Necla DALAN
İlkem Şahin’in patronu olduğu İş Gıda, geçen ay KFC ve Pizza Hut markalarının sahibi Yum! Brands ile yaşadığı master franchise sözleşmesi feshi ile gündemi epey meşgul etti.
Bugün de iş dünyası İş Holding A.Ş., İş Gıda, İşhway Gıda Dağıtım ve Peyman için konkordato talebiyle büyük şaşkınlık yaşadı. Konkordato için İstanbul’da başvuru yapıldı ancak Peyman’ın merkezi Eskişehir'de olduğundan dava yetkisiz yerde açıldığı gerekçesiyle kabul edilmedi.
Peki Türkiye’nin en büyük kuruyemiş üreticilerinden biri olan Peyman’ın konkordato sürecine varan hikayesi nasıl başladı? Şirketin tarihine damga vuran kilometre taşları neler oldu?
YUGOSLAVYA’DAN GÖÇEN AİLELER KURDU
Çekirdekten patlamış mısıra, hurmadan incire birçok ürünüyle tanınan Peyman’ın hikayesi 1995 yılında Eskişehir’de başladı. Yugoslavya’dan göçen Mutlular, Güneş ve Kurtuluş ailelerinin kurduğu Peyman’ın adı Arapçada ’yemin’ sözcüğünden geliyordu. Başarılı bir şekilde büyüyen Peyman hem iç pazarda hem de ihracatta söz sahibi bir şirkete dönüştü.
ESAS HOLDİNG ‘KALICI LİDERLİK’ İÇİN ALDI, BÜYÜTÜP SATTI
Şevket Sabancı’nın çocukları Ali Sabancı ile Emine Sabancı Kamışlı’nın da aralarında olduğu aile fertleriyle birlikte kurduğu Esas Holding, Peyman’ın başarısını fark etti ve 2008 yılında ortak oldu. Esas Holding şirketin yüzde 30 hissesini 11 milyon dolara alarak en büyük hissedar haline geldi.
Satın almadan sonra kuruyemişte ’kalıcı liderlik’ hedefleyen Esas Holding, İngiltere ve Balkan ülkelerine ihracat yapan şirketin ihracat pazarlarını Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri ile genişletme kararı aldı.
Ayrıca üretim ve depolama tesisleri modernize edildi, üretim kapasitesi artırıldı. Ülke çapında reklamlarla ile marka bilinirliğini sağlandı. Farklı tüketici gruplarının taleplerini hedefleyen dört yeni alt marka yaratıldı. 21 yeni ürün piyasaya sürüldü, fermuar ağızlı paketler Türkiye’de ilk defa kullanıldı. Distribütörlük yapısı yeniden düzenlendi. 2008’de 84 milyon TL olan satışlar 2015 yılında 300 milyon TL’yi geçti. Aynı dönemde 27 bin civarında olan satış noktası sayısı 44 binin üzerine çıkarıldı.
BRIDGEPOINT 110 MİLYON DOLARA SATIN ALDI
2017 yılına gelindiğinde Eskişehir’de 49 bin metrekarelik alanda üretim yapan Peyman bir kez daha el değiştirdi. Esas Holding şirketi özel sermaye fonu Bridgepoint’e sattı. Satış 110 milyon dolara gerçekleşti. Bridgepoint, satın almayla ilgili o dönemde yaptığı açıklamada 2 milyar dolarlık Türkiye kuruyemiş pazarının önde gelen oyuncularından biri olan Peyman’ın Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya başta olmak üzere 30'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini, bu yatırımla birlikte Peyman'ın büyümesinin daha da hızlanacağını vurguladı.
2022’DE HİSSELER ÜÇÜNCÜ KEZ EL DEĞİŞTİRDİ
2022 yılında ise Peyman bir kez daha el değiştirdi. Bridgepoint Peyman’ı İlkem Şahin’in patronu olduğu İş Holding’e sattı. Ve aradan iki yıl gibi bir süre geçtikten sonra Peyman konkordato talebiyle 2025 yılına başladı.
İLGİLİ HABER
patronlardunyasi.com