Patronlar


Araştırmaya göre, pazarın 2009 yılına kadar 30.7 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Aynı araştırmaya göre Avrupa’daki Anti-Ageing pazarının sadece cilt bakım segmentinin büyüklüğü ise yaklaşık 3.2 milyar dolar seviyesinde. Söz konusu segmentin 2009’a kadar 5.2 milyar dolara ulaşacağı hesaplanıyor.

TÜRKİYE PAZARI DA BÜYÜYOR:

2001 krizinden sonra Türkiye kozmetik sektörü 2003-2004 yıllarında yüzde 9’luk büyümeyle, 1.06 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Sektörün 2009 yılına kadar 1.42 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Geçtiğimiz 2-3 yılda yaşanan büyümede, 15-24 yaş grubunda olan tüketici grubunun kozmetiğe ilgi duyması ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Anti Ageing (kırışıklık giderici) ve Anti Cellulite (selülit önleyici) ürünlerine karşı ilginin artması rol oynuyor. Erkeklerin de ana kozmetik ürünleriyle, özelikle Anti-Ageing ürünlerine artarak ilgi göstermesinin de söz konusu büyümede pozitif etki yarattğı belirtiliyor.

TÜRKİYE’YE YENİ ÜRÜNLER GİRİYOR:

Pazardaki potansiyel, yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Global Dış Ticaret (GMC) Genel Koordinatörü Rıdvan Serbes, 2007 yılında Global Medikal ve stratejik ortaklarının Türkiye’de 7,7 milyon dolarlık üretim yatırımı planladığını söyledi. Serbes, 2006’da bütün dünya piyasasına verilen cilt kırışıklıkları, göz kapakları sarkması ve göz altı torbaları üzerinde etkili ’Restorelite’ ürünlerinin Türkiye’de imal edileceğini söyledi. Restorelite, ışın vererek ciltteki hücreleri aktive ediyor, yeniden daha yüksek kaliteli kolojen ve elastin üretmelerini sağlıyor. Böylelikle cilt yeniden daha kırışıksız ve sağlıklı bir görünüme kavuşuyor. Serbes, bu ürünün üretim çalışmasına paralel olarak tüm Doğu Avrupa, Balkanlar, Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu pazarının İstanbul’dan koordine edileceğini belirtiyor. GMC yetkilileri orta vadedeki hedeflerinin Avrupa pazarının yüzde 10’una ulaşmak olduğunu ifade ediyorlar. Yetkililer, Türkiye’nin kozmetik ürünleri ihracatının ise yılda 70 milyon dolar civarında olduğunu belirtiyorlar.