Ekonomi


Turizm gelirlerinde ve turist sayısında 2006 yılında istediğini alamayan Türkiye, 2007 yılı hedefleri için çalışmalarını Ocak ayından başlattı. 2007 yılı için sadece tanıtım ve reklam kampanyalarında kullanılmak üzere 120 milyon Dolar kaynak ayıran Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa ve Amerika ile Rusya, Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinideki tanıtım kampanyaları için 2 ayrı şirketle anlaştı.

Kültürel değerlerin ve memnuniyetin ön plana çıkarıldığı tanıtım filmleri ülkelerin kendi değerleri dikkate alınarak hazırlandı. Bakan Koç, reklam ve tanıtım konusunda geç kalındığı yönündeki eleştirileri de yersiz bulduğunu belirterek, bakanlığındaki yetkililerin işlerini yaptıklarını, çalışanlarının iş takibi yapmadıklarını söyledi. TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy da, tanıtım kampanyasını olumlu bulduklarını ancak konu için ayrılan bütçenin artırılmasını umut ettiklerini ifade etti.

2006 yılında turizm gelirleri ve Türkiye'ye gelen turist sayısı anlamında beklenen seviyeyi yakalayamayan turizm yetkilileri, 2007 yılı için hazırlıklarına erken başladı. Bakanlık yetkilileri, Türkiye'nin tanıtımını yapmaları için "Sea" ve "Manifesta" isimli 2 ayrı reklam ajansı ile anlaşarak ülkelerin sahip oldukları kültürel ve insani değerler ışığında tanıtım kampanyalarına başladı. Önceden belirlenen kriterlere, mali yapılarına ve iş tecrübelerine bakılarak seçilen firmalar, Türkiye'nin tanıtımını farklı özellikleri, kültürel değerleri ve tatilini Türkiye'de geçiren insanların memnuniyet duygularını ön plana çıkararak anlatacak.

Sea Reklam Ajansı, Türkiye'nin tanıtımını Avrupa ve Amerika ve Kanada'da gerçekleştirecek ve bu bölgelerdeki turist potansiyeline kültürel yapılar ve tarihi niteliği ağır basan tanıtımlar yaparak ulaşacak. Merkezi Rusya'da bulunan Manifesta isimli ajansın ise Rusya, Orta Asya ülkeleri ve Doğu Avrupa ülkelerinde Türkiye'nin tanıtımını yapması planlanıyor.

Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda düzenlenen ve Türkiye'nin 2007 yılı Turizm tanıtım toplantısına katılan ajans ve bakanlık yetkilileri, yeni dönemde atılacak adımlar ve yürütülen projelerle ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, turizmin Türkiye'de çok hassas dengeler üzerinde bulunduğunu söyledi. Suudi Arabistan, Bulgaristan, Güney Afrika'da yeni tanıtım ofislerinin kurulacağını açıklayan Koç, özel sektör ile birlikte bu yıl iyi sonuçlar almayı umut ettiklerini belirtti.

Turizm konusunda yeni bir yapılanmaya gidilmesinin gerekliliğine işaret eden Koç, ancak bu konuda sorumluluğun sadece kamuda bulunmadığını anlattı. Tanıtım kampanyalarının bu yıl Ocak ayından itibaren başladığını söyleyen Bakan Koç, tanıtım konusunda geç kalındığı yolundaki iddialara da cevap verdi. Koç, "Bu kadar gayrete rağmen reklam ve tanıtımda geç kalındı lafları eğer bilmezlikten dolayı ise, bu bilmezlik affedilecek bir bilmezlik değil. Diğer hususu takdirlerinize bırakıyorum. Şunu hiç kimse unutmasın Bakanlığımda hiç kimseyi iş takibi yaptırmam" ifadelerini kullandı.

Ajans yetkilileri ise, tanıtım filmlerinin ve tanıtım kampanyalarının yapılacağı ülkelerdeki insani ve kültürel değerlerin de tanıtımda etkili olduğunu söyledi. Sea ajans yetkelisi, Türkiye'ye gelen turistlerin memnuniyet duygularını ifade etmesi için "Turkey" ifadesindeki "T" yerine kollarını iki yana açmış çocuk ve yetişkinlerin kullanılacağını ve bu sayede duygulara hitap edileceğini anlattı. Manifesta Ajans yetkilisi ise, Türkiye'nin kültürel değerlerini ön plana çıkararak "gerçeklerden yola çıkarak güçlü duygulara hitap etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise, çalışmaların erkenden başlatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 2006 yılında dış faktörlerden kaynaklanan gelişmeler nedeniyle bazı olumsuzluklar yaşadıklarını belirten Ulusoy, bu yıl hazırlanan ve İstanbul ile Türkiye geneli için hazırlanan 2 ayrı reklam filmini tatmin edici bulduğunu belirtti. Ulusoy, tanıtım için ayrılan 120 milyon dolarlık kaynağın da artırılmasını beklediklerini söyledi.

İstanbul/Cihan