Westport kasabası, İrlanda'nın Atlas Okyanusu kıyısındaki bir kasabası. ABD'li şirket için botoks tedarikinin önemli bir bölümünü üretiyor. ABD Başkanı Donald Trump, bu hafta Amerikan şirketlerinin İrlanda operasyonlarına yönelik eleştirilerini artırdı.
NÜFUSUN YÜZDE 20'SİNDEN FAZLASI BOTOKS FABRİKASINDA ÇALIŞIYOR
Financial Times'ta yer alan habere göre, ilaç sektörü yatırımcılarını Amerika'ya dönmeye teşvik etmek için vergi tarifeleri koyma tehditleri, yaklaşık 7 bin nüfuslu Westport'ta endişeye neden oldu. Zira yaklaşık 1.500 kişi kırışıklık giderici ilacı üretmek için AbbVie'nin fabrikasında çalışıyor.
'İNSANLAR NEFESLERİNİ TUTUYOR'
Westport Ticaret Odası'nın CEO'su ve 2020'de AbbVie tarafından devralınmadan önce Allergan'da çalışan Geraldine Horkan, kasabadaki durumla ilgili "İnsanlar nefeslerini tutuyor. Bu, bekleme düzeninde daireler çizen bir uçak gibi" ifadelerini kullandı.
İRLANDA, İLAÇ ŞİRKETLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLDU
İrlanda, Pfizer, Eli Lilly ve Johnson & Johnson gibi ABD'li ilaç şirketleri için önemli bir merkez haline geldi. Ünlülerin alınlarına enjekte edilmeden önce tuzlu su çözeltisiyle karıştırılarak toz haline getirilen şişeler veya serebral palsi ve kas spazmlarını tedavi etmek için Westport'tan çıkan Botoks'un yanı sıra, İrlanda'daki fabrikalar Viagra, kilo verme ilacı Mounjaro ve yüksek kolesterol için statinler gibi ilaçlar için aktif maddeler üretiyor.
2025'İN İLK 2 AYINDA 20 MİLYAR EUROLUK İHRACAT
İrlanda, herhangi bir tarife uygulaması hayata geçmeden önce ABD'ye ilaç ihraç etmek için acele ediyor. Şubat ayında, ABD'ye yaptığı tüm mal ihracatının yüzde 91'i tıbbi ve ilaç malları da dahil olmak üzere kimyasallar ve ilgili ürünlerdi. Resmi ticaret verilerine göre, İrlanda'nın ABD'ye yaptığı ilaç ihracatı yılın ilk iki ayında geçen yılın tamamında 44 milyar euroya kıyasla neredeyse 20 milyar euroya ulaştı.
ŞU ANDA İLAÇ ÜRÜNLERİ GÜMRÜK VERGİLERİNDEN MUAF
ABD Başkanı Trump'ın küresel ticareti tehlikeye atan gümrük vergisi uygulamalarını bir süreliğine askıya alması ve Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle görüşmeler yapması beklenirken tarifelerin küresel bazda yüzde 10 oranında uygulanmasına rağmen, şu anda ilaç ürünleri gümrük vergilerinden muaf.
Ancak bir erteleme giderek daha da olası görünmüyor. ABD Ticaret Bakanlığı, Trump'ın ulusal güvenliğe tehdit olarak görülen ithalatı kısıtlamasına izin verecek olan sektöre yönelik bir "Bölüm 232" soruşturması başlattı. ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick de bunun 'önümüzdeki bir veya iki ay içinde' potansiyel olarak tarifelere yol açabileceğini söyledi.
Geçtiğimiz ay İrlanda Başbakanı Micheál Martin ile yaptığı görüşmede İrlanda'nın "tüm ABD ilaç endüstrisini pençesine aldığından" yakınan Trump, pazartesi günü sektöre tekrar yüklendi ve "Artık kendi ilaçlarımızı üretmiyoruz. İlaç şirketleri İrlanda'da ve birçok başka yerde - Çin'de - var" dedi.
