Dünya Bankası, 118 ülkenin zenginliğini araştırdı. Doğal kaynaklar, üretilmiş sermaye, kent toprağı, maddi olmayan sermaye gibi veriler esas alınarak yapılan hesaplamayla Türkiye’nin toplam ulusal zenginliği 3 trilyon 266 milyar dolar olarak hesaplandı. Türkiye toplam zenginlikte 22’nci oldu.
DOĞAL kaynaklar, ekilebilir alanlar, ormanlar, üretilmiş sermaye, kent toprağı ve maddi olmayan sermaye gibi verilerle yapılan ulusal zenginlik hesaplamasında Türkiye toplam 3 trilyon 266 milyar dolarla 118 ülke arasında 22’nci, kişi başına düşen zenginlikte ise 47 bin 859 dolarla 46’ncı oldu. Dünya Bankası, yeni bir bin yıla girerken ülkelerin zenginliğinin nereden kaynaklandığını araştırdı. ‘Ülkelerin Zenginliği Nereden Kaynaklanıyor’ başlığıyla yayımlanan araştırmada, yüzeyin hemen altındaki toprak, orman, orman dışı alanlar, korunan alanlar, ekilen tarım alanları, çayır- otlak ve meralar doğal zenginlik olarak kabul edildi ve her ülke için bu doğal zenginliğin kişi başına düşen kısmı hesaplandı. Ülkelerin sanayisi ve diğer varlıklarıyla kentsel alanlar ‘üretilmiş zenginlik’ olarak esas alınırken, bunların dışında bir de her ülke için maddi olmayan zenginlik ölçümü yapıldı.
3.2 TRİLYON DOLARIZ:
Araştırmada Türkiye’de kişi başına düşen doğal zenginlik 3 bin 504 dolar olarak hesaplanırken, üretilmiş sermaye 8 bin 580 dolar, maddi olmayan sermaye ise 35 bin 774 dolar olarak belirlendi. Türkiye’nin kişi başına düşen toplam zenginliği 47 bin 859 dolar olarak hesaplandı. Buna göre Türkiye’nin toplam varlığına Dünya Bankası 3 trilyon 226.7 milyar dolarlık bir değer biçti. Yeni bir bin yıla girerken ülkelerin zenginliğinin bir portresini çıkarmak amacıyla yapıldığı belirtilen araştırmanın, ‘doğal kaynakların toplam zenginlikte önemli bir payı bulunduğu ve bu payın üretilmiş sermayeden daha yüksek olduğuna yönelik kilit bir mesaj verdiği’ ifade edildi. Bundan doğal kaynakların yönetiminin kalkınma stratejilerinin kilit bir parçası olması gerektiği sonucunun çıkarıldığı ifade edilen raporda, yoksul ülkelerdeki doğal zenginliğin yapısının tarım topraklarının kalkınmadaki büyük rolüne vurgu yaptığı ifade edildi. Ancak yeraltı varlıkları ve orman varlıklarının da doğal zenginliğin yüzde 25’ini oluşturduğu anlatıldı.