TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, "AB ile Müzakere Süreci: Orta Vadeli Perspektif" konulu seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyeliğinin, normal koşullarda 8 ile 10 yıl sürecek müzakereler sonucu gerçekleşebilecek bir süreç olduğunu söyledi. Toplumun önemli bir çoğunluğunun bu sürecin başarıyla tamamlanmasını desteklediğine dikkat çeken Sabancı, "Her ne kadar müzakere süreci, AB'ye üye olan diğer ülkelerin deneyimlerinde de görüldüğü gibi, bu desteği bir miktar aşındıracak olsa da üyelik sürecinden önemli beklentileri olan toplumumuzda yine de yüksek bir düzeyde kalacaktır" dedi.
Sabancı, Türkiye'nin özellikle bazı başlıklarda zorlu geçecek müzakere sürecinin sonunda, AB'yi küresel planda "aktif" bir oyuncu haline getirebilecek bir aday ülke konumunda bulunduğunu belirtti.
"EKONOMİK DİNAMİZMİN SÜREKLİ ARTIRILMASI GEREKİR"
Ekonomideki dinamizmin sürekli artırılmasının zorlu geçeceği bilinen bu süreci kolaylaştıracağını kaydeden Sabancı, "Türkiye ekonomisi, üyelik müzakerelerinin başlamasından çok daha önce, uygulanmakta olan makro ekonomik uyum programı çerçevesinde zaten yoğun içerikli bir yapısal reform sürecine girmişti. Bu nedenle ekonomimiz, özellikle 2002-2005 döneminde, Avrupa Birliği ortalamasına yakınsama bağlamında önemli mesafe kat etmiştir" diye konuştu.
"2014'TE MİLLİ GELİR 560 MİLYAR EURO"
Sabancı, yaptıkları hesaplamalara göre, Türkiye 'nin mevcut siyasi istikrarını ve makro ekonomi yönetimini 2014 yılına kadar sürdürebildiği takdirde, 2004 yılında AB'ye yeni üye olan 10 ülkenin ortalama makro büyüklüklerini yakalayabileceğinin ortaya çıktığını aktardı. Sabancı, TUİK'in 2006 yılı içerisinde ulusal muhasebe sistemini, ESA95 AB yapısına oturtacağını anımsatırken, "Bu çerçevede, milli gelir, şimdiye kadar dikkate alınmayan bazı hizmet sektörleri ve istatistiksel metodoloji düzeltmeleri sonucunda yüzde 25 dolayında bir artış gösterecektir. Bu düzeltme sonucunda, 2005 yılı itibariyle milli gelirin 365 milyar euro, kişi başına gelirin de 5 bin euro olarak hesaplanabileceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.
Sabancı, 10 yıllık süreyle yıllık yüzde 6 kalkınma sağlandığı takdirde, 2014 yılında milli gelirde 560 milyar euroya ve kişi başına gelirde ise 7 bin 200 euroya ulaşacağını söyledi.
Ancak bu rakamlara ulaşılmasını otomatik bir süreç olarak görmemek gerektiğine işaret eden Ömer Sabancı, "Bu rakamlara, kapsamlı, bütüncül ve akılcı bir büyüme stratejisi ile ulaşılabilir" dedi. Sabancı, makroekonomik istikrara bağlı kalınması, teknolojik ilerleme ve verimlilik artışlarının sürekli kılınması, istihdama katılım oranının yükseltilmesi, kurumsal yönetim ilkelerinin etkinleştirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve bölgesel politikalara ağırlık verilmesi halinde AB'ne yakınsama sürecinin hızlanacağını bildirdi. Sabancı bunların yapılması halinde kişi başına milli gelirin 15 AB ülkesinin ortalamasına oranının yüzde 28'den yüzde 40'a kadar yükselebileceği öngörüsünde bulundu.