New York'ta pazarlama danışmanlığı yapan Hasan Kürşad Devecioğlu, Türkiye'de çıkan bazı taşları ilk olarak İtalyanların pazarladığını söyledi.
"Elazığ Vişne" denilen bordo renkli taşı buna en iyi örnek olarak gösteren Devecioğlu, "Türkiye'den aldıkları hammaddeyi kesip, paketleyince bizim taşımız 'Made in Italy' olmuş. Bu taş, 'Rosa Lavanta El Turko' ismiyle satılmakta. Müşterilerime bu taşın sunumunu yaptığım zaman bana ' İtalyan taşı değil mi?' diye soruyorlar. Hammadde bizde, imaj İtalyanlarda. Bu anlayışı değiştirmek bizim elimizde" dedi. Amerikan Kongresi'nde Başkan George W. Bush'un konuşma yaptığı kürsünün arkasındaki taşın da "Elazığ vişne" olduğunu aktaran Devecioğlu; ancak bunun büyük ihtimalle İtalyanlar tarafından satılmış olduğunu söyledi.
Amerika'da her geçen gün büyüyen ve Türk yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği pazarda Türk traverteni 1 numara. New York'ta pazarlama danışmanlığı yapan Hasan Kürşad Devecioğlu, farklı pazarlama yöntemleri kullanılarak Türkiye'nin, Amerikan doğaltaş pazarından daha fazla pay almasının mümkün olduğunu ifade etti.
Kürşad Devecioğlu, "Doğaltaş sektörü her daim genişleyen bir sektör. İnşaat sektörüne paralel bir büyüme söz konusu. New York'ta evler yıkılır yenisi yapılır; sürekli yenileme vardır. ABD'ye gelen doğaltaş pazarının büyüklüğü 1,5 milyar dolar civarında. Türkiye'nin bu pazardaki payı yüzde 37. Doğaltaş pazarı üç kategoriye ayrılıyor mermer, granit ve traverten. Travertende pazarın yüzde 72 payı ile en büyük ihracatçısı Türkiye. Travertende İtalyanları geçmiş durumdayız. Mermerde İtalyanlar 1 numara, ardında Çin, İspanya geliyor. Türkiye dördüncü sırada" diye konuştu.
Travertenin daha çok dış cephe kaplamasında kullanıldığını belirten Devecioğlu, "Etrafınızda gördüğünüz birçok binada Türk travertenini görmeniz mümkün. Türkiye'nin toplam ihracatı 500-550 milyon dolar civarında. ABD'de doğaltaş pazarının toplam büyüklüğü döşeme ve diğer unsurlarla birlikte 30 milyar dolar. Türk yatırımcıların bu pazardan daha çok pay alması mümkün" şeklinde konuştu.
İtalyanların 100 yıldır Amerika'ya doğaltaş ihraç ettiğini belirten Devecioğlu, Türkiye'nin ise pazara doksanlı yıllarda girdiğini belirtti. Kürşad Devecioğlu, şöyle dedi: "Türkiye pazarda çok yeni ama sektörün lideri. Türkiye'nin, İtalyanlardan sonra gelip sektörde bu kadar başarılı olmasının temelinde zengin hammadde kaynaklarına sahip olması yatıyor. Ülkemiz hammadde olarak zengin fakat pazarlama konusunda zayıf. Türkiye'de çıkan bazı taşları ilk olarak İtalyanlar pazarlamış. 'Elazığ Vişne' denilen bordo renkli taş buna en iyi örnek.Türkiye'den aldıkları hammaddeyi kesip, paketleyince bizim taşımız 'Made in Italy' olmuş. Bu taş, 'Rosa Lavanta El Turko' ismiyle satılmakta. Müşterilerime bu taşın sunumunu yaptığım zaman bana ' İtalyan taşı değil mi?' diye soruyorlar. Hammadde bizde, imaj İtalyanlarda. Bu anlayışı değiştirmek bizim elimizde."
Devecioğlu, Türk yatırımcılara ise 29 bin 135 firmanın rekabet halinde olduğu sektöre pazar araştırması yapmadan girmemelerini tavsiye etti. "Kalite konusunda sürekli istikrar, pazarda başarılı olmak için gereken şart" diye devam eden pazarlama konusunda yüksek lisans yapmış olan Kürşad Devecioğlu, sektöre dair ipuçlarını ise şu şekilde anlatıyor: "Doğaltaş alanında yapılacak ilk iş pazar araştırması. Piyasada toptancı, ev sahibi, müteahhit var. Hepsi alıcı fakat özellikleri farklı. Toptancıya 3 dolara sattığınız malı ev sahibine de 3 dolara satarsanız, kazanamazsınız. İkinci olarak pazarlama konusunda hangi unsurların kullanılacağı çok önemli. Televizyon mu, gazete mi yoksa mektup mu? Bu konuda müşteri listesi kiralama yöntemi etkili bir unsur. Kiraladığınız veri tabanı müşteriye kolayca ulaşma anlamına geliyor. Kiraladığınız veri tabanı sayesinde ürününüzün kime hitap ettiğini bilip, seçtiğiniz müşteriyi bilgilendirme şansına sahip oluyorsunuz."
AMERİKAN KONGRE BİNASINDA TÜRK MERMERİ
Doğaltaş sektörü her geçen gün büyümekte. Amerika'da bir çok yapıda kullanılan Türk mermeri, başkentte bulunan kongre binasında da kullanılmış. Kürşad Devecioğlu, "Başkan Bush'un konuşma yaptığı kongre salonunda kürsünün arkasında gördüğünüz taş 'Elazığ Vişne' fakat tahminime göre İtalyanlar satmıştır. Yıkılan ikiz kulelerde de Türk mermeri kullanılmıştı" diye konuştu.
Devecioğlu, Amerika'da Türkiye'den en çok bej renkli mermerin tercih edildiğini,' Afyon şeker' isimli taşın da çok bilindiğini anlattı. Türk doğaltaş sektörünün daha çok kazanması için pazarlamaya önem verilmesi ve firmaları kalite konusunda denetleyecek bağımsız bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kürşad Devecioğlu, sektörün büyük paralar kazanmaması için hiçbir engel olmadığını ifade etti.
New York/Cihan