Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Avrupa Komisyonu"nun, 29 Kasım 2006 tarihinde, Avrupa Birliği Konseyi"ne sekiz müzakere başlığının açılmaması ve diğer başlıkların kapatılmasının da Kıbrıs şartına bağlanması yönündeki önerisi ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki kriz ortamı, Kıbrıs Rum Yönetimi"nin, Kuzey Kıbrıs"a yönelik ekonomik ambargoyu sona erdirecek olan AB direktiflerini veto etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu adil olmayan ve Avrupa Birliği normlarıyla bağdaşmayan tutum değişmeli ve kriz ortamı Kıbrıs Rum yönetiminin sözkonusu direktifler üzerindeki vetosunun kalkması ile AB Konsey toplantısına kadar hızla çözümlenmelidir.
Bu bağlamda, Kıbrıslı Türkler, 2004 Nisan ayında, adada uzun yıllar süren soruna çözüm olarak önerilen ve birleşik bir Kıbrıs"ı öngören Birleşmiş Milletler Planı"na “evet” dedikleri için cezalandırılmamalıdır. Türkiye"nin Kıbrıs Rum gemilerine limanlarını açması yönündeki Ankara Protokolü kararı, aynı zamanda, Kıbrıslı Türklere yönelik uluslararası izolasyonunun son bulmasını da sağlamalıdır.
Açık uçlu olduğu bilinen ve 10 yıllık bir süreye yayılacağı tahmin edilen müzakere sürecinde, AB Komisyonu"nun daha ilk yılın sonunda, bazıları “Gümrük Birliği”nin on yeni AB ülkesine teşmil edilmesi ile doğrudan bağlantılı olmayan başlıkları askıya alma önerisi karşısında, Hükümet"in bu öneriyi Konsey toplantısına kadar geçersiz kılacak siyasi girişimlerde bulunması gerekmektedir. AB ise, Türkiye ile müzakere sürecinde akılcı ve ileri görüşlü bir tutum sergileyerek kısır döngülerden kaçınmalıdır.”