CUNY Lisansüstü Merkezi'ndeki araştırmacılar, Alzheimer hastalığı araştırmalarında çığır açıcı bir bulgu keşfettiler. Neuron dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, beyindeki hücresel stres ile hastalığın ilerlemesi arasında kritik bir bağlantı tespit edildi.
Beynin bağışıklık hücreleri olan mikrogliaların, beyin sağlığını koruma veya zarar verme konusunda ikili bir rol oynadığı belirlenirken, zararlı mikrogliaları hedef alarak Alzheimer semptomlarını tersine çevirme ve etkili tedavi yöntemleri geliştirme konusunda umut verici yeni yollar keşfedildi.
ALZHEIMER HASTALIĞINI TETİKLEYEN ANA HÜCRESEL MEKANİZMA BELİRLENDİ
Genellikle beynin ilk müdahalecileri olarak adlandırılan mikroglialar, artık Alzheimer patolojisinde önemli bir nedensel hücre türü olarak kabul ediliyor. Ancak bu hücreler iki yönlü bir rol oynuyor. Bazıları beyin sağlığını korurken, diğerleri nörodejenerasyonu kötüleştiriyor.
Araştırmada, Biyoloji ve Biyokimya programlarında görevli Dr. Pınar Ayata için bu mikroglial popülasyonları arasındaki işlevsel farklılıkları anlamak odak noktası oldu.
ALZHEIMER YAVAŞLATILABİLİR, TERSİNE ÇEVRİLEBİLİR
Ayata, "Alzheimer hastalığında zararlı mikrogliaların ne olduğunu ve bunları terapötik olarak nasıl hedefleyebileceğimizi yanıtlamaya koyulduk. Alzheimer hastalığında stresle ilişkili bir sinyal yolu ile karakterize edilen yeni bir nörodejeneratif mikroglia fenotipi belirledik." dedi.
Mikroglia ve hücresel stres arasındaki bağlantıyı ortaya koyan ve Alzheimer tedavisinde yeni yollar açabilecek potansiyel ilaçların geliştirilmesine olanak tanıyan bu araştırma sayesinde, belli bir yaş grubunun kabusu olan hastalığı yavaşlatabilir ve tersine çevirebilir.
patronlardunyasi.com