Ekonomi


Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye adına Bekir Bayrakdar, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi Hükümeti adına ise Mali Hizmetler ve Hazine Bakanı Christopher Hui imza attı. 

Toplantı Hong Kong'da düzenlendi ve anlaşma ile iki ülke yatırımcıları açısından Türkiye ve Hong Kong'un daha cazip hale getirilmesi hedefleniyor.

ÇİFTE VERGİNİN NASIL ÖNLENECEĞİ BELİRLENİYOR

Anlaşma, taraftarca onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Anlaşma kapsamında, kazanç unsurları itibarıyla gelirin hangi ülkede vergilendirileceği, gelirin iki ülkede de vergilendirilmesi durumunda ise çifte vergilendirmenin nasıl önleneceği belirleniyor. Gelirin elde edildiği ülkenin vergilendirme hakkı, kar payı, faiz ve gayrimaddi hak bedellerinde belirli oranlarla sınırlandırılıyor.

VERGİ KAYIP VE KAÇAKÇILIĞINDA MÜCADELE 

Ayrıca anlaşma maddeleri arasında yer alan bilgi değişimi maddesi ile iki ülkenin vergi kayıp ve kaçağıyla daha etkin mücadele yürütmesi de mümkün olacak. 

Türkiye, Çin ile yaptığı bu anlaşma ile bugüne kadar sonuçlandırdığı çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının sayısını 102'ye ulaştırdı, bunlardan 91'i ise yürürlüğe girdi.