Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, AB Komisyonunun Türkiye İlerleme Raporu"nda 'üye ülkeler için somut eylem seçeneklerine yer verilmemiş olmasını üzüntüyle karşıladığını' bildirdi.
Plassnik, ''her ülkeyi gösterdiği randımana göre değerlendirmeye özellikle önem verdik. Daha bizim dönem başkanlığımız sırasında Hırvatistan ve Türkiye ile müzakereler birbirinden ayrıldı. Şimdi sunulan raporların Hırvatistan'daki gelişmeleri göstermesi ve izlenen çizgiyi doğrulaması beni çok sevindirdi'' dedi.
Ursula Plassnik Türkiye'ye ilişkin olarak ise, Komisyonun görüşü doğrultusunda, ifade özgürlüğü, gayri Müslim dini cemaatlerin hakları, kadın hakları, sendikal haklar, ordu üzerindeki sivil kontrol ve Kıbrıs sorunu konularında gözle görülür zorluklar olduğuna işaret etti.
Avusturyalı bakan, Komisyonun eleştirici Türkiye raporunda, AB üyeleri için somut eylem seçeneklerine yer vermemesini ve bu konuya aralık ortasında yapılacak olan Avrupa Konseyi toplantısında değinmeyi düşünmesini üzüntüyle karşıladığını kaydetti.
''Hemen açık siyasi bir tartışma yapılması gerekir'' diyen Plassnik “Türkiye için gerçekçi seçenekler tanımlamamız gerekir. Bunu yalnız kendimiz için değil, Türk ortaklarımız için de yapmak zorundayız. Bu yüzden önümüzdeki pazartesi günkü dışişleri bakanları toplantısında bu konunun ayrıntılı bir şekilde ele alınması için ısrar edeceğim'' dedi.
Almanya'dan Türkiye'ye uyarı
Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralmaya hazırlanan Almanya'dan Türkiye'ye uyarı geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'nin limanlarını açmamasının, üyelik müzakereleri için bazı sonuçlar doğuracağını söyledi.
Steinmeier, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, söz ettiği "bazı sonuçların" ne olduğuna açıklık getirmedi.
Alman bakan, "bu sonuçların neler olabileceği konusunu, biz dışişleri bakanları bir araya gelerek itinayla görüşeceğiz ve aralık ayında hükümet ve devlet başkanlarına uygun bir öneride bulunacağız" demekle yetindi.
Alman bakan, müzakerelerin kesilmesinin "anlık" bir mesele olacağını, yeniden güven kazanmanın ise yıllar sürecek çabalar gerektireceğini belirtti.
Steinmeier, "bu nedenle, tüm darbe ve engellere rağmen, Türkiye'yi Avrupa'ya bağlama projesiyle ilgili uzun yolu kararlılıkla izlemeye devam etmemiz lazım'' dedi.
"Türkler yüzde 80, Rumlar yüzde 20 suçlu"
Avrupa Parlamentosunun Avusturyalı üyesi ve eski Türkiye raportörü Hannes Swoboda, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde bir krizden söz ederek, bunda Türkiye'nin yüzde 80, Kıbrıs Rum Yönetiminin yüzde 20 oranında suçu olduğunu öne sürdü.
Swoboda, "Çünkü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçimlerden önce bir şey yapmaya cesaret edemiyor" iddiasında bulundu.
Kıbrıs konusundaki krizde suçun yüzde 20'sinin "bir güç konumundan yola çıkan Kıbrıs'a (Rum kesimine) ait olduğunu" belirten Swoboda, AB'nin Kıbrıs ile ilgili vaatlerini yerine getirmesini Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un engellediğini kaydetti.
Swoboda, sorunun çözümü için AB ülkelerinin Papadopulos'a baskı yapmalarının yerinde olacağını ifade etti.
Swoboda, AB'nin, Birleşmiş Milletlerin adaya barışçı çözüm getirmesi yönündeki çabaları çerçevesinde Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonlara son verileceğini temin ettiğini, ancak bunun Rum kesimi tarafından ısrarla engellendiğini kaydetti.
Fransa'nın 'Ermeni soykırımı'nı kabul etmeyenleri cezalandırma yönünde bir yasa çıkarma girişiminin, birliğin müzakere pozisyonunu "son derece zayıflattığını" belirten Swoboda, AB'nin Türkiye'yi ifade özgürlüğünü kısıtlamakla suçladığını, ancak şimdi Türkiye'nin Fransa'nın girişimine işaret ederek AB'nin eleştirisini reddedeceğini söyledi.
AB'den 'limanları açın' baskısı
AB Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nu 8 kasımda açıkladı. Raporda reform hızının yavaşlamasından, azınlıkların durumuna, ifade özgürlüğü ve işkencenin önlenmesine kadar pek çok konuda Türkiye'ye eleştiriler yöneltildi.
Raporun açıklanmasından kısa bir süre önce konuşan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye'nin aralık ayının ortasına kadar deniz ve hava limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmasını istedi.
Barroso, Kıbrıs sorunu sürse de Türkiye-AB müzakerelerinin dondurulmayacağını, 'diplomatik çabalara bir şans vermek istediklerini' belirtti.
Bu çerçevede AB Komisyonu, Kıbrıs sorunu konusunda bir tavsiye kararı almadı. Komisyon, 'Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmediği' takdirde, aralık ayında yapılacak liderler zirvesinde tavsiye kararı alacak.
İlerleme Raporu'nun AB Komisyonu'nda görüşüldüğü sırada Fransa, Türkiye'nin üyeliğinin tüm ülkelerde referanduma sunulmasını teklif etti ancak bu teklif reddedildi ve raporda yer almadı.