Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY, bankaların 2015 yılında Bankalararası Kart Merkezi (BKM) öncülüğünde bir araya gelmesiyle kuruldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2020 yılında BKM'ye hâkim ortak olarak hissedar olması sonrası TROY çalışmaları hızlandırıldı. Geçen yıl devreye alınan yaygınlaştırma stratejisiyle TROY, hem kullanım hem de kart adedi olarak hızla büyüdü.
THY DE YERLİ KART TROY'A GEÇTİ
TROY'un kullanıcıları arasına Türk Hava Yolları (THY) da girdi. HaberTürk'ten Güntay Şimşek, bu habere köşesinde yer verdi. Buna göre THY kayıtlı müşterilerine TROY indirimiyle ilgili mesaj gönderdi. THY, yerli kart TROY'yla ilgili müşterilerine şu mesajı yolladı:
THY MÜŞTERİLERİNE İNDİRİM MESAJI GÖNDERDİ
“TK Cüzdan ile bilet ödemelerinde TROY kart kullan, yüzde 5 TK Para kazan! Biletinizi alırken, TK Cüzdan’a para yükle ve öde seçeneğini seçerek TROY kartla ödemesini yaptığınız uçuşlarda yüzde 5 oranında TK Para kazanabilirsiniz. Biletinizi 20 Kasım 2024 - 31 Mart 2025 tarihleri arasında alın, 20 Kasım 2024 - 20 Mart 2026 döneminde seyahatin keyfine varın!”
Güntay Şimşek'in yazısının ilgili bölümü şöyle:
"THY’nin bu TROY adımını büyütmesini umuyorum. TROY kartı kullanımını teşvik eden THY’den TROY kartı kullanan THY’ye terfi etmelerini bekliyorum.
Ayrıca THY’nin de Miles&Smiles programı üzerinden işbirliği yaptığı Garanti, Kuveytürk ve QNB gibi bankaların kredi kartı olarak TROY’u seçenekler arasına sokması için baskı yapması gerekir. Hatta THY olarak kendileri de TROY kart çıkarabilirler. ABD’de United’ı teknoloji konularında örnek alan THY’nin kendi adına kredi kartı çıkarma konusunda bir araştırma yapması iyi olur.Daha önce de yazmıştım. THY, kendi adına kredi kartı çıkarmak için “bankacılık lisansı gerekiyor” diye bir gerekçe ileri sürebilirler. Fakat uygun bir bankayla anlaşıp, bu meseleyi rahatlıkla çözebilirler. Hatta böylece yüksek bir gelir kaynağı da oluşturabilirler. Böylece müşteri bilgileri kendilerinde kalır. Günümüzde bu datalar (veriler) çok kıymetli. Maddi kaynak demek.
Bu konuda TROY yönetimine de iş düşüyor. Kötü bir kamu mantığıyla TROY gibi her şeyi tam ve güzel olan bir ürün yönetilemez. Tanıtımlara önem vermeleri, kullanım ağlarını genişletmeleri gerekir. Hazır Rekabet Kurumu da yabancı ödeme sistemleri ve kartlar için inceleme başlatmışken daha etkin bir TROY’un sahada olması gerekir."
KART SAYISININ YIL SONUNDA 50 MİLYONA ULAŞMASI HEDEFLENİYOR
2016'da faaliyete geçen yerli kart TROY'a ilgi 2024 yılının ilk yarısında hız kazandı. Teknolojisi Türkiye'de geliştirilen yerli kart TROY, ilk yarıda 10 milyonluk artışla 35 milyona ulaşırken, yıl sonunda TROY logolu kart sayısının 50 milyona çıkması hedefleniyor.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Ozan Deniz, TROY logolu kart sayısının 2023 sonu itibarıyla 25 milyona yükseldiğini, bu yılın ilk yarısında da 10 milyon artışla 35 milyona ulaştığını belirterek, temmuz sonu itibarıyla 9 milyonu kredi kartı, 19 milyonu banka kartı ve 8 milyonu ön ödemeli kart olmak üzere 36 milyon TROY logolu kart bulunduğunu söyledi.
TROY kartlarla gerçekleşen alışverişlerin kartlı ödemeler ciro payının haziran ayı sonunda yüzde 12'yi aştığını bildiren Deniz, "Yani her 8 liralık kartlı ödemenin 1 lirası yerli kart TROY ile yapılıyor. Her geçen gün hem kart adetlerimiz artıyor hem de kullanım ciro payımız yükseliyor. Bu ivmeyi koruyarak bu yılın sonunda TROY'un ciro payını yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
TROY KREDİ KARTI VE BANKA KARTI KULLANAN BANKALAR
TROY kredi kartını sunan bankalar arasında Akbank, Albaraka Türk, Alternatif Bank, Anadolubank, DenizBank, Emlak Katılım, Garanti BBVA, Halkbank, ING, Kuveyt Türk, Odeabank, Şekerbank, QNB, TEB, Türkiye Finans, Türkiye İş Bankası, VakıfBank, Vakıf Katılım, Yapı Kredi, Ziraat Bankası yer alıyor.
TROY'un banka kartını sunan bankalar ise şöyle: Akbank, Aktif Bank, Albaraka Türk, Anadolubank, Dünya Katılım, Emlak Katılım, Garanti BBVA, Halkbank, ING, Kuveyt Türk, PTT, Şekerbank, QNB, TEB, Türkiye Finans, Türkiye İş Bankası, VakıfBank, Vakıf Katılım, Yapı Kredi, Ziraat Bankası.
patronlardunyasi.com