Çevre


Kenan GÜRBÜZ

#video_8966686#

Muğla'daki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nde (DEKAMER) tedavisi tamamlandıktan sonra uydu takip cihazı takılarak denize salıverilen 50 caretta caretta’nın her hareketi saniye saniye izleniyor. Çalışmalarla ilgili Patronlar Dünyası’na bilgi veren Prof. Dr. Yakup Kaska, “Deniz kaplumbağalarının yaşamlarının büyük kısmı denizlerde geçiyor.  Bu canlılara en büyük tehdit yine denizlerden geliyor. Uydudan çip ile her hareketlerini takip ediyoruz. Nereye gidiyorlar, beslenme alanları neresi, nasıl bir göç yolu izlediklerin ve göç sırasındaki davranışlarına ilişkin sorulara cevap arıyoruz” dedi. 

DÜNYANIN HER YERİNDEN BİNLERCE TAKİPÇİLERİ VAR

DEKAMER'in uydudan izlenen caretta carettalara ilişkin haritaları internet sitesinde paylaştığını ve bunun dünyanın her yerinden doğasever tarafından ilgi gördüğünü belirten Kaska, şu bilgileri verdi:
 “Binlerce kişi cip taktığımız carettaların her hareketini izliyor. Büyük bölümü Tunus ve İtalya kıyılarında. TUI Care Vakfı desteğiyle 28 Ağustos 2019'da uydu takip cihazı takarak denize bıraktığımız ve "Tuba" adını verdiğimiz 30 yaşlarındaki caretta caretta, uydu takip cihazıyla Türkiye'den Adriyatik'e kadar izlenen ilk deniz kaplumbağası oldu”

4 YILDA 28 BİN KİLOMETRE YOL KATETTİ

Kaska, göç, beslenme ve kış alanlarının belirlenmesi için takip edilen caretta caretta Tuba'nın, yönünü nasıl tayin ettiği, yerin manyetik alanı ve akıntının yönünden nasıl etkilendiğinde izlendiğini anlatarak,  “Takip cihazı sayesinde,  Tuba’nın rotası haritadan 8 milyon 700 bin kez görüntülendi. Yolculuğunun devamı merakla beklenen Tuba, 4 yıl 2 ayda 28 bin kilometre yol katetti. Bu kadar uzun mesafeye rağmen üzerindeki takip cihazı sayesinde 50 aydır veri akışı sağlanabilen Tuba, uzmanların beklentisinin ötesine geçti ve dünyada tek seferde en uzun süreyle izlenen hayvanlardan biri oldu. 


Dalyan İztuzu Plajı'ndan kumsala bırakıldıktan sonra 2 ayını Marmaris açıklarında geçiren daha sonra yaklaşık 1 ay içinde Yunanistan'a ulaşan Tuba, Malta, İtalya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Karadağ ve Hırvatistan kıyılarına uğradı ve son 1 yılda İtalya'nın güneyindeki İyon Denizi açıklarında izlendi. Akdeniz'de, Tuba kadar uzun takip ettiğimiz başka caretta caretta olmadı. Tuba, Akdeniz'in en uzun süre izlenen carettası. Dünyada da buna yakın çok az bireyde uydu sinyali alınabildi. Tuba, bu yönüyle hem dünya hem de Akdeniz için rekor sürede takip edilmiş kaplumbağa durumunda." 

MERSİN 4 YIL SONRA GERİ DÖNDÜ, KADRİYE İTALYA’DA 

4 yıl önce İztuzu sahilinde denize bırakılan ve Mersin adı verilen Caretta Caretta’nın adını taşıdığı Mersin sahillerine 4 yıl sonra geri dönmesi dikkat çekti.
Uydu takip cihazı ile izlenen Berra, Begüm, Beste, Benan, Leyla, Özlem, Muhsine, Likya ve Patara Tunus kıyılarında. Kadriye İtalya kıyılarında, Beyza ise Libya kıyılarında. 
Özlem ve Meyra ise 3 yıl sonra İztuzu kıyılarına geri döndü.

503 YAVRU DENİZE ULAŞTI 

Öte yandan 25 Haziran tarihi itibarıyla 503 deniz kaplumbağası yuvasına ulaşıldı. Yuvalar koruma altına alınırken çıkan yavrular da güvenle denizle buluşturuldu. Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği Bakanlığının da destek verdiği “Özel Çevre Koruma Bölgeleri Deniz Kaplumbağaları Uydu İzleme Projesi” dünya da olumlu tepkilere neden olan bir proje.

Deniz kaplumbağalarının göç sırasında uğradıkları ve üreme dönemi dışında kalan dönemlerde hangi alanları-ülkeleri ziyaret ettiklerinin bilinmesi, o habitatlarının korunması ve koruma önlemlerinin alınması için büyük önem taşıyor. Bu nedenle uydu izleme cihazları ile takip çalışmaları deniz kaplumbağası araştırmacıları tarafından “Özel Çevre Koruma Bölgeleri Deniz Kaplumbağaları Uydu İzleme Projesi”  ile izleniyorlar. İzlenen deniz kaplumbağalarının yaşları 20 ila 50 arasında değişiyor.

patronlardunyasi.com