Patronlar


Yıldırım, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ulaştırma bakanları toplantısı için Tahran'da bulunduğu sırada, İran İletişim ve Teknoloji Bakanı Muhammed Süleymani ile görüştü.
      Görüşmede, İran'daki ikinci GSM operatörü ihalesini kazanmasına rağmen çalıştırılmayan Turkcell'in durumunu da gündeme getiren Yıldırım, Turkcell'in İran'da bazı sıkıntılar yaşadığını anımsattı.
      Sorunun çözümü için yapılan çalışmaları takdirle karşıladıklarını ifade eden Yıldırım, 'Ama şu anda bu şirketin mağduriyeti devam ediyor. Bu konuda sayın bakanın desteğini bekliyoruz' dedi.
      'Turkcell ve TAV konuları, iki ülke arasındaki mevcut işbirliğini olumsuz yönde etkileyen iki örnek olarak önümüzde duruyor' diyen Yıldırım, 'Halbuki, bu iki küçük mesele, Türkiye-İran arasındaki köklü ilişkilere halel getirmemeli, bunlar küçük meseleler, bunları aşabileceğimizi düşünüyorum. Bu işlerin açıklığa kavuşturulması Türkiye-İran ilişkilerinin çok daha hızlı geliştirecektir. Bu konuların dostane bir şekilde karşılıklı anlayışla çözülebileceğini düşünüyorum' diye konuştu.
     
      'TURKCELL, KONUYU CİDDİYE ALMADI'
      İran İletişim ve Teknoloji Bakanı Muhammed Süleymani de, Turkcell'de projeyle ilgili 'bazı temel sorunlar ve isteksizlik' gördüklerini söyledi.
      'Turkcell'in konuyla oynadığını, ciddiye almadığını, konuyu şaka olarak algıladığını' söyleyen Süleymani, şunları kaydetti:
      'Çalışmak, teknik çalışmalar yapmak yerine basında propaganda yapmayı tercih ettiler. Bizim verdiğimiz son süreyi dikkate almadı ve fırsatı kaçırdılar. Bizim tüm yetkililerimiz, bu projenin Türk şirketi tarafından yapılması konusunda istekliydiler. Ben ve meslektaşlarım bunun gerçekleşmesi için çok çaba harcadık ama maalesef şirket tarafından gerekli adımlar atılmadı.' İran'da cep telefonu talebinin çok fazla olduğunu, ancak hizmetin yaygınlaşmasının geciktiğini belirten Süleymani, buna ivme kazandırmaları gerektiğini, bu nedenle de beklemelerinin mümkün olmadığını söyledi.
      Talebin fazlalığı dolayısıyla üçüncü GSM operatörünü de hizmete sokmayı düşündüklerini bildiren Süleymani, 'Türk kardeşlerimizin üçüncü GSM operatörü ihalesine katılmalarından mutluluk duyarız. Bu konuda iki ülke hükümetleri bir anlaşmaya varırlarsa, şirketler görevlerini bu anlaşmalar çerçevesinde yerine getirir ve tekrar o acı olay yaşanmaz' şeklinde konuştu.
     
      'ELİMDEKİ NOTLAR'
      İranlı bakanın konuşmasından sonra tekrar söz alan Yıldırım, 21 Ocak 2004'te Turkcell'in İran'daki ihaleyi kazandığını, ön lisans, şirket sözleşmesi ve ortaklık anlaşması imzaladığını, bu çerçevede Turkcell tarafından 205 milyon avroluk teminat mektubu ve sermayeye mahsuben de 105 milyon doların bankaya yatırıldığını anlattı.
      Daha sonra İran meclisin anlaşmayı inceleyerek Mayıs 2005'te bazı şartların değiştiğini şirkete bildirdiğini anımsatan Yıldırım, İran Savunma Bakanlığı şirketinin de 13 Temmuz 2005'te yerel şirketlerle bir anlaşma imzaladığını, burada Turkcell'in payının yüzde 70'ten yüzde 49'a düşürüldüğünü, geriye kalan yüzde 21'lik payın da İran milli bankasına devrinin bir türlü gerçekleşmediğini vurguladı.
      Yıldırım, 'Bunlar gerçekleşirken aynı zamanda Güney Afrika şirketi MTN ile görüşüldü ve mesele Turkcell aleyhine sonuçlandı' dedi.
      'Sayın bakanın söylediklerine itibar etmek durumundayım' diyen Yıldırım, 'Ancak önümdeki notlarda da bunlar yazıyor. İki şirketin hataları yüzünden ikili ilişkilerin zarar görmesine izin vermemeli, mevcut anlaşmazlıkları ortadan kaldırmalı ve iki ülke ilişkilerinin ilerlemesinin önü kesilmemeli' şeklinde konuştu.
   &