Patronlar


İran'da ülkenin ikinci cep telefonu şebekesini kurmak için ihaleye giren Turkcell ile İran hükümeti arasında yaşanan anlaşmazlık, Turkcell'in hisse oranını yüzde 70'ten yüzde 49'a düşüren meclis kararını kabul etmesiyle sona eriyor.

İran'ın özelleştirmeden sorumlu meclis üyesi Masum Fardis, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Türk firması hisse oranının yüzde 50'nin altına indirilmesini ve 7 kişilik yönetim kurulunda 4 İranlı üyenin bulunmasını kabul etti. Biz de Turkcell'i projeye yeniden dahil ettik" diye konuştu.

3 milyar dolara çıkması beklenen İran'ın en büyük özelleştirme projesinin önümüzdeki haftalarda sonuçlandırılması bekleniyor. Daha önce varılan anlaşma, İranlı din adamlarının hakim olduğu Devrim Konseyi tarafından Turkcell'in İsrail ile ortaklığı olduğu iddiasıyla iptal edilmişti. Turkcell ile hükümet arasında varılan bu anlaşma özelleştirmeye katılan Güney Afrikalı MTN firmasını da hayal kırıklığına uğrattı. MTN yetkilileri, Turkcell'in anlaşmasının iptalinin ardından aynı şartlarla sözleşme yapmaya hazır olduklarını açıklamıştı.

Akpınar: İran büyük pazar, vazgeçemeyiz
Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, 70 milyon nüfusu ve 24 yas ortalaması ile İran'ın mobil iletişimde büyük gelişme göstermeye aday bir pazar olduğuna dikkat çekerek "Ülkede cep telefonu penetrasyonu yüzde 5'lerde. Böyle bakınca ülkede ciddi bir büyüme potansiyeli var" demişti.

İran Meclisi'nin yüzde 49 şartı getirmesinin hemen ardından "İran'dan gönlümüzü kesinlikle geçirmedik" diye konuşan Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpmar, mevcut şartlar altında yönetebilecekleri, kontrol edebilecekleri bir iş modeli üretebilmek için yoğun çaba sarfettiklerini belirtmişti.

Sektör yetkilileri, Pakistan Telekom ihalesinden çekilen, Türkiye'de de önceki gün Türk Telekom ihalesinden elenen Turkcell için İran'da büyüme isteğinin çok stratejik olduğunu belirtiyorlar. Turkcell'in halen Ukrayna, Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Moldova'da GSM yatırımları bulunuyor.

Vatan