Gündem


Mustafa Ali AYKOL

Adana’da valilik tarafından düzenlenen 8. Adana Lezzet Festivali’nin en dikkat çekici etkinliklerinden biri, cumartesi günü düzenlenen ve çevre illerin belediye başkanlarının katıldığı paneldi.

“Bölgesel Bir Gastronomi Destinasyonu Olabilmek İçin Yerel Yönetimlerin Rolü” başlığını taşıyan panelin konuşmacıları Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel ve Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet’ti.

Panele davetli olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise mazeret bildirerek etkinliğe katılamadı.

Farklı partilerden belediye başkanlarını bir araya getiren panelde tartışmanın konusu altı ili içine alan bir turizm destinasyonu yaratmanın mümkün olup olmadığıydı.

Konuşan tüm başkanlar böyle bir projenin hayata geçmesi halinde tüm illere büyük katkı sağlayacağını belirtti ve üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek için hazır olduklarını söyledi.

Bölgenin belediye başkanlarını böyle bir panelde buluşturma fikrinin mimarı ise Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’di.

Vali Köşger festivalin açılışında yaptığı konuşmada “Mikro-milliyetçilik ve şehir milliyetçiliğini bir kenara koymalıyız. Bölgesel olarak kalkınmalıyız” ifadelerini kullandıktan sonra çevre illerle birlikte hareket ederek turizmi 365 güne çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Basınla buluşmasında projenin ayrıntılarını paylaşan Vali Yavuz Selim Köşger, “Bu bölgedeki her şehir lezzetleriyle öne çıkıyor. Ama aynı zamanda farklı turizm türleri için de bu şehirlerin potansiyeli çok yüksek. Plaj turizmi, inanç turizmi, lezzet turizmi… Bunları bir paket haline getirmemiz gerek” dedi.

Vali olarak kendilerinin yolcu, belediye başkanları ve yerel yönetimlerin ise hancı olduğunu belirten Yavuz Selim Köşger, “Bizim görevimiz bu vizyonu çizmek. Bundan sonra top yerel yöneticilerimizde” diye de belirtti.

Yavuz Selim Köşger konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de paylaştıklarını, bakanlığın da sıcak baktığı bu projeyle ilgili belediyeler tarafından kurulacak komisyonlar ile sürecin başlatılacağını söyledi.

FESTİVALLER BÖLGESİ

Adana, Mersin, Hatay ve Gaziantep son yıllarda düzenledikleri lezzet festivalleri ile adlarından sıkça söz ettiriyor:

  • Adana’da her ilkbaharda düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı, her sonbaharda düzenlenen Adana Lezzet Festivali;
  • Mersin’de Uluslarası Narenciye Festivali, Silifke Festivali, Mut Kayısı Festivali, Tarsus Festivali;
  • Gaziantep’te Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali, Fıstık Festivali ve Hıdreleez Festivali;
  • Hatay’da Altınözü Gastronomi Festivali, Kültür Sanat Festivali, Evvel Temmuz Festivali ve Turunçgil Festivali

Yaklaşık 50 bin metrekarelik bir alanı kapsayan ve 10 milyonluk bir nüfusu barındıran altı illik turizm destinasyonu fikrinde en önemli noktalardan biri de Adana’nın Çukurova ilçesine yapılan yeni havalimanı. Çukurova Havalimanı hem Mersin’e hem de Adana’nın merkezine neredeyse eşit uzaklıkta.

ZENGİN  ULAŞIM İMKANLARI

Ayrıca söz konusu iller demiryolu ulaşımı bakımından da oldukça gelişmiş durumda. Bu iller arasında tren yolculukları yapmak mümkün. Bu da böyle bir proje hayata geçirilirse iller arasında ulaşımın en temel yöntemi olabilir.

BÖLGEYE HER YIL EN AZ 10 MİLYAR TL EK KATKI SUNACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Türkiye’nin Toskana’sı projesinin hayata geçmesi halinde 6 ile yılda toplamda en az 10 milyar lira ek gelir sağlaması bekleniyor.

Adana Lezzet Festivali’ni bile dört gün boyunca 800 binin üzerinde kişi ziyaret etti. 500 bin et şiş 400 bin şişe şalgam satıldı. Sadece dört günlük Adana Lezzet Festivali’nin şehre katkısı en az 3,7 milyar TL olarak hesaplandı.

Bu açıdan düşünüldüğünde bölgesel bir lezzet destinasyonu projesinin hayata geçmesi halinde yıllık 10 milyar TL’nin çok üzerine çıkılması mümkün gibi gözüküyor.

Şimdi top bölgenin yerel idarecilerinde. Belediyeler tarafından oluşturulacak heyetler ve komisyonlar ile toplantılar başlayacak. Ardından fizibilite çalışmaları yapılacak. Kısa, orta ve uzun vadeli adımlar belirlenecek.

Vali Yavuz Selim Köşger’in dediğine göre kervan biraz da yolda düzülecek.

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, şehirde vatandaşlar tarafından çok sevilen ve benimsenen bir isim. Göreve başlayalı henüz 1 yıl olmasına rağmen başta Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar olmak üzere şehrin yöneticileri ve önde gelen isimleriyle çok uyumlu şekilde çalışıyor.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın açılış konuşmasında Vali Köşger’e teşekkür ederek “Adanalıdan daha Adanalı bir valimiz var” demesi de bunu gösterir nitelikteydi.

