Ekonomi


Özlem ERMİŞ BEYHAN

Türk hazır giyim ve tekstil sektörü önemli bir dönüşüm sürecinde; emek yoğun alanlarda yüksek maliyetler nedeniyle yurt dışı siparişleri kaçırmak istemeyenler üretimini farklı ülkelere kaydırıyor. Mısır Türk tekstilcinin en çok tercih ettiği ülke olarak öne çıkıyor. Son olarak bir Türk şirketi daha, Denim Rise Mısır’daki Batı Kantara Sanayi Bölgesi’nde yatırım için imzayı attı. Anlaşma tamam, 8.8 milyon dolarlık hazır giyim üretim tesisi yatırımı 1000 kişi istihdam edecek ve 2025 yılı içinde üretime başlayacak.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, sektörde kritik bir dönüşüm yaşandığını anlattı. Kaya, sürecin katma değerli üretimin Türkiye’de, işgücü yoğun işlerin ise Mısır’da üretileceği bir noktaya evrildiğini söyledi.

TGSD Başkanı sektörde yaşananları PATRONLAR DÜNYASI için şöyle analiz etti:

ORADA MALİYET 150 DOLAR, BİZDE 1000 DOLAR

“Tekstilde hemen herkes Mısır’a gidiyor, inceliyor, yatırım kararı alıyor. Mısır’ın ABD ile serbest ticaret anlaşması olması büyük bir cazibe yaratıyor. Türk üreticilerin çalıştığı Avrupalı markalar da sözleşmeleri uzatmak için Mısır’a gitmeleri yolunda baskı yapıyor. Mısır’da bir çalışanın brüt maliyeti 150 dolar, bizde 1000 dolar. Özellikle denim gibi emek yoğun alanlar hızla Mısır’a kayıyor, kayacak. Ancak Mısır’a gidenler Türkiye’deki işlerini kapatmıyor. Çünkü pandemi sonrası “yakından tedarik” ve “güvenli tedarik” öne çıkmış durumda. Burada da Türkiye’nin büyük avantajı var. Şimdi sektörümüzün sürdürülebilirlik ve dijitalleşme yolunda yatırımları yaparak güçlü bir dönüşüm gerçekleştirmesi gerekiyor.”

Ancak Türkiye ekonomisi açısından yaşanan göç önemli bir istihdam kaybı anlamına geliyor. Son bir yılda Türkiye’nin ihracattaki en önemli güçlerinden olan tekstil ve hazır giyim sektörünün istihdamı 250 bin kişi azaldı. Halen 1 milyon kişiye istihdam sağlayan sektördeki bu dönüşümün, Türkiye’nin istihdam gücü gözetilerek de planlanması gerekiyor.

ÜRETİMİN YÜZDE 70’İ İHRAÇ EDİLECEK

Mısır, STA anlaşması sayesinde özellikle ABD’ye önemli bir ihracat avantajı sağlıyor. Mısır’da yatırım yapan son üretici Denim Rise’ın yeni tesisi de üretiminin yüzde 70’ini ihraç edecek. Yeni üretim tesisi için imzayı atan Denim Rise Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Güzel, bu yatırımın farklı pazarlarla açılım konusunda bir ilk adım olduğunu söyledi.

EROĞLU DA AYNI BÖLGEDE YATIRIM YAPMIŞTI

Mısır halen serbest bölgelerinde özellikle istihdam yoğun sektörlere özel teşvikler sağlayarak ve STA avantajıyla Türkiye’den önemli miktarda yatırım çekiyor. Geçtiğimiz yıl Eroğlu Holding de aynı bölgede bir fabrika için imza atmış, yıllık 7.2 milyon jean üretimi için yatırımı başlatmıştı. Bu fabrikada ise 40 milyon dolarlık yatırımla 3 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

patronlardunyasi.com