Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül 30 Haziran 2021'de yüzde 90 oyla göreve geldiğinde kurumun telif miktarının 86 milyon TL iken, 2024’te 1 milyar TL telif geliri olduğunu belirtti.
Dünya'dan Hayti Arıgan'ın haberine göre, göreve başladıklarında müzik meslek birliği çatı kuruluşu CİCAC’ın MESAM ve MSG'yi ihraç ettiğini belirten Ergül, “Pandemi döneminde telif toplanamıyordu. Kurum kirasını ödeyemiyordu. Gayrettepe'de 3 bin metre kare kapalı alanı olan bir genel merkez binası inşa ediyoruz. 2024 Aralık dağıtımında 240 milyon TL telif dağıttık” dedi.
5 MİLYAR LİRA TELİF GELİRİNE ULAŞILACAK
192 ülkede temsilcilik sözleşmesi ile temsil edilen tek kurum MESAM’ın müzik meslek birliklerinin amiral gemisi olduğunu belirten Recep Ergül, “Bugüne kadar tek bir kuruş telif ödemeyen 12 bin 500 akaryakıt istasyonu, AVM'ler, zincir marketler ve zincir mağazalar, güzellik salonları da bu yıl içinde lisanslama kapsamına alınacak. O zaman sektörün hacmi bir anda 4,5-5 milyar TL’yi bulacak” diye konuştu. Göreve başladığında YouTube ile sözleşme yenilediğini ifade eden Ergül, “Yüzde 3,8 ödenen oranı yüzde 15'e çıkardık. Spotify gibi dijital müzik şirketleriyle sözleşmeleri iyileştirdik. 21 bin otele zorunlu lisans kapsamına aldırdık” dedi.
YURT DIŞINDAN TOPLANAN TELİF 13 MİLYON EURO
CİCAC verilerine göre önümüzdeki 2 yıl içinde telif getirisi olan ülkeler sıralamasında ilk 20'nin içinde olacaklarını söyleyen Ergül, Türk müziğinin repertuarının en fazla olduğu Irak, Kıbrıs, Kosova, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan’da MESAM temsilciliği açarak telif toplamak istediklerini belirtti. 2021’de toplanan 86 milyon liranın yüzde 10'unun yurt dışından toplanan telif olduğunu belirten Ergül, “Bugün İspanya'dan 1 milyon 150 bin euro gibi bir para alıyoruz. MESAM telif gelirlerinin içinde yurt dışı geliri yüzde 30-35'ine tekabül ediyor. 13 milyon euro telif topluyoruz” diye konuştu.
YILLIK 35 MİLYON TL TELİF ALAN VAR
MESAM’ın birçok ülkede takip mekanizması kurduğunu belirten Recep Ergül, “Hangi ülkede ne kadar dizilerimiz izleniyor? Repertuvarımız ne kadar kullanılıyor? 3 aşağı 5 yukarı biz bu verilerle gidip sözleşmeleri gözden geçiriyor, yeniden yapılandırıyoruz. Ülkemizde diziler 3 saat boyunca ekranda. Ancak dünyada dizilerimiz 45 dakika bölümler halinde yayınlanıyor. Dolayısıyla bunun müziklerini yapan arkadaşlarımız hem Türkiye'de hem dünyada önemli ölçüde telif alıyor. Yani yıllık ortalama 5 ile 35 milyon arasında telif alanlar var” diye konuştu.
FERDİ TAYFUR’UN TELİF GELİRİNE BLOKE KONDU
Ferdi Tayfur’un 35 milyon TL telif geliri olduğu iddiasının yanlış olduğunu belirten Ergül, “30 milyon TL alan dizi müziği yapımcıları var. Tayfur bunların arasında değil. Hatırı sayılır bir rakam alıyor. Benim şarkılarımı herkes okuyabilir açıklaması vardı. Biz de onu basından öğrenince hemen didik didik ettik. Tayfur'dan gelen dilekçelere baktığımızda böyle bir şey göremedik. O yüzden yani şarkıları okuyacak olanlar aileden izin almak zorunda” dedi.
Tayfur’un telif gelirinin mahkemelik olduğunu belirten Ergül şunları anlattı;
“Geliri mahkemelik oldu. Yani kimden izin alacaklar? Ferdi Bey'in vasiyeti açıklandı. Tüm telif gelirini yeğeni Nilüfer Hanım'a bıraktığı görülüyor. Ancak ailesi ona itiraz edince mahkemelik oldular. Mahkeme telif gelirlerine bloke koydu. Bu bizi üzen bir durum. Çünkü bloke olmuş teliflere herhangi bir yasa gereği bir faiz tahakkuk etmediği için de bir hukuk davasının 5-10 yıl süreceğini varsayarsak para pul oluyor.”
“RAPÇİLER İKİNCİ SIRADA KÜRTÇE İNANILMAZ DİNLENİYOR”
Meslek birlikleri üyeleri arasında en fazla telif alanların dizi ve film müziği yapanların olduğuna dikkat çeken Ergül şunları anlattı; “İkinci sırada ve şu anda sadece Türkiye'de değil tüm dünyadaki bir trend var. Rap müziği yapanlar ikinci sırada yerini alıyor. Üçüncü sırada pop müzik, rock müzik gibi müzik türleri var. Halk müziği mütevazi de olsa bir yer bulabiliyor ama Türk sanat müziği neredeyse artık hiç yok denecek kadar azalmış durumda. Müzik ne kadar kullanılırsa sonuca göre telif tahakkuk ediyor.” Kürtçe müziğin tüm dünyada inanılmaz derecede dinlendiğini belirten Ergül, “Kürtçe müzik yapanların da genlerinde böyle bir sanatsal bir özellik, yaratı var. Çoğu da MESAM üyesi” diye konuştu.
patronlardunyasi.com