Genç girişimcilerin yenilikçi iş fikirlerini ticari ürüne ya da hizmete dönüştürmesini hedefleyen BiGG, 3 aşamadan oluşuyor. İlk aşamada girişimcilerin iş fikirleri alınarak değerlendiriliyor. Ardından program kapsamındaki 149 uygulayıcı kuruluş tarafından fikirlerin iş planına dönüştürülmesi ve ticarileşmesi hedefiyle mentorluk ve hızlandırıcı eğitim hizmeti veriliyor. Değerlendirmelerden başarıyla geçen iş planları için ikinci aşamada şirket kurulum süreci başlıyor.
% 3 HİSSEYE 900 BİN TL
Sabah'tan Murathan Yıldırım'ın haberine göre, bu kapsamda hak sahibi projeye yüzde 3 hisse karşılığı 900 bin liraya kadar destek sağlanıyor. Temiz teknolojiler alanında faaliyet gösteren girişimler için bu tutar, yüzde 5 hisse karşılığı 1.5 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Üçüncü aşamada ise kuruluşun elde ettiği son çıktıların, AR-GE çalışmalarıyla iyileştirilmesi ile ticarileşme potansiyelinin arttırılması hedefleniyor.
BAŞVURUDA ÖNEMLİ DETAY
Yılda 2 kez çağrıya çıkılan programa üniversitelerin herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora programında kayıtlı öğrencileri ile mezunları başvurabiliyor. Ancak adayların hâlihazırda herhangi bir işletmenin ortaklık yapısında yer almaması ve daha önceki desteklerden de faydalanmamış olması gerekiyor. BiGG çağrılarına ve başvuru detaylarına TÜBİTAK'ın internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.
2 YILDA 270 YATIRIM
2012 yılından bu yana programın 1. aşamasına toplam 48 bin 666 adet 'fikir başvurusu' alındı. Değerlendirme süreçlerini başarıyla geçen 2 bin 370 proje, teknoloji girişimine dönüşerek toplamda 2.5 milyar liralık destek faydalandı. 2023-1 ve 2024- 1 çağrıları kapsamında yatırım kararı alınan toplam 270 girişim için 243 milyon liralık bütçe ayrıldı.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
-İlk aşamada girişimcilerin iş fikirleri alınarak değerlendiriliyor.
-Mentorluk ve hızlandırıcı eğitim hizmeti veriliyor.
-Değerlendirmelerden başarıyla geçen iş planları için şirket kurulum süreci başlıyor.
-AR-GE çalışmalarıyla ticarileşme potansiyelinin arttırılması hedefleniyor.
BiGG İLE TARİH YAZDI
BiGG desteğiyle kurulan firmaların başarı hikayeleri de dikkat çekiyor. Son olarak, 2013'te bu program sayesinde kurulan siber güvenlik doğrulama şirketi Picus Security, bu yıl 'Turcorn 100' programına seçilip 15 Turcorn adayından biri oldu ve 45 milyon dolarlık yatırım aldı.
patronlardunyasi.com