Gündem


Eyüp SERBEST

Havacılığın altın çağını yaşadığı Türkiye’de sivil havacılığın 2024 karnesi yayınlandı. 

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından gerçekleştirilen 2024 yılı USOAP (Universal Safety Oversight Audit Programme) kapsamında Ermenistan, Benin, Botsvana, Brezilya, Çin, Guyana, Meksika, Fas, Namibya, Umman, Pakistan, Ruanda, Senegal, ABD, Vietnam ve  Zambiya ile birlikte denetlenen Türkiye, 8 ana başlıktan 7’sinde küresel ortalamanın gerisinde kaldı.

MEVZUAT VE DÜZENLEME HARİCİNDE KÖTÜ

ICAO raporunda, Türkiye’nin Sivil Havacılık Organizasyonu, Personel Lisanslama ve Eğitim, Uçak Operasyonları, Uçakların Uçuşa Elverişliliği, Uçak Kazası ve Olay Soruşturması, Hava Seyrüsefer Hizmetleri ve Havaalanları başlıklarında ortalamanın altında kaldığı, Havacılık Mevzuatı ve Sivil Havacılık Düzenlemeleri başlığında ise dünya ortalaması üzerinde olduğu belirtildi. 

İYİLEŞTİRMEYE İHTİYAÇ VAR

Raporda, mevzuat ve operasyon alanlarında güçlü yönler bulunduğu ancak özellikle kaza araştırmaları, havaalanları ve hava seyrüsefer hizmetleri başlıklarında iyileştirmeye ihtiyaç olduğu anlatıldı. 

UZMANI ANLATTI: GÜVENSİZ MEYDANA UÇAK UÇMAZ

Türk sivil havacılığının en yetkin isimlerinden, Atatürk Havalimanı’nın sivil uçuşlardan sorumlu emekli Baş Müdür Yardımcısı Olcay Kılıçoğlu, ICAO’nun raporuyla ilgili PD’ye yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: 

“ICAO standartları genelde dünya havacılık standartlarıdır. Ülkelerin uluslararası standartlara uymasıyla ilgilidir. O standartları getirip ülkelere oturtturur ve belli zamanlarda kontrol eder. Uymayanları bir tarafa yazar, sonra ülkelere gönderir, bilgilendirir. Bu standartlar böyle devam ederse, uçuş emniyetini aşağı çeker. Ülkeniz güvenilmez olur. Dolayısıyla ülkeler bunu dikkate alırlar. Güvensiz meydanlara uçakları uçurmazlar. 

ICAO’NUN SORUMLUSU ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

ICAO konusunun ülkemizde sorumlusu Ulaştırma Bakanlığı’dır. Bakanlığa bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sistemi denetler, ikili anlaşmaları yapar. Devlet Hava Meydanları İşletmesi ise havacılık hizmetlerinin tamamını verir. 

HAVACILIKTA PARDON YOKTUR

Biz Eurocontrol kurucu üyesiyiz. Biz ülkeleri denetleriz. Onlar da bizi denetlerler zaman zaman. Bunların tek nedeni vardır, uçuş güvenliğidir. Bunlarda bir sıkıntı varsa bizi sistem dışına çıkartırlar. Biz karma bütçeden havacılıkla ilgili en ufak bir para almayız.

Radar sistemleri, hava trafik kontrolörlerini ücretleri… Bunların tamamı faturalandırdığınız itibaren ortak bütçeden çıkar.

Havacılıkta pardon yoktur. Havacılıkta karar noktası +- 3 dakikadır. En fazla 15 dakika notamsız uçak uçurabilirsiniz. Bunlar olmazsa olmaz şeylerdir. 

EN ÇOK ZARARI ÜLKE GÖRÜR

ICAO uçuş standartlarına dönük 7 konuda ikaz etti. Temelinde uçuş güvenliği var. Bundan en çok zararı THY ve ülke görür.”

patronlardunyasi.com