Gündem


Sinirlioğlu, AGİT'in temelini oluşturan 1975 tarihli Helsinki Nihai Senedi’nin 50 yıllık tarihinde AGİT Genel Sekreteri görevini üstlenen ilk Türk oldu.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNDE AGİT ÖNEMLİ ROL ÜSTLENECEK

Karar; Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'dan 57 katılımcı üyenin onayıyla alındı. Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre; önümüzdeki dönemde Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmeleri başlaması durumunda, AGİT’in önemli bir rol üstlenmesi muhtemel. AGİT Genel Sekreterleri, 3 yıllığına seçiliyor. 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yeni Genel Sekreteri Sinirlioğlu, göreve başlamasının ardından TRT Haber'e açıklama yaptı.

AGİT COĞRAFYASINDA ÖNEMLİ BİR SAVAŞ YAŞANIYOR

Sinirlioğlu, açıklamalarında şunları kaydetti;

Öncelikle Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlarının ortak mektubuyla bu göreve aday gösterilmiş olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Ayrıca tabii ki 57 ülkenin kararıyla, konsensüsla bu göreve seçilmiş olmaktan da büyük bir onur duyuyorum. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza da gösterdiği itimat ve destekleri için şükranlarımı sunuyorum. Aynı şekilde Sayın Bakanımız bu sürecin her anında bana yakından destek oldu.

Bu önemli bir görev. AGİT Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Vancouver'dan Vladivostok'a kadar uzanan geniş bir coğrafyayı kapsıyor. AGİT'in önümüzdeki güç dönemde ciddi sınavlara sahne olması beklenen dönemde büyük bir potansiyeli var barışa, istikrara ve güvenliğe hizmet etmek için. Umarım 57 katılımcı ülke bu potansiyeli layıkıyla kullanırlar. Ben bunun için her biriyle yakından çalışmaya hazırım. Tabii ki AGİT coğrafyasında önemli bir savaş yaşanıyor şu anda. O savaşın da bu yıl sona ermesi herkesin arzusu. Bu tabii ki yeni AGİT Genel Sekreteri olarak benim de en büyük arzum.

AGİT'in gayet kapsamlı bir gündemi var. Ama öncelikli mesele tabii ki şu anda devam eden bir ateş var AGİT coğrafyasında. O ateşin söndürülmesi en öncelikli görevdir. En öncelikli sınamadır. Benim de önceliğim bu olacaktır.

AGİT UKRAYNA BAĞLAMINDA TECRÜBELİ BİR ÖRGÜT

AGİT geçmişte de Ukrayna bağlamında önemli bir görev ifa etmişti. 2014'teki Kırım hadisesinden sonra, Kırım'ın işgalinden sonra bir gene Ukrayna içinde Donbas bölgesiyle hükümet arasında süregelen çatışmalarda AGİT'e bir gözlemci misyonu görevi verilmişti. AGİT o görevi savaş başlayana kadar sürdürdü. Yani AGİT Ukrayna bağlamında tecrübeli bir örgüt. Yine kendisine verilecek her türlü görevi üstlenmeye hazır. Ben de genel sekreter olarak tarafların eğer barış için müzakerelere başlama kararı alırlarsa her zaman yanında olacağım ve bir kolaylaştırıcı olarak AGİT Genel Sekreteri sıfatımla katkıda bulunmaya çalışacağım."

GEÇİCİ DIŞİŞLERİ BAKANI OLMUŞTU

2015’teki geçici hükûmette Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Feridun Sinirlioğlu, Türkiye ve Yunanistan'ın Genel Sekreterlik için ortak adayı olmuştu.

Büyükelçi Sinirlioğlu’nun AGİT Genel Sekreteri olarak atanmasına giden süreçte Türkiye tarafından yoğun diplomatik çabalar yürütüldü. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından AGİT’te karar alma süreçleri tamamen tıkanmış durumdaydı. Ülkeler arasında temel konularda herhangi bir uzlaşıya varılamıyordu. Bir önceki Genel Sekreter’in görev süresinin 2023 yılında dolmasına karşın, ülkelerin herhangi bir isim üzerinde anlaşamaması nedeniyle yerine yeni bir Genel Sekreter atanamamış ve görev süresi dokuz aylığına uzatılmıştı.

patronlardunyasi.com