İmar Bankası'nın zarara uğratılmasına ilişkin davada "zimmet ve dolandırıcılık" suçlarından yargılanan Uzan ailesi, 325 milyar 474 milyon 050 bin TL'lik vergi borcunu banka kaynağını kullanarak ödemiş.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan İmar Bankası'nın hesaplarını inceleyen Teftiş Kurulu, bankanın batırılmasına ilişkin yeni bilgilere ulaştı.
Müfettiş Yardımcısı Nurhan Demirkapı, Gayrettepe şubesinde geçici hesaplar vasıtasıyla Uzan ailesi adına yapılan ödemeleri inceledi. Raporda, İmar Bankası davasında yargılanmayan Cem Uzan'ın da bankanın batırılmasında sorumlu olduğu belirtiliyor.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen raporda, 2001-2002-2003 yıllarında bankanın Gayrettepe Şubesi'ndeki hesapların incelendiği ifade ediliyor. İnceleme sonucunda, Kemal Uzan adına 220 milyar 424 milyon, Yavuz Uzan adına 4 milyar 877 milyon, Murat Hakan Uzan adına 38 milyar 811 milyon, Cem Cengiz Uzan adına 51 milyar 706 milyon, Bahattin Uzan adına 889 milyon, Melahat Uzan adına 5 milyar 270 milyon ve Ayşegül Akay adına 3 milyar 493 milyon TL olmak üzere toplam 325 milyar 474 milyon TL tutarındaki vergi borcunun bankaya ait para kullanılmak suretiyle ödendiği belirtiliyor.
Gayrettepe Şubesi ve vergi daireleri arasındaki yazışmalarının da yer verildiği raporda, vergi borçlarının Mecidiyeköy, Hocapaşa ve Beşiktaş Vergi Dairelerine ödendiği kaydediliyor. Müfettiş Yardımcıları Nurhan Demirkapı ve Burhan Dağlı tarafından hazırlanan diğer bir Teftiş Kurulu raporunda ise Uzan Grubu'na ait şirketlere nasıl kaynak aktarıldığı anlatılıyor.
Gayrettepe Şubesinin hesaplarını inceleyen müfettişler, bankaya ait 107 trilyonun grup şirketlerine aktarıldığı ifade ediyor. Aktarımın değişik yöntemlerle yapıldığı belirtilen raporda, geçici hesaplar vasıtasıyla Uzan Grubu'na ait şirketlerin hesaplarına alacak kaydı verildiği, EFT ve havale ile şirketler adına çeşitli ödemeler yapıldığı anlatılıyor.
Bu yöntemler kullanılarak Uzan grubuna karşılıksız olarak 107 trilyon 489 milyar TL aktarıldığı tespit edildi. Raporda, "Bankanın Uzan grubu şirketlerini kredi ilişkisi dışında ve kredi hesaplarında takip etmeden fonlandığı belirlenmiştir. Müfettişliğimizce yapılan incelemelerde bu işlemlerinin karşılığının ilgili şirketler tarafından bankaya getirildiğine dair herhangi bir muhasebe kaydına veya belgeye rastlanmamıştır. Uzun grubu şirketlerinin kanuni yükümlüklerinin büyük kısmının banka tarafından karşılandığı, ancak ilgili şirketlere ait cari hesaplara bu tutarların yansıtılmadığı anlaşılmaktadır" deniliyor.
Genç Parti lideri Cem Uzan, İmar Bankası'nın zarara uğratılmasına ilişkin davada yargılanmıyor. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davada Cem Uzan'ın "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, dolandırıcılık, resmi evrakta sahtecilik ve rüşvet" suçlarından 42 yıla kadar hapsi isteniyor. Aynı davada baba Kemal Uzan hakkında ise 18 yıl 2 aydan 45 yıla, Murat Hakan Uzan ile Uzan grubunda genel müdür olarak çalışan Müştak Ayvaz hakkında 13 yıl 2 aydan 41 yıla ve Yavuz Uzan hakkında ise 9,5 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Davanın diğer 30 sanığı hakkında ise 41 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor. İmar Bankası'nın zarara uğratılmasına ilişkin davada ise sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve bankanın yönetim kurulu üyeleri Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Gürol Demirkol, Hilmi Başaran, Sadık Karagöz, Tacettin Pak ve Mehmet Koray Özkaya'nın, '2 kez nitelikli zimmet', '19 bin 334 kez dolandırıcılık', 'off-shore hesaplardan mevduat kaydırarak BDDK'nın ikazlarına uymamak' ve 'cürüm işlemek için teşekkül oluş