Tüzmen ile birlikte Kenya ve Dominik ticaret bakanlarından oluşan üç kişilik komite G-33’ler toplantısının ardından, alınan kararları açıkladı.
Açıklamada ‘Tarım ürünlerinde aşırı fiyat düşmesi, aşırı ithalat yapılması halinde ülkelerin ek vergiler koyabilmesine olanak sağlanması’ istendi. Üçlü komite, G-20 ülkeleriyle de bir araya gelerek tutum ve davranışları konusunda görüş alışverişinde bulundu. Tüzmen, DTÖ Başkanı Pascal Lamy ile de görüşme yaptı.
ÇİNLİ BAKANLA 1.5 SAAT: Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Hong Kong’da Çin Ticaret Bakanı XiLai Bo ile 1.5 saatlik bir görüşme yaptı. Tüzmen, Çinli Bakan’a Türkiye ile Çin arasında 6.5 milyar dolar dış ticaret hacmi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: ‘6.5 milyar dolar dış ticaret hacminin 6 milyar doları ithalat, 500 milyon doları ihracat. Yani Türkiye aleyhine 6 milyar dolarlık bir açık söz konusu. Bu açık, Türkiye’nin toplam dış ticaret açığının yüzde 15’i. Bu durumu düzeltmemiz lazım. Türkiye’ye uyguladığınız gümrük tarifelerini aşağı çekmelisiniz. Türkiye’ye uyguladığınız gümrük tarifeleri bizim size uyguladığımızın altı, on kat daha fazla. Bu da haksız rekabete yol açıyor. Bu haksızlığın giderilmesi için Çin, Türk ürünlerine gümrük vergilerini mutlaka düşürmelidir.’
MARKALARIMIZI DA TAKLİT ETMEYİN: Tüzmen, Çinli Bakan’a, tekstil ve konfeksiyon sektörünün hem iç piyasada hem de uluslararası pazarlarda Çin malları yüzünden çektiği sıkıntıları da anlattı. Tüzmen, ‘Türk markalarının Çin’de taklit edilerek dünya pazarlarına ulaşması konusunda birçok firmamızdan belgeli şikayetler alıyoruz. Bu durumun önlenmesi konusunda Çin Ticaret Bakanından talepte bulundum’ dedi. Çinli firmaları Türkiye’ye yatırım yapmaya çağırdığını da belirten Tüzmen, Çin’in dünyaya her yıl 20 milyonun üzerinde turist gönderdiğini, bu turistlerin Türkiye’ye yönlendirilmesi konusunda da istekte bulunduğunu ifade etti. Bo da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Çin mallarına kota ve gözetim uygulaması başlatmasını şaşkınlıkla karşıladığını söyledi.
DTÖ’de anlaşma sağlanırsa Türkiye’nin ihracatı artar
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, DTÖ toplantılarında sorunların aşılması ve anlaşmanın sağlanması halinde Türkiye’nin ihracatının artacağını söyledi. Tüzmen, anlaşma sağlanamaması halinde ise dünya ticaretindeki büyümenin durağanlaşacağını, bunun da dünya genelinde yaşanan işsizlik ve geçim sıkıntısı derdini artıracağını ifade etti. Dünyada mal ve hizmet ticaretinin 10 trilyon dolar olduğunu, anlaşma halinde buna 350-500 milyar dolar daha ekleneceğini belirten Tüzmen, bu ek olanakta en büyük payı da gelişmekte olan ülkelerin alacağını bildirdi. Tüzmen, Türkiye’nin 2006 yılı ihracat hedeflerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de 2005 yılında yüzde 15’in üzerinde bir ihracat artışının olacağını ve 72 milyar doların üzerine çıkalacağını belirterek, ‘Şu anda en büyük sıkıntımız ihracatçılarımızın kár oranının düşük olması. Döviz kurları da böyle devam ederse 2-3 yıl sonrasını kaybederiz’ diye konuştu.