Ekonomi


Kafein Yazılım Hizmetleri Ticaret A.Ş. (KFEIN), 24 Eylül 2024 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, Libya Merkez Bankası ile siber güvenlik alanında bir sözleşme imzaladığını ve üçüncü bir kamu kurumu ile veri analitiği üzerine bir sözleşme yaptığını duyurdu. 

Teknoloji ve siber güvenlik alanında stratejik iş birlikleri ile adından söz ettiren Kafein Yazılım Hizmetleri Ticaret A.Ş. (KFEIN), KAP’a iki yeni sözleşmesini bildirdi. 

Üçüncü taraf kamu kurumu ile veri analitiği ve Libya Merkez Bankası ile siber güvenlik sözleşmesi imzaladığını duyuran Kafein Teknoloji’nin açıklaması ise şu şekilde: 

“24.09.2024 tarihinde şirketimiz ile üçüncü taraf kamu kurumu arasında "Veri Analitik Platformlarının Güncellenmesi" konulu ve 20.833.334,00 TL+KDV bedelli hizmet sözleşmesi imzalanmış olup, toplam sözleşme hizmet süresi 120 gündür.” 

LİBYA MERKEZ BANKASI İLE SİBER GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ

“Şirketimiz ile Libya Merkez Bankası arasında, 30.09.2025 tarihine dek yürürlükte kalmak ve toplam bedeli 387.209,00 USD (Dolar) olmak üzere Google Siber Güvenlik Servisleri ürünlerine ilişkin hizmet sözleşmesi imzalanmış ve ilgili sözleşme 24.09.2024 tarihinde (bugün) tarafımıza ulaşmıştır. Bu işlemle birlikte, Google Cloud EMEA Limited ile şirketimiz arasında 16.01.2024'te imzalanan ticari iş ortaklığı sözleşmesi çerçevesinde imzalanan kontrat sayısı toplam 11'e ve alınan toplam sipariş tutarı yaklaşık 39.400.000 TL'ye ulaşmıştır.” 

LİBYA’DAKİ MERKEZ BANKASI KRİZİ 

Kafein Teknoloji’nin KAP’a bildirdiği sözleşmelerden birinin Libya Merkez Bankası ile siber güvenlik alanında olması, Libya’da yaşanan Merkez Bankası krizini de gündeme getirdi. 

Petrol ve doğalgaz zengini ülke Libya’da merkez bankası, satılan petrol gelirlerinin toplandığı yer. Banka, Libya'nın muazzam petrol zenginliğini elinde tutmanın yanı sıra, her iki hükümetten memur ve askerlerin maaşlarını da ödüyor. Ülkenin gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaç maddeleri ithalatının büyük bölümünün Libya Merkez Bankası tarafından karşılanıyor.

Bu nedenle Libya’da üzerinde anlaşılan nadir konulardan biri Merkez Bankası’ydı. Öyle ki, birçok kurumun doğu bölgesinde muadili olmasına rağmen Merkez Bankası’nın yoktu.

Temsilciler Meclisi ile yaşanan gerilim üzerine, Başkanlık Konseyi Temsilciler Meclisinin desteklediği ve UBH ile anlaşmazlık yaşayan Sıddık el-Kebir başkanlığındaki Merkez Bankası yönetiminin değiştirilmesine karar verdi.

Sıddık el-Kebir ise, banka mevduatlarına ait erişim kodlarını da beraberinde götürdüğünü ve bankayı uluslararası finans ağlarından soyutladığını iddia ederek ülkeden kaçtı.

Böylece Libya siyasi gündeminde yeni doğan Merkez Bankası krizi ülkenin doğusu ve batısı arasındaki siyasi bölünmüşlüğün merkezine oturmuş oldu.

patronlardunyasi.com