VALİ GAZETECİLİK DERSİ VERDİ

Şehirdeki tüm olumlu havaya rağmen Vali Yavuz Selim Köşger’in gazetecilerle düzenlenen basın buluşmasında sorduğum bir soruya verdiği cevap ortamdaki çoğu gazeteciyi şaşırttı. 

Vali Köşger’e Adana’nın popüler kültürün ve dizilerin etkisiyle olumsuz bir imaja sahip olduğunu belirterek Tarım Bakanlığı tarafından yayınlanan “Tağşiş Gıdalar Listesi”nde et ürünlerine en çok tağşiş yapılan il olduğunu hatırlattım ve bu konuda şehrin imajını düzeltmek için ne tür adımlar attıklarını sordum.

Zira Adana merkezli bir turizm destinasyonu hedefleniyorsa ve bu destinasyonun da merkezinde gastronomi olacaksa, bu durumun tersine çevrilmesi önemli bir gereklilik…

Tarım Bakanlığı’nın ‘ifşa listesi’ni bahis konusu etmek istemediğini söyleyen Vali Köşger, “Bir şeyi andıkça kötülüğü çağırmış oluyoruz. Gerekli her şey yapılıyor. Denetimler sıklaştırıldı. Özellikle Lezzet Festivali öncesinde tüm denetimler artırıldı. Girişler çıkışlar kontrol ediliyor. İstihbaratı, jandarması, polisi, emniyeti, zabıtası hepsi devrede. Gereken önlemleri almaya çalışıyoruz” dedi.

“ASLINDA HABER YAPMAMANIZ GEREKENİ HABER YAPIYORSUNUZ”

Alınan tüm önlemlere rağmen tağşiş yapılmıyor denemeyeceğini belirten Vali Yavuz Selim Köşger, “Vatandaşın sofrasına gitmesini engellemeye çalışıyoruz. Yani sizin haber yaptıklarınız aslında bizim yakaladıklarımız. Siz vatandaşın sofrasına gitmeyenleri haber yapıyorsunuz. Aslında haber yapmamanız gerekeni haber yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

 

“ÜÇÜNCÜ SAYFA HABERLERİ ŞEHİRLERİMİZİN İMAJINA ZARAR VERİYOR”

Adana’nın imajının da sorumlusunun üçüncü sayfa haberciliği olduğunu belirten Vali Köşger, Türkiye’de üçüncü sayfa haberciliğinin bitmesi gerektiğini söyledi:

“Türkiye’de maalesef üçüncü sayfa haberleri dediğimiz bir şey var. Üçüncü sayfa haberlerini bitirmemiz lazım. Sadece şehirlerin değil ülkenin imajını da çok kötü etkiliyoruz.

Ben hem İngiltere’de hem Fransa’da yaşamış biriyim. Ne İngiliz gazetelerinin (metroda bedava dağıtılan tabloid gazeteler hariç) ne de Fransız gazetelerinin ülkelerinin imajını bozacak en ufak bir haber yaptıklarını görmedim. Üçüncü sayfa haberleri diye bir şey yoktur. Üçüncü sayfa haberleri orada tabloid gazetelerde pul kadar çıkar. Kadına şiddet, taciz, tecavüz, cinayet haberleri öyle orada.”

Dünyanın en güvenli metropolleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’in bulunduğunu hatırlatan Vali Köşger şunları ekledi:

“Biz idarecilikte 37 yılı devirdik. Hep güvenlik birimlerinin üst amiri olarak görev yaptık. Dünyayı da izliyoruz. Interpol’ün istatistiklerinden de haberdarız. Dünyanın en güvenilir metropolleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir var. Bütün bu bizim kötü imajlarımızın tersine; hem Paris’ten hem New York’tan hem İskandinav ülkelerinden daha güvenilir şehirlerimiz var. Ama bizim üçüncü sayfa haberlerine bakarsanız ülkede kan gövdeyi götürüyor. Adana da maalesef bundan nasibini alıyor.”

“ŞEHİRLERİMİZİN İMAJI İÇİN KÖTÜ ŞEYLERİ ÇOK FAZLA AFİŞE ETMEMEK LAZIM”

Adana’da hem asayiş olaylarını engellemeye çalıştıklarını hem de Adana’daki yerel medyadan Adana’nın imajını kötü etkileyecek haberleri yazmamalarını rica ettiklerini belirten Vali Yavuz Selim Köşger şunları söyledi:

“Artık Adana’daki olayları hem engelliyoruz hem de buradaki (Adana’daki) medyadan rica ediyoruz. Onlar da bana, ‘İstanbul (gazeteleri) bizden sürekli Adana ile ilgili kan, irin, kavga, dövüş haberi istiyor. Biz doğru düzgün haberler gönderdiğimizde bunlar haber olmuyor’ diyorlar.

Bir şehre bu kadar kıymamak lazım. Zannedilenin, söylenenin aksine Adana’nın asayişi o kadar kötü durumda değil. İstatistikler elimizde. Batı ile mukayese edildiğinde çok iyi durumdayız. Velev ki iyi durumda bile olsak bunu çok fazla afişe etmemek lazım. Özellikle bu kadına şiddet olayları başta olmak üzere. Kayıt da alıyorsunuz ama olsun, eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürüyorsunuz. Birilerinin aklına şiddetin yöntemlerini getiriyorsunuz. Bunu yaygınlaştırmamak lazım.”

patronlardunyasi.com