Patronlar


Telsim ve özelleştirilecek limanlara talip Hutchison'un daveti üzerine Hong Kong'a giden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a, Tüpraş Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden Kadri Samsunlu da eşlik etmiş. Bu geziden 4 ay sonra, Tüpraş'ın yüzde 14,76'sı kimsenin haberdar olmadığı bir yöntemle 6 yabancı fona satıldı. Samsunlu, bu fonların temsilcisi olarak Tüpraş'ın Yönetim Kurulu'na girdi
 
Tüpraş'ın yüzde 14,76'sının büyük bölümü, sessiz bir operasyonla Ofer Grubu'na nasıl satıldı?

10 Mart 2005'te gerçekleşen operasyonun alıcılara yüz milyonlarca dolar kazandırdığının ortaya çıkması, günlerdir Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Yüz binlerce ortağı olan Tüpraş'ta böyle bir satış yapılacağının son ana kadar gizli tutulması ciddi bir tartışma yaratmıştı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan satışa, bağlı bulunduğu siyasi otorite olan Maliye Bakanlığı (dolayısıyla Kemal Unakıtan) tarafından da onay verilmişti.

Kemal Unakıtan, düzenlediği basın toplantısında satış işlemini desteklediğini ve ÖİB'yi tebrik ettiğini vurguladıktan sonra, "Alıcılar yurt dışında yerleşik fonlar. Ancak bu hisseler kimin elinde, bilmeye imkân yok. Zaten söz konusu hisseler borsada her gün alınıp satılıyor, el değiştiriyor" anlamına gelen bir savunma yapmıştı.

VATAN'a ulaşan belgelere göre, Kemal Unakıtan'ın satış işleminden kısa bir süre önce Hong Kong'a, Tüpraş'ın yüzde 14.76'sını satın alan alıcıları (Ofer grubu) temsil eden Kadri Samsunlu ile birlikte gittiğini ortaya koyuyor.

Bakan'ı davet eden, Tüpraş ile ilgisi olmayan ancak özelleştirilecek liman ve satışa çıkan Telsim ile ilgilenen Hutchison Grubu.

Dünyanın en büyük liman işleticisi sayılan Hong Kong'lu grubun en üst düzey profesyonel yöneticisi John Meredith, 29 Ekim'de Kemal Unakıtan'a bir davet mektubu gönderiyor.

Meredith, bir yıl önce Unakıtan ile yaptıkları toplantıyı hatırlatarak, "2004 Kasım'ın 8 ve 9'unda uygun olmanız halinde Hong Kong'da limanlarımızı size göstermek istiyoruz" diyor.

Ayrıca, "daveti kabul ettiğinizi direk veya Türkiye'deki ortağımız Mehmet Kutman kanalıyla bize bildirebilirsiniz" demeyi de ihmal etmiyor.

(Ciddi bir kaynaktan edinilen bilgiye göre) Kemal Unakıtan, 2 Kasım'da John E. Meredith'e, Özel Kalem Müdürü Naci Ağbal kanalıyla "Meşgul olduğunu, büyük patron Li Ka-Shing'le de tanışacakları başka bir tarih verilmesini" istiyor. Arada ne oluyor bilinmiyor. Ancak Kemal Unakıtan'ın fikri değişiyor (veya ikna ediliyor) ve gezi 6 Kasım ile 9 Kasım arasında gerçekleşiyor.

Edinilen bilgiye göre, geziye TMSF'den de bir üst düzey yetkilisinin katılması isteniyor. Ancak TMSF, "Telsim'e talip Hutchison ile özel görüşmenin yanlış anlaşılabileceği" gerekçesiyle yetkili yollamıyor.

Geziye, Global'i temsilen Kadri Samsunlu da katılıyor. O gezide Samsunlu ile Unakıtan arasında Tüpraş'ın yüzde 14,76'sının satışının gündeme gelip gelmediği bilinmiyor. Ancak ilginç tesadüfler (bilindiği kadarıyla) bu tarihten sonra başlıyor. Tüpraş'ın tartışılan yüzde 14,76'sı bu geziden 4 ay sonra uluslararası 6 fona, 445 milyon dolar üzerinden satılıyor. (Bugün aynı hisselerin değeri 700 milyon doların üzerinde) Satışın ardından Kadri Samsunlu (fonları temsilen) Tüpraş'a Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanıyor.

Daha sonra, Ofer'in, Tüpraş'ın yüzde 51'ine talip olduğu ortaya çıkınca, Samsunlu (etik olmayacağı gerekçesiyle) Tüpraş yönetiminden istifa