Yapay zeka ve bilinci üzerine yapılan tartışmalar teknoloji geliştikçe daha da derinleşiyor. The Guardian’da yer alan habere göre, London School of Economics'te felsefe profesörü olan Jonathan Birch ve bir grup akademisyen, yapay zeka sistemlerinde bilincin 2035 yılına kadar ortaya çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi.
YAPAY ZEKADA BİLİNÇ TARTIŞMASI BÖLÜNMELERE YOL AÇABİLİR
Birch’e göre bu durum, "birbirlerini büyük hatalar yapan alt kültürler olarak gören" toplumsal çatışmalar yaratabilir. Yani bir grup insan yapay zekayla ilgili duyarlı varlıklar olduğunu düşünüp hakları olması gerektiğini savunurken, bir grup insan da yapay zekayı sadece teknolojik bir araç olarak görüp herhangi bir hak tanınmasının mümkün olmayacağını savunabilir. Bu fikir ayrılıkları ise ünlü felsefeciye göre toplumsal kopuşları da beraberinde getirebilir.
Prof. Jonathan Birch
Brich, "Bu konuda büyük toplumsal ayrışmalar olmasından oldukça endişeliyim. Birbirlerini büyük hatalar yapan kişiler olarak gören alt kültürlerimiz olacak. Bir tarafın diğerini yapay zekayı çok acımasızca sömüren biri olarak gördüğü, diğer tarafın ise ilkinin orada bir duyarlılık olduğunu düşünerek kendini kandırdığını gördüğü büyük toplumsal kopuşlar olabilir.” dedi.
YAPAY ZEKA GÜVENLİK UZMANLARI BU HAFTA TOPLANACAK
Yapay zekanın duyarlılığına ilişkin tartışmalar, Steven Spielberg'in AI (2001) ve Spike Jonze'un Her (2013) adlı bilim kurgu filmlerini anımsatıyor. Bu felsefi tartışmalar yapay zeka teknolojisinin hızla ilerlediği bir dönemde oldukça önemli. Bu nedenle, ABD, İngiltere ve diğer ülkelerden gelen yapay zeka güvenlik uzmanları, teknoloji hızla ilerledikçe daha güçlü güvenlik önlemleri geliştirmek için teknoloji şirketleriyle bu hafta bir araya gelecek.
“YAPAY ZEKA GELİŞİMİ YAVAŞLATILMALI”
Oxford Üniversitesi Küresel Öncelikler Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Patrick Butlin ise şunları söyledi:
"Bir yapay zeka sisteminin insanlara tehlikeli olabilecek şekilde bize direnmeye çalışması riskini tespit edebiliriz ve bilinç üzerinde daha fazla çalışma yapılana kadar yapay zeka gelişimini yavaşlatma yönünde bir argüman olabilir.”
patronlardunyasi.com