Sıralamada liderliği alan İsviçre"yi Avusturya, Almanya, İzlanda ve ABD takip etti
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), ilk kez bu yıl Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi 2007 sıralamasını açıkladı. Endeks sonuçlarına göre, Türkiye 124 ülke içerisinde 52"inci sırada yer aldı.
Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi 13 üç veri grubundan yararlanılarak ulaşılan üç alt endeks bir araya getirilerek hesaplandı. Buna göre, Türkiye, Düzenleyici Çerçeve alt endeksi Politik Kural ve Düzenlemeler 51, Çevre Koruma Düzenlemeleri 61, Kamu Düzeni ve Güvenlik 56, Sağlık ve Hijyen 54, Seyahat ve Turizme Verilen Öncelik 54'üncü sıraya olmak üzere beş farklı ama daha çok hükümetin görev alanına giren verileri kapsıyor; İş Ortamı ve Altyapı alt endeksi Hava Taşımacılığı 51, Kara Taşımacılığı 59, Turizm 55, Bilgi ve İletişim Teknolojisi Altyapısı 54 ile Seyahat ve Turizm Sektörünün Fiyatlarda Rekabet Edebilme Yeteneği 86'ncı sırada yer alıyor.
Beşeri, Kültürel ve Doğal Kaynaklar alt endeksi ise, Beşeri Sermaye"de 65"inci sırada olan Türkiye, Ulusal Turizm Anlayışında 43 ve Doğal ve Kültürel Kaynaklar 47"inci oldu.
Genel sıralama hesaplanırken kullanılan bu üç alt endeksten Düzenleyici Çerçeve"de 53"üncü olan Türkiye, sıralamada en kötü yeri İş Ortamı ve Altyapı"da 63, Beşeri, Kültürel ve Doğal Kaynaklar alt endeksinde 48 olarak yer aldı.
Endekste,“HIV vakalarının azlığı; Başlıca araba kiralama şirketlerinin varlığı; İş seyahatlerinin uzatılması yönünde tavsiyeler; Seyahat ve turizm fuarlarına katılım; Vize alma kolaylığı; Faaliyette olan havayolu şirketlerinin sayısı, Bilet fiyatları ve havaalanı vergileri” Türkiye"nin güçlü yanları arasında sayıldı.
Seyahat ve Turizm Rekabet Raporu"nda Türkiye"nin en zayıf yanları ve 124 ülke içindeki sıralaması ise şöyle oldu:
“İlköğretime kayıt oranı (111); Seyahat ve turizm alanında yapılan hükümet harcamaları (110); Akaryakıt fiyatları (107); Havaalanı sayısının nüfusa oranı (104); Ulusal koruma alanları (99); Visa kartı kabul eden ATM sayısının nüfusa oranı (96); Terörizmin yol açtığı maliyetler (90).”
Dünya Ekonomik Forumu"nun 2007 yılından başlayarak her yıl yayımlamayı hedeflediği Seyahat ve Turizm Rekabet Raporu"nun amacı, ülkelerin seyahat ve turizm sektörlerinin rekabetçiliğini, geliştirdikleri Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi adlı kapsamlı bir araç vasıtasıyla ölçmek olarak açıklanıyor.
Yönetici Görüş Anketi"nin Türkiye ayağını, Dünya Ekonomik Forumu"nun Türkiye"deki ortak kurumu olan TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu gerçekleştirdi.