Ekonomi


Bütün dünyadaki internet adres uzantılarının Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde olması gerektiğini savunan AB ülkeleri, bunu başaramayınca "EU" uzantılı adres sistemini yürürlüğe koyma kararı aldı.

Yeni açılacak adreslerin ticari amaçlar için toplanmasının önüne geçmek için kural-süre sistemi uygulamaya konuldu. 7 Aralık 2005'te kabul edilmeye başlanan alan adı başvurularında belirlenen süre 7 Nisan 2006 tarihi itibariyle doldu. Bu tarihten itibaren hiçbir belge ya da kural gerektirmeyen kayıt sistemi uygulamasına geçilmiş oldu.

Konunun, şirketlerin internet kullanımı alanında çok önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, Türk şirketlerinin "EU"uzantılı internet adresi alma konusunda geç kalmamaları konusunda uyarıda bulunuyor. Yıllık ortalama 35 dolar'dan kayıt yapılan "EU" uzantılı internet adreslerini şirketler marka tescili kadar önemli görmeleri isteniyor.

Türkiye'de "EU"uzantılı alan adı kayıt hizmetini "Domain" adlı bir şirket yürütüyor. İnternet ortamında hizmet veren şirkete www.domainsitesi.com adresinden ulaşılabiliyor. Şirketin belirlediği kayıt ücreti ise 40 YTL+KDV olarak belirlendi. Şirket yetkilileri kayıtların başladığı ilk günden bu yana yoğun ilgi gördüklerini ve şirketlerin bir an önce "EU" uzantılı adreslere sahip olmayı istediklerini belirtiyor.