Ekonomi


Türk Telekom'un yüzde 55'ini 6,55 milyar dolara satın alan Oger Telecom'un iki taksiti ödedikten sonra kalan tutarı peşin yatırması, hükümeti İmar bonozedeleri, konut yardımı ve IMF borç ödemeleri konusunda rahatlattı. 
 
Maliye Bakanı Unakıtan, önceki gün yapılan temsili çek tesliminde, "Para lafını duydum, Ankara'dan atladım geldim. Nasıl kullanılacağını Başbakan'a sunacağız. Bakanlar Kurulu'nda kararlaştıracağız." demişti.

4,3 milyar doların dün Hazine'nin kasasına girmesi, öncelikle İmar Bankası bonozedelerine yarayacak. Paranın yaklaşık 1 milyar doları ile 22 bin civarındaki bonozedenin ödemelerinin yapılması planlanıyor. 2 milyar dolarlık kısmı Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borcun bu kadar azaltılmasında kullanılacak. Fona kalan borcun yıl sonuna kadar 6,5 milyar dolara düşürülmesi hedefleniyor. Bu arada 6 milyon çalışanın merakla beklediği konut edindirme fonu ödemelerinin de söz konusu tutardan yapılması için çalışma yapılıyor.

İmar bonozedeleriyle ilgili kanun tasarısı taslağı hazırlandı. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmak üzere Başbakanlık'a gönderilen taslak yasalaştıktan sonra ödemeler yapılmaya başlanacak. Yaklaşık 4 yıldır bekleyen 22 bin civarında bonozedenin yıl sonuna kadar paralarına kavuşacağı belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 1 milyar YTL'yi aşan borcun tasarı yasalaştıktan sonra muhtemelen defaten ve kanuni faiz hesaplanmak suretiyle ödeneceğini söyledi.

İmar Bankası'na el konulduktan sonra yapılan incelemelerde İmar Bankası'nda 2 Ekim 2002 ve 3 Temmuz 2003 tarihleri arasında 1 milyar 358 milyon YTL (1 katrilyon 358 trilyon lira) tutarında karşılıksız tahvil ve bono satışı gerçekleştirildiği tespit edilmişti. Karşılıksız tahvil ve bonoların satış ilanları da o dönemde Uzan Grubu'na ait medya kuruluşları ve diğer basın organlarında yer almıştı.

Bu yüzden mağdur olanların davaları Danıştay'a taşınmıştı. Danıştay 13'üncü Dairesi, el konulan İmar Bankası'ndan Hazine bonosu alanların zararlarının tazmin edilmesine karar vermişti. Kararda, zararı BDDK ve SPK'nın ödemesi gerektiği belirtilmişti. Türk Telekom'dan gelen paranın bir kısmı da yaklaşık 6 milyon kişiyi ilgilendiren Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının ödenmesinde kullanılacak. Yasa tasarısının yasalaşması halinde yaklaşık 400 milyon YTL'yi bulan ödemenin 2007 yılı içerisinde yapılabileceği belirtiliyor. Yetişmemesi halinde ise ödemeler 2008 yılında yapılacak.

Geçen yıl haziranda, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yasa tasarısı, 1987 ile 1995 yılları arasında KEY kesintisi yapılan hak sahiplerine, nakit veya hisse senedi olarak ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Sistem ilk olarak Turgut Özal'ın başbakanlığı sırasında evi olmayan çalışanlar için işverenlerden Konut Edindirme Yardımı adı altında kesintilerin yapılmasıyla başladı. KEY Kanunu, 1987 yılının Ocak ayında yürürlüğe girmesinden itibaren işverenlerden çalışanları adına para kesintisi yapıldı. Kanun başlangıçta 180 ay süre ile kesinti yapılacağını öngörmüş ve evi olmayanları konut sahibi yapmayı amaçlamıştı.
 
Ercan Baysal/Zaman