Çevre


Turizmden kaynaklanan karbon emisyonları orantısız bir şekilde hızla artmaya neden oluyor. Nature Communications'da yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, 2009 ile 2020 yılları arasında, turizmden kaynaklanan küresel emisyonlar yılda ortalama yüzde 3,5 arttı, bunun ise genel emisyon oranının iki katı olduğu bulundu. 

DÜNYANIN YÜZDE 9’U KADAR KARBONMONOKSİTE YOL AÇTI 

2019 yılında turizm 5,2 gigaton karbondioksite yol açtı. Bu da dünyanın toplamının neredeyse yüzde 9'u. Bunun içinde, yüzde 52’lik oranla havacılık doğrudan emisyonların büyük kısmını oluşturuyordu. Konaklamada kullanılan elektrik gibi kamu hizmetleri, dolaylı emisyonların ana nedeniydi yüzde 34 oranla ana nedeniydi. 

TURİZME OLAN TALEP ARTIYOR 

İncelenen on yıllık süre zarfında turizme olan talep yılda sabit yüzde 3,8 oranında arttı. Diğer birçok sektör büyümelerini emisyonlarından ayırmayı başardı ancak turizmin "karbon yoğunluğu" (harcanan her dolar için üretilen emisyon miktarı) 2019'da küresel ekonominin ortalamasından yüzde 30 daha yüksekti ve hizmet sektörünün tamamından dört kat daha fazlaydı. Ve bu, turizmin çevresel zararını azaltmaya yönelik uluslararası girişimlere rağmen gerçekleşti. 

AMERİKA, ÇİN VE HİNDİSTAN BAŞI ÇEKTİ 

Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden Ya-Yen Sun’a göre, kişi başına en fazla turizm emisyonuna sahip 20 ülke, küresel ayak izinin dörtte üçünden sorumluydu ve zengin ülkelerin, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, daha fakir olanlardan çok daha fazla kişi başına emisyona sahip olan giden turizmden kaynaklandığı görüldü. Emisyonlardaki mutlak artış ise, ağırlıklı olarak sadece üç ülke içindeki iç seyahatlerden kaynaklandı: Amerika, Çin ve Hindistan.

patronlardunyasi.com