Ekonomi


Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü (OIV) Salı günü yayınladığı yıllık raporda, şarap alımlarının 2023'e kıyasla yüzde 3,3 düşerek 214,2 milyon hektolitreye gerilediğini bildirdi. Tahmin doğrulanırsa, bu rakamın 213,6 milyon hektolitre olduğu 1961'den bu yana en düşük hacim olacak.

Uzmanlara göre bunun nedeni ABD gibi önemli pazarlardaki talebin düşmesi ve fiyatların artması. Tüketiciler, 2019/2020'ye kıyasla şaraplarına ortalama yüzde 30 daha fazla para ödedi. Ayrıca birçok insanın tüketici tercihleri ​​ve yaşam tarzları da değişti. Bir başka sebep dee tüketicilerin sağlık bilincinin değişmesi ve giderek alkolsüz içeceklere yönelmesi. Şarap tüketimindeki düşüşte maliyet bilincinin artmasının da etkili olduğu görülüyor.

AVRUPA'DA ŞARAP TÜKETİMİ YÜZDE 2,8 DÜŞTÜ

Şarap tüketiminin yüzde 48'inin gerçekleştiği Avrupa'da geçen yıl tüketimin yüzde 2,8 düştüğü bildirildi. Fransa'da tüketim yüzde 3,6 düştü. Öte yandan tüketimin hafif arttığı az sayıdaki Avrupa pazarı arasında İspanya ve Portekiz yer aldı.

Rusya'da perakende şarap satışları, 2025 yılının ilk çeyreğinde (Ocak-Mart dönemi) uzun yıllardır süren istikrarlı büyümenin ardından ilk kez düşüş kaydetti. Rosalkogoltabakkontrol verilerine göre, durgun şarap satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %2 azalarak 12.9 milyon dekaltireye geriledi.

Bağcıların üretimi de geçen yıl yüzde 4,8 azalarak 225,8 milyon hektolitreye geriledi. Bu, 60 yılı aşkın süredir görülen en düşük seviye. Dünyanın en büyük şarap üreticisinin İtalya olduğu belirtilirken, İtalya'yı Fransa ve İspanya takip ediyor.

TRUMP'IN TİCARET SAVAŞI DA SEKTÖRÜ ENDİŞELENDİRİYOR
 
Şarap sektörü, ürünlerinin ABD Başkanı Donald Trump'ın başlattığı gümrük tarifesi anlaşmazlığına da bulaşmasından endişe ediyor. Ayrıca bazı bölgelerdeki bağcılar aşırı yağış veya kuraklık gibi aşırı hava olaylarından da muzdarip oluyor.
 
patronlardunyasi.com