Ekonomi


KİRA öder gibi ev sahibi olmayı öngören ve bazı maddeleri nedeniyle kabinedeki bakanlar arasında görüş aylığına neden olan Mortgage Tasarısı TBMM Genel Kurul gündemine gelirken tasarının "vergi indirimi" maddesine karşı çıkan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tasarının ismini de sevmediğini söyledi. Kemal Unakıtan, TBMM"de basın mensuplarıyla sohbet ederken, mortgage ismine itirazı olduğunu belirterek, projenin isminin değiştirilmesi için bir takım öneriler olduğunu söyledi. Unakıtan, "Tut-Sat, Tutulu Satış gibi isimleri de beğenmedim. İpotekli Konut Finansmanı Sistemi de deniliyor. Bu da çok uzun. Yeni bir isim bulmamız lazım. Arkadaşlar araştırıyor" dedi.

TOKİ"NİN TALEPLERİ

AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik de Devlet Bakanı Ali Babacan"ın Mortgage Tasarısı"ndaki yer alan vergi teşviki uygulamasının çıkarılması için önerge hazırladığını hatırlattı. Çelik, "Ayrıca TOKİ"nin bazı talepleri var. Yapım aşamasındaki konutlarda da Mortgage sisteminin uygulanması yönünde istekleri var. Çünkü özel sektör için bu imkan var. TOKİ"de aynı kapsama alınmak istiyor" dedi. Temel yasa yapılan Mortgage Tasarısı TBMM"de iki bölüm halinde görüşülecek. 44 maddelik tasarı üzerinde CHP"nin de önergeleri olacak. Tasarının bu hafta sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.

VERGİ TARTIŞMASI

Tasarı komisyonlarda görüşülürken, 100 bin YTL"ye kadar kredinin faiz ödemesinin gelir vergisinden düşürülmesini sağlayacak teşvik tartışma konusu olmuştu. Maliye Bakanlığı"nın müdahalesi ile teşvik kaldırılamamış ama uygulaması 1.5 yıl ertelenmişti.

IMF DE KARŞI ÇIKIYOR

Uluslararası Para Fonu"nun (IMF) da karşı çıktığı bu düzenleme konusunda Genel Kurul"da tasarı üzerinde nasıl bir değişiklik yapılacağı tartışılıyor. Yetkililer tasarıdaki vergi teşviğinin 1 Ocak 2008 olarak belirlenen yürürlük tarihinin 1 Ocak 2009"a çekilebileceğini, böylece iki yıllık bir geçiş sürecinin konulmuş olacağını ifade ediyor. Eğer bu yöntem benimsenirse tasarının Genel Kurul"daki görüşmeleri sırasında değişiklik önergesi verilmesi gerekiyor. Diğer bir seçenek ise vergi muafiyetinin tamamen düzenlemeden çıkarılması şeklinde olacak.

BANKALARIN GÖRÜŞÜ

Hükümetin "vergi teşviği olmazsa Mortgage beklenen yararı sağlamayacak" görüşünü dile getiren Bankalar Birliği"nin görüşlerini dikkate alması halinde ise vergi istisnasının yasa yürürlüğe girdiği andan başlamak üzere ancak kademeli bir şekilde yeniden tanımlanması gerekiyor. Ancak hükümetin bu seçeneğe sıcak bakmadığı ifade edildi.

KDV"si yüksek temel gıdalara indirim yolda

HÜKÜMET, seçim yılında bazı temel gıda maddelerinde KDV indirimi yapılması için çalışma başlattı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Şu anda henüz olgunlaşmış değil" bilgisini verirken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, çocuk mamasının da bu kapsama gireceğini söyledi. Unakıtan, dün TBMM"de basın mensuplarının soruları üzerine bazı temel gıda maddelerinde KDV indirimi konusunda çalışma yapıldığını bildirdi.

Unakıtan, "Bu konuda ilerleme kaydedilince kamuoyuna açıklama yapılacak" dedi. Unakıtan, bu çalışmanın teknik düzeltme mahiyetinde olabileceğini belirterek, "Ama şu anda olgunlaşmış, bitmiş bir durum yoktur. Bu konu aynı zamanda hükümetin bir politikasıdır. Buna hükümet karar verir. Bu konuda ilerleme kaydedilince kamuoyu ile paylaşacağız" dedi. Eker de Başbakan Tayyip Erdoğan"ın talimatı doğrultusunda Maliye Bakanlığının bazı temel gıda maddelerinde KDV indirimi yapılması için çalışma başlattığını doğruladı.

Mortgage yeni bir gelişme yolu açacak

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Tut-Sat (mortgage) yasa tasarısının TBMM"nin gündeminde olduğunu belirterek, bu uygulamanın Türkiye"de yeni bir gelişmenin yolunu açacağını söyledi. Toplu Konut İdaresi"nin (TOKİ) çalışmalarını da anlatan Erdoğan, 81 ilde inşaat faaliyetinin sürdüğünü ve yıl sonunda yapılan konut sayısının 250 bine çıkacağını ifade etti. Toplu konut yapımı ile ailelerin okul servislerine para ödemesinin de sona ereceğini anlatan Erdoğan, artık annelerin çocuklarını toplu konut içinde yer alan okullara götüreceğini ifade etti.

Nuray Babacan/Hürriyet