçılarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da işsizlik soruna çözüm aramak için Ekonomik ve Sosyal Konsey'i (ESK) topladı. ESK'ya, ekonomiden sorumlu bakanlar, ilgili bürokratlar ile TOBB, Türk-İş, TİSK, Hak-iş, DİSK, Kamu-Sen, TESK ve TZOB katıldı.
Burada açıklama yapan Başbakan Erdoğan, küresel kriz nedeniyle bir çok ülkede milyonlarca kişinin işini kaybettiğini belirterek, 'İşsizlik, sadece bu kriz sürecinin sorunu değil. Ülkemizdeki kronik sorunların başında geliyor. 2001 sonrasında yüzde 8.4 olan işsizlik, 2002'de yüzde 10.3'e çıktı. İşsizlik, yüzde 9.9'a kadar düşürülürken, 2008'in son çeyreğinde açıklanan en son veri yüzde 10.9 oldu' dedi.
Erdoğan, 2008'in ikinci yarısından itibaren aldıkları tedbirlerle piyasaya 10 milyar TL'lik likidite enjekte ettiklerini aktararak, böylece krizin etkilerini azalttıklarını söyledi. Erdoğan, 6 yılda 2 milyon 914 bin kişinin iş sahibi olduğunu belirterek, 'İşsizlik ciddi oranda düşmese bile yeni iş imkanlarının oluşturulması sağlandı' dedi.
Faturayı çalışanlar ödemesin
ErdoĞan, krizin, başta çalışanlar olmak üzere, dar gelirli ve yoksul kesim üzerinde etkilerini en aza indirmek için gayret içinde olduklarını belirterek, şunları kaydetti: Bu krizin faturasını çalışanların ödememesi için tedbirlerimizi kararlılıkla alıyoruz. Şu ana kadar Türkiye, bu noktada son derece başarılı bir performans izledi. Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle krizi, Türkiye'nin mümkün olduğunca uzağında tutmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi bu güce, bu dirence sahip...
Kim ne önerdi?
Primleri Hazine ödesin
TÜRK-İŞ: İlave istihdam yaratan işletmelerin sosyal güvenlik prim ödemeleri belli bir süre Hazine tarafından üstlenilmeli. Kamunun personel ihtiyacı bekletilmeden giderilmeli, emekli olanların yerine yeni personel alınmalı. Esnek çalışma biçimleri kriz gerekçesiyle yaygınlaştırılmamalı. İşsizlik sigortası kapsamında olan işçilerin fondan yararlanma koşulları geliştirilmeli. Dar gelirli kesimlerin tükettiği zorunlu temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki dolaylı vergiler kaldırılmalı. İşsizlik sigortası kapsamında olmayan işten çıkarılan işçilerin zorunlu giderlerini karşılamaya yönelik olarak 'dayanışma geliri' uygulanmalı, ayrıca elektrik, su, doğalgaz, yakacak, kira gibi ödemeleri belirli bir zamana yayılmalı ya da kamu bütçesinden sağlanmalı. Elektrik ve doğalgaza yeni zam yapılmamalı.
Kriz masası kurulsun
HAK-İŞ: İhraç ürünlerinde yerli ara malları kullanımını artıran firmalara istihdam ve ihracat desteği verilmelidir. Çalışma Bakanlığı'nda tüm konfederasyonların temsilcilerinden oluşan bir 'kriz masası' oluşturmalı. Emeklilerin maaşları, kamu çalışanları ile toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilerin ücretlerinde, enflasyonun üzerinde ciddi iyileşmeler sağlanmalı. Böylece iç talep canlanacaktır. İstihdam paketindeki prim indirimi ve teşviklerin uygulama süresi uzatılmalıdır.
Vatandaşa 'harca' diye çek verilsin
KAMU-SEN: İç piyasada yaşanan durgunluğun aşılması, krizin istihdam üzerindeki etkilerinin azaltılması ve istihdamın artırılması için memur, işçi, emekli, dul ve dar gelirlilere her ay belirli bir miktarda 'harcama çeki' verilmeli. Haftalık çalışma süreleri 35 saate çekilmeli ve fazla mesailerin sınırlandırılması ile yeni istihdam sağlama yoluna gidilmeli. Ülke çapında başlatılacak kampanya ile ülkede üretilen malların tüketilmesi sağlanmalı.
Kayıtdışı ekonomi ve istihdamın, kayıt altına alınması için her türlü tedbir alınmalı.
İzinler olmasın
TİSK: Telafi çalışma sistemi yenilensin. Ücretsiz izinde işçinin dava açması engellensin. Belirli süreli iş sözleşmesi kolaylaştırılsın.
Akşam