Ekonomi


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kayıtlı ekonominin önemine işaret ederek, “Türkiye olarak bizim elimizdeki imkanlara bakarsak bizim hiç kimseye, hiçbir yabancı kuruluşa ihtiyacımız yok. Ama kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek için kayıtdışı ekonomiyi kayıt altına almalıyız" diye konuştu.

TÜRMOB"un 17"nci Olağan Genel Kurulu"na CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu"nun yanı sıra çok sayıda milletvekili katıldı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan burada yaptığı konuşmada, muhasebecilerin “milli ekonominin hesabını tutan kişiler olduğunu belirterek, muhasebecilerin Maliye Bakanlığı dışındaki “Maliye ailesi olduğunu söyledi. Türkiye"nin 2001 yılında tarihinin en büyük ekonomik küçülmesini yaşadığını ifade eden Unakıtan, bu gelişmenin altında bütçe açıkları ve Türkiye"nin vergisini toplayamayan bir ülke ıolmasının yattığını söyledi. Unakıtan, AB yolunda emin adımlarla yürüyen Türkiye ekonomisinin artık bütçe açıklarını görmek istemediğini anlattı.
     
     “KAYITDIŞI EKONOMİYİ KAYIT ALTINA ALMAK MECBURİYETİNDEYİZ"
      “Türkiye"de kayıtdışı ekonomiyi kayıt altına almak mecburiyetindeyiz" diyen Unakıtan, AB"ye katılım sürecinde artık kayıtsız ekonomiden, kayıtlı ekonomiye geçiş sürecinin hızlandırılması gerektiğini kaydetti. Unakıtan, kayıtdışı ekonominin sadece Maliye"nin değil, bütün Türkiye"nin fert ve fert görevi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
      “O problemi çözmek her Türk vatandaşına düşen bir vazife. Onun için elbirliğiyle hareket etmemiz lazım. Türkiye olarak elimizdeki imkanlara bakacak olursak, bizim kimseye ihtiyacımız yok. Hiçbir yabancı kuruluşa da ihtiyacımız yok. Ama kendi ayaklarımızın üstünde durabilmek için kayıtdışı meselesini halletmemiz lazım."
     
     “TÜRKİYE"NİN ÖNÜ VE UFKU AÇILIR"
      Türkiye"de kayıtdışı ekonomi kayıt altına alındığı zaman Türkiye"nin önünün ve ufkunun açılacağını belirtirken, salondan bir delegenin “Yetki verin Sayın Bakanım diye seslenmesi üzerine, “Yetki de veririz, hepsi veririz diye yanıtladı. Unakıtan, “Sadece kendimiz için değil, ileride evlatlarımıza iyi bir Türkiye emanet edebilmemiz için bu kayıtdışıyla ilgili elimizden geleni yapmak mecburiyetinde olduğumuzu unutmamamız gerekiyor dedi.
     
     “SPK"YA YAZI YAZDIK"

      Bakan Unakıtan, muhasebeyle ilgili kural koymanın “Ben yaptım oldu demekle olmayacağını belirterek, SPK"nın kendine bağlı mekslek örgütü oluşturmaya yönelik çabaları olduğu eleştirilerine yanıt verdi. Unakıtan, bu konuya ilişkin olarak Başbakanlığa, SPK ve BDDK"ya yazı yazdıklarını, meslek örgütleriyle birlikte hareket ettiklerini kaydetti.
      “Türkiye artık eski Türkiye değil diyen Bakan Unakıtan, Türkiye"nin 40 senedir kapısında durduğu AB"yle müzakerelere başladığını ifade etti. Unakıtan, AB"ye tam üyeliğin hedeflerinde olduğunu ve bunu yerine getirmek için çalıştıklarını anlattı.
      Muhasebecilerden kendilerini çağın gereklerine uygun olarak geliştirmelerini isteyen Unakıtan, muhasebecilere kasım ayında İstanbul"da yapılacak olan Dünya Muhasebe Kongresi"nde “Uyanık olmaları ve katılımcılarla iletişim kurmaları yönünde önerilerde bulundu.
     
     “BEN AİLENİN REİSİYİM"
      Ekonomi alanında yaptıklarını anlatan Unakıtan, enflasyon muhasebesi konusunda “herkesin korkup yapamadığını yaptıkö sözleri üzerine salondan yükselen seslere “Ben ailenin reisiyim, onun için beni dinleyin. Bu başarı hepimizin başarısı diye konuştu.
      Genel Kurul"da divan başkanlığını yürüten Masum Türker"in Gelir İdaresi Başkanı"nın meslek mensupları tarafından seçilmesine ilişkin önerisine de “Kim seçer bilmiyorum ama, çok önemli. Biraz çalışın. Şimdilik ben seçiyorum ama bakalım sonra kim seçer diye yanıtladı.
     
     “KIYAĞIMIZ OLSUN"

      Muhasebecilerin beyanname vermek için kuyruklarda beklemesinin önüne geçtiklerini de ifade eden Unakıtan, “Şimdi oturduğunuz yerden basıyorsunuz oluyor. Para da gidiyor. Bu da bizim size kıyağımız olsun dedi.
     
     “PARA VEREN ALTIN BULSUN"

      Unakıtan, büyük mükellef vergi dairesi açacaklarını belirterek, “Büyük mükelleflere de özel bir servis yapacağız. Çünkü para veren altın bulsun. Müşteri velinimetimiz. Onlara özel bir servis yapacağız. Ama bizde servis de bir bütün hem vergi ihtiyaçlarını görme bakımından hem de inceleme bakımından servisi ona göre yapacağız. Yani servisi tam yapacağız" diye konuştu.
     
     “NAYLON FATURA"

      e-beyanname yoluyla 38.5 milyon beyanname aldıklarını ifade eden Unakıtan, beyannamelerin yüzde 80"ini elektronik ortamda aldıklarını anlattı. Teknolojik değişimlere bağlı olarak AB"yle yürütülen proje kapsamında elektronik ortamda inceleme teknikleri aldıklarını, VEDOP projesiyle altyapı veri tabanını geliştirdiklerini ve bir bilgi işlem merkezi kurduklarını anlatan Unakıtan, bu kapsamda BA ve BS formu denilen alım ve satımları bildiren formlar çıkardıklarını anımsattı. Bu kapsamda yapılan inceleme hakkında bilgi veren Unakıtan, şöyle devam etti:
      “Bir baktık ki satmış ama alan yok, öteki almış ama satan yok. Nasıl iş burada bir yamukluk var. Bilgisayar ne diyor baktık 15 bin tane adamı çıkardı. Dedi ki burada naylon fatura var. Acaba bilgisayar yanlış mı söylüyor diye incelemeye aldık. Yüzde 95"in üzerinde doğru çıktı. Hazır matrah hiçbir yere gitmeye gerek yok. Gel kardeşim bas şuraya imzayı o kadar."
     
     “KİMLİK NUMARASI 1 KASIMDA VERGİ NUMARASI OLUYOR"
      Bakan Unakıta, TC kimlik numarasının vergi numarası olmasına ilişkin çalışmaların tamamlandığını belirterek, bu uygulamaya kasım ayından itibaren geçileceğini bildirdi.