Burçin UYSAL
Kendisini dolandırmak isteyenleri dolandırdığını söyleyen Türkiye’nin en ünlü dolandırıcısı Sülün Osman’ı herkes hatırlar. Boğaz Köprüsü’nde gişe satan, hasta önünde sahte bilezikleri fırsatçılara gerçek diye veren Sülün Osman. Sülün Osman’ın hüküm sürdüğü yıllardan bu yana teknoloji de dolandırıcılık da birbirine paralel olarak gelişti. Artık bireysel değil, küresel dolandırıcılık zirvede. Sülün Osman’ın basit dolandırıcılıklarının adı da oldu yatırım dolandırıcılığı.
YAPAY ZEKAYLA VİDEOLARA KANDILAR
Mobil telefonların hayatımıza girmesiyle dolandırıcılar ilk olarak telefonları kullandı, sonra sosyal medya tarafından kuşatılınca sosyal medyaya terfi ettiler. Sonrasında yapay zeka ve deep fake gibi unsurlar devreye girdi. Artık dolandırıcılar bir ülkenin en güvenilir isimlerinin sahte videolarını oluşturuyor, sonra da o videolarla insanları dolandırıyor.
SON KURBAN HİNDİSTAN’DAN
Küresel dolandırıcılık çetesi her millete göre farklı videolar ya da fotoğraflar oluşturarak yeni kurbanlarını arıyor. Son kurban ise Facebook üzerinden gördüğü bir kripto yatırımı videosuna kanan Hintli bir iş insanı. Yüksek getiri vaadine inanan Hintli iş insanı ilk etapta 500 dolar parasını dolandırıcıların verdiği hesaba yatırdı. Bu kazanç kısa süre sonra 750 dolara yükseldi. Oysaki kazandığını sandığı para, sanal dünyada oluşturulan rakamlardan ibaretti. İş insanı daha çok kâr hedefiyle bu kez yatırımını 220 bin dolara çıkarttı. Kazancıyla birlikte toplam parası 692 bin dolara çıkmıştı.
PARAYI ÇEKMEK İSTEYİNCE GERÇEK ORTAYA ÇIKTI
Hintli iş insanı sözde kripto platformundan parasını çekmek isteyince dolandırıcılık ortaya çıktı. Karşıdaki muhatap parayı çekebilmesi için yüzde 20 vergiyi nakit olarak ödemesi gerektiğini söylüyordu. Parasını bir türlü alamayan Hintli iş insanı sonunda küresel bir çeteyle karşı karşıya olduğunu anladı ancak iş işten geçmişti. Polise başvurdu, yatırdığı paranın sadece 38 bin TL’yi kurtarabildi.
SELÇUK BAYRAKTAR’IN VİDEOSUNU YAPMIŞLARDI
Küresel dolandırıcılık çetesi, Türkiye’den de birçok kişinin sahte videolarını yapmış ve yatırım bahanesiyle dolandırıcılık girişiminde kullanmıştı. Bir dönem sahte videosu dolaşıma giren isimlerden biri de neredeyse tüm dünyada tanınan Baykar Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Bayraktar’dı. Selçuk Bayraktar sahte videoları üzerine açıklama yapmış ve “Bir süredir internet siteleri ve sosyal medya platformlarında Baykar’a yatırım yaparak gelir elde edebileceğinize dair sahte ilanlar, haber benzeri içerikler ve videolar dolaşıma sokulduğunu görmekteyiz. Gerçekliği olmayan bu tür ilan, haber ve videolarda yapay zeka desteğiyle şahsıma aitmiş gibi duran konuşma ve görüntüler kullanılmaktadır. Bu açıklama, video ve röportajlar benzeri içerikler kesinlikle gerçek dışıdır ve dolandırıcılık amacıyla illegal bir şekilde yayılmaktadır.
Bir kez daha hatırlatmak isterim ki; halka açık bir şirket olmayan Baykar, hiçbir zaman yatırım teklifi ya da önerilerinde bulunmamaktadır. Bu tarz dolandırıcılık girişimlerine yönelik olarak hukuki süreçlerimiz devam etmektedir. Tüm vatandaşlarımızdan bu tür içeriklere karşı dikkatli olmalarını ve itibar etmemelerini önemle rica ederim” açıklaması yapmak zorunda kalmıştı.
TÜRKİYE’DEN DE ÇOK KİŞİ DOLANDIRILDI
Türkiye’de dolandırıcıların hedefinde zaman zaman ünlü isimler de yer aldı. Örneğin oyuncu Engin Altan Düzyatan’ı geçtiğimiz yıl belediyeden aradıklarını söyleyerek dolandırmışlardı. Engin Altan Düzyatan nasıl dolandırıldığını şöyle anlatmıştı:
"Bir gün eşim yanımdayken 'Aydın Belediyesi'nden arıyoruz' diye bir telefon geldi. Gayet ciddi bir adam, belediye sekreteri olduğunu söyleyerek benden hassasiyetim nedeniyle 2 adet tekerlekli sandalye talep etti. Ben de 4 tane alacağımı belirttim. Ardından beni sözde belediye başkanıyla görüştürdüler. Başkan da bana iltifatlar ederek teşekkür etti. Hiç şüphelenmeden parayı gönderdikleri hesaba yatırdım. Ancak daha sonra bunun bir dolandırıcılık olduğu ortaya çıktı. Maalesef çok kolay kandırılabiliyorum."
BAKAN EŞİNİN DE PARASINI ALDILAR
Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın iş insanı eşi Hasan Pekcan da dolandırıcıların kurbanı oldu. Hasan Pekcan, kredi başvurusunun olumlu sonuçlanması için hesaplarının Merkez Bankası nezdinde toplanması gerektiği yalanını öne süren dolandırıcılara 1 milyon 646 bin 210 TL gönderdi. Pekcan, kandırıldığını anlayınca şikayetçi oldu.
patronlardunyasi.com