Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ithalattaki hızlı artışa karşı denetim, gözetim ve anti-damping mekanizmalarını sıkılaştırıyor. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, iş örgütlerine seslenerek, "Haksız rekabete yol açan ve iç piyasamızı bozan ithalata karşı resmi kurumlara özel sektör de destek vermeli. Sivil toplum örgütlerini göreve çağırıyorum. Bu ithalatları yaparak iç piyasayı bozan kişiler odaların üyesi. Düşük ve sahte faturalı mal ithalatıyla birçok sektörün sıkıntıya girmesine yol açan kişiler, içlerindeki ayrıkotlarını temizlesinler" dedi.
Mayıs ayında başlayan ve devam eden global dalgalanmadan, Türkiye'nin görece daha fazla etkilenmesi, siyasi gerginliklerin yanı sıra ekonomideki 'kırılganlıklar'a bağlanıyor. Bu bakımdan en önemli risk olarak gösterilen yüksek cari açığa (döviz açığı) yol açan en önemli faktör olan yüksek dış ticaret açığına önlem aranıyor.
Başbakan 'ara malı' demişti
Başbakan Erdoğan, Makedonya ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, ara malı ithalatındaki artışa dikkat çekmiş, "Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyorlar" demişti. Ancak ara malı ithalatına nasıl bir 'fren' uygulanacağı konusunda henüz bir açıklık yok.
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın dış ticaret rakamlarına göre, ihracatın ithalatı karşılama oranının, bazı aylarda yüzde 50'ler düzeyine kadar gerilemesi, bu konuda önlemleri gündeme getirmiş durumda.
Bazı ithalatçı firmalar, 'tarife dışı engel' (ithalatı zorlaştırma kastıyla alınan önlemler) iddiasında bulunurken, DTM yetkilileri, yasal mekanizmalarla hareket edildiğini belirtti.
Mobilyada gözetim
Bu kapsamdaki uygulamalarda biri de dün açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan DTM tebliğiyle kapı, PVC malzeme ve mobilyada referans fiyat uygulamasına geçildi.
DTM'nin tebliğine göre kilo başına CIF değeri (ithalatçının yerine teslim fiyatı) 5 doların altındaki döner koltuk ve sandalyeler, yatak haline getirilebilen oturma mobilyaları, kilosu 7 doların altında olan oturma mobilyalarının ithalatında gözetim uygulanacak. Bu malları belirlenen fiyattan daha düşük fiyatla ithal etmek isteyen, DTM'den izin alacak. Ayrıca dampingli ithalata karşı mekanizmalar da daha sıkı çalıştırılacak.
'Bu kişiler üyeleriniz, uyarın!'
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milliyet'e yaptığı açıklamada, ithalata karşı önlem alma ihtiyacının değişik nedenleri olduğunu söyledi. Genel olarak ithalatı engellemek gibi bir fikirlerinin olmadığını vurgulayan Tüzmen, şunları söyledi:
"Haksız rekabete yol açan ve iç piyasamızı bozan ithalata karşı önlemlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. DTÖ ve AB kuralları çerçevesinde işlemler yapıyoruz. Damping, gözetim ve referans fiyat gibi uygulamaları hayata geçiriyoruz. Uluslararası ticarette haksız rekabete yol açan ve ülkemiz sanayisini olumsuz etkileyen ithalata karşı sessiz kalmamız mümkün değildir. Bugüne kadar olduğu gibi aralıksız olarak önlem almaya devam edeceğiz. İthalatı sıkı bir şekilde takip ediyoruz.
Bu konuda resmi kurumların tek başına çalışmalalarına özel sektörün de destek vermesi lazım. Sivil toplum örgütlerini göreve çağırıyorum. Bu ithalatları yaparak iç piyasıyı bozan, haksız rekabete yol açan kişiler ülkemezdeki iş örgütü üyeleridir.
Bu örgütlerimiz üyelerini iç piyasayı bozucu, haksız rekabete yol açan ithalatı yapmamaları konusunda uyarmalıdır. Düşük ve sahte faturalı mal ithal ederek ülkemizdeki birçok sektörün sıkıntıya girmesine yol açan kişilere karşı bu örgütlerimiz önlem almalıdır. İçlerindeki ayrıkotlarını temizlemelidir."
Çin'e karşı 23 üründe anti - damping uygulaması