Şirketler


Türk şirketleri dünya­nın 4 kıtasında liman işletiyor. Yıldırım Hol­ding, Albayrak Grubu, Global Holding gibi Türk devleri La­tin Amerika’dan İskandinav ülkelerine, Batı Avrupa’dan Afrika’ya 5 kıtada liman iş­letiyor.

Akdeniz’i adeta Türk Gölü haline getiren Türk de­nizcilik şirketleri ilk kez Ka­radeniz’e açılıyor. Türkiye dı­şında Türk şirketlerinin Ka­radeniz’de önemli bir liman işletmesi yok. Romanya bu konuda ilk olacak. Romanya Hükümeti, iflas sürecindeki Mangalia tersanesini canlan­dırmak için Türk şirket Desan Tersanesi ile masaya oturdu.

Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre, Milli Gemi projesinde de yer alan Türkiye’nin önde gelen gemi inşa firmalarından De­san Tersanesi, Romanya’nın en büyük tersanelerinden biri olan Damen Shipyards Man­galia’nın (DSMa) üretim te­sislerini ve iş gücünü kirala­mak için görüşmelerde bulu­nuyor. Rumen yetkililer, iflas sürecindeki Mangalia tersa­nesini yeniden canlandırmak amacıyla Desan ile kapsamlı bir iş birliği arayışında.

Romanya’nın Karadeniz kı­yısındaki Mangalia tersane­si, uzun yıllardır gemi inşa ve bakım alanında faaliyet gös­teriyor. Ancak 2024 yılında yaşanan finansal kriz, tersa­nenin geleceğini belirsizliğe sürükledi. Haziran 2024’te başlatılan iflas süreci sonrası 200’den fazla işçi işten çıka­rıldı, 1.000’den fazla çalışana ise Mayıs 2025’e kadar işsizlik maaşı bağlandı. Rumen hü­kümeti, tersaneyi tamamen kapatmaktansa yeni bir yatı­rımcı ile üretimi devam ettir­me stratejisini benimsedi.

Bu kapsamda, Desan Tersanesi ile ileri düzeyde görüşmeler yürütülüyor. Desan’ın, Man­galia’da tersane faaliyetleri­ni sürdürmesi halinde mev­cut istihdamı koruyabileceği ve ekonomik canlanma sağla­yabileceği öngörülüyor. Ro­manya Ekonomi Bakanı Bog­dan Ivan, Desan’ın ‘potansiyel yatırımcı’ olarak değerlendi­rildiğini ve görüşmelerin sür­düğünü açıkladı.

Bakan, “An­laşma sağlanırsa, Desan ter­saneyi işletecek ve ekonomik faaliyeti sürdürecek” ifadele­rini kullandı. Desan ile Damen yetkililerinin doğrudan varlık ve borç transferi için müzake­reler yürüttüğü belirtilirken, Damen temsilcilerinin de Türkiye’ye gelerek görüşme­lere katıldığı ileri sürüldü. An­cak konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

1976 YILINDA FAALİYETE BAŞLADI

Mangalia tersanesi, idam edilen Romanya devlet başka­nı Nikolai Çavuşesku dönemi içerisinde yani 1976 yılında gemi inşa sektörüne adım attı ve bugüne kadar 127 yeni ge­mi inşa etti ve 300’den fazla ge­miye bakım ve onarım hizme­ti sundu. 2018 yılında Hollan­da merkezli Damen Shipyards Group, tersanenin çoğunluk hisselerini satın aldı ve büyük ortak haline geldi.

Ancak, pan­demi süreci ve sonrasındaki ekonomik dalgalanmalar, Da­men’in tersanedeki operas­yonlarını küçültmesine ne­den oldu. Romanya hükümeti, 2023 yılında Damen’in Man­galia’daki faaliyetlerini sınır­layan bir yasa çıkardı ve ter­sanenin kontrolünü devraldı. Ardından, Ağustos 2023’te or­tak girişimi sonlandırma ka­rarı aldı.

Bu süreçte tersane, 1.500 tam zamanlı çalışana ek olarak müteahhitler ve esnek zamanlı işçilerle geniş bir iş gücüne sahipti. Özyeğin’den Atlas’ı almıştı Türk denizcilik sektöründe önemli bir birleş­me gerçekleşti.

Kaptanoğlu ailesine ait De­san Tersanesi, Özyeğin aile­sinin sahip olduğu Atlas Ter­sanesi’ni satın aldığını duyur­du. Temelleri 100 yıl öncesine dayanan ve Kaptanoğlu Aile­si tarafından yönetilen Desan, bu yılın ocak ayında önemli bir satın alma yapmıştı.

DesanFiba Holding bünyesindeki Atlas Tersane­si’ni devralarak kapasitesini ve üretim gücünü artırdı. 2005 yılında kurulan ve Kocaeli Ser­best Bölgesi’nde faaliyet gös­teren Atlas Tersanesi, yıllık 30 bin DWT’lık gemi yapım kapa­sitesine sahip. 120’si kadrolu toplam 800 çalışanı bulunan tersanenin üretim alanı 48 bin metrekare büyüklüğünde.

patronlardunyasi.com