Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bilişim sektörünün önemine değindi. Teknoloji üretmenin Türkiye'nin önceliği olması gerektiğini dile getirdi ve ekledi;
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bilişim alanında Türkiye'de çok önemli gelişmeler yaşandığına işaret ederek, "Türkiye'nin stratejik derinliği herkes tarafından görülmekte, bilinmekte. Böyle bir ülke sadece teknoloji transfer eden bir ülke olamaz. Böyle bir ülke sadece teknolojiyi kullanan bir ülke olamaz. Böyle bir ülke muhakkak teknoloji, bilim üreten, bunları geliştiren bir ülke olmak zorundadır" dedi.
25. Ulusal Bilişim Kurultayı'nın Sheraton Otel'de yapılan açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı ABDullah Gül, bilim, teknoloji üretmenin, araştırma ve geliştirme çalışmalarının Türkiye'nin önceliği olması gerektiğini söyledi. Kamu, özel sektör, üniversitelerin temsilcilerinin, öğrencilerin ve sivil toplum örgütlerinin bu kurultayda bir arada olmasının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, yapılacak değerlendirmelerin Türkiye için faydalı olacağını belirtti. Gül, "Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesine yönelik strateji belgesinin neresindeyiz, ne kadarını uygulayabildik, hangi adımları attık, hangilerinde geciktik. Bütün bunların fotoğrafının bu toplantıların neticesinde ortaya çıkacağına inanıyorum" dedi. Türkiye'nin sanayi devrimini gecikerek takip ettiğini ama iletişim devrimini anında izleyebildiğini, bir gecikmenin söz konusu olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Onun için gayretlerimizi özellikle yoğunlaştırmamız gerekir. Bilişim sektörünün sunduğu avantajları Türkiye olarak hepimiz, hep beraber, en iyi şekilde değerlendirir, kullanır ve bunu en iyi şekilde uygularsak çok gelişmiş olan ülkelerle aramızdaki mesafeyi kapatma açısından büyük bir avantajı da elde etmiş olacağız" diye konuştu. Türkiye'de bilişim alanında 5-6 yıl öncesine göre çok önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, genç bir nüfusa sahip Türkiye'de gerekli alt yapının bulunduğunu kaydetti. Gül, bu altyapıyı en iyi şekilde besleyecek yasal tedbirlerin alındığını ve gerekli kaynakların ayrıldığını ifade ederek "Türkiye'de 5-6 yıl önce 3 olan teknopark sayısı bugün 30'u aştı" dedi.
"TÜRK BİLİM ADAMLARI BÜYÜK FEDAKARLIKLAR GÖSTERİYOR"
Cumhurbaşkanı Gül, bölgesel ve uluslararası kaynaklardan da faydalanılmasını isteyerek, AB 7. Çerçeve Programı'nın bu anlamda önemli olduğunu belirtti. Gül, Türkiye'nin, Türk bilim adamlarının Avrupa bilim kültürü içerisinde var olduğunu göstermek için büyük fedakarlıklar yaptığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin büyük bir nüfusu olan, önemli bir coğrafi bölgede yer aldığını belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye'nin stratejik derinliği herkes tarafından görülmekte, bilinmekte. Böyle bir ülke sadece teknoloji transfer eden bir ülke olamaz. Böyle bir ülke sadece teknolojiyi kullanan bir ülke olamaz. Böyle bir ülke muhakkak teknoloji, bilim üreten, bunları geliştiren bir ülke olmak zorundadır. Bu, sadece ekonomik açıdan, hayatımızı kolaylaştırma açısından değil, siyasi açıdan, güvenlik açısından, her bakımdan bizim için elzemdir ve bu fırsatı asla kaçırmamamız gerekir.
Onun için bu faaliyetlere olağanüstü önem veriyorum ve hepinizin gayretlerini takdir ediyorum. Bütün bu yatırımların neticesini 5-6 sene sonra çok somut bir şekilde göreceğiz. İnanıyorum ki kısa süre içerisinde Türkiye'nin ismi, bilgi üretme söz konusu olduğunda ABD, AB, Japonya ve Kore'nin arasında zikredilmeye başlayacaktır.
E-devlet konusunda tek kapı sürecine geçmek, bilgi paylaşımının güvenli bir şekilde bütün kurumlar tarafından yapıldığını görmek hem hepimizi sevindirecek, onurlandıracak aynı zamanda da vatandaşlarımızın hizmetlerini, ihtiyaçlarını en iyi şekilde yerine getirecektir.
Artık devlet kurumlarının önünde kuyruklar oluşturma, sırada bekleme bize yakışmaz gerçekten. Bunların hepsinin yavaş yavaş kalktığını görmek hepimize eminim ki güven vermektedir."
Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından Devlet ve Turizm eski Bakanlarından Mustafa Tınaz Titiz'e, Türk bilişim sektörüne uzun yıllardır yaptığı katkılardan ötürü "Yaşam Boyu Hizmet Ödülü"nü verdi.