ALLERGAN, WESTPORT'TA 1977 YILINDA TESİS AÇTI
Allergan, 1977 yılında Westport'ta kontakt lens solüsyonu ve göz bakımı ürünleri üretmek için bir tesis açtı. Şu anda asıl para kazandıran ürün Botox ancak tesis aynı zamanda göz bakımı ilaçları da üretiyor ve İrlanda operasyonunun 2023 sonuçlarına göre Westport'un üretiminin yüzde 70'i ABD'de satılıyor.
KOZMETİK AMAÇLI BOTOKS GEÇEN YIL 2,72 MİLYAR DOLAR NET GELİR ELDE ETTİ
Botoks'un artık Almanya ve Fransa'dan rakipleri var ancak Westport'ta üretim yapan AbbVie, liderlik pozisyonunda. AbbVie'ye göre kozmetik amaçlı Botoks geçen yıl 2,72 milyar dolar net gelir elde ederken, terapötik Botoks 3,3 milyar dolar gelir elde etti. Tarifeler kullanıcılar için ilaç fiyatlarını artıracak ve kozmetik uygulamalar ABD sağlık sigortası tarafından karşılanmıyor.
'ÜRETİM BİR GECEDE DEĞİŞTİRİLEMEZ'
Ürünlerini nerede ürettiğini resmi olarak açıklamayan AbbVie, Westport'da 2020 yılında ikinci bir biyolojik tesise 160 milyon euro yatırım yaptı. Kasabanın meclis üyesi olan ve Allergan'da eski uluslararası vergi ve finans direktörü olan Peter Flynn, "Üretim bir gecede değiştirilemez. Trump'ın ucuz açıklamaları kimseye bir fayda sağlamıyor. Üretim hatlarının otomasyonu ve sürekli artan kalite standartlarıyla birlikte İrlanda'daki odak noktası değişti ve çok uluslu şirketler artık Ar-Ge'de önemli rol oynayan, birçoğu yüksek nitelikli ve deneyimli kişileri istihdam ediyor" diyor.
BOTOKS, RENKLİ VE HAREKETLİ BİR KASABA HALENİ GELMESİNİ SAĞLADI
Botoks ayrıca Westport'un tekne festivalleri, restoranlar, oteller, şık mağazalar ve geleneksel barlarla dolu renkli ve hareketli bir kasaba haline gelmesine de yardımcı oldu.
'AYRILIRLARSA ÇOK BÜYÜK BİR KAYIP OLUR'
AbbVie şirketi, kasabanın en büyük işvereni olmasının yanı sıra yerel girişimlerin ve spor takımlarının da önemli bir destekçisi ve sponsoru. Fabrikanın yanında bulunan ve ziyaret eden yöneticilere ve yönetim kurulu toplantılarına ev sahipliği yapan kasabanın ilk dört yıldızlı oteli Knockranny House Hotel'in sahibi Adrian Noonan, "Ayrılırlarsa bu çok büyük bir kayıp olur" diyor.
'HEPİMİZ AŞIRI DERECEDE ENDİŞELİYİZ'
Yeni ilaç fabrikalarının düzenleyici onaya ihtiyaç var. Ve bu da üretimin ABD'ye aktarılmasında yıllarca gecikme anlamına gelebilir. Ancak ne kadar uzun sürse de gelecekteki yatırım planları nedeniyle İrlanda'daki yatırım planları durdurulacak. Yerel bir eczacı olan Philip Heaney, "Hepimiz aşırı derecede endişeliyiz. Kanada'nın 51'inci ABD eyaleti olduğundan bahsediyorlar. Ancak ilaç sektöründe neredeyse öyleyiz" ifadelerini kullanıyor.
SEKTÖRE 10 YILDA 10 MİLYAR EURODAN FAZLA YATIRIM YAPILDI
İrlanda, AB ve diğer ülkelerin yanı sıra ABD'ye de tedarik sağlayan 90 tesisle dünyanın üçüncü büyük ilaç ihracatçısıdır. Son on yılda sektöre 10 milyar eurodan fazla yatırım yapıldı. Danimarka, İsviçre ve Singapur, Trump'ın hedefinde olan büyük ilaç sektörlerine sahip diğer ülkeler.
Birçok ilaç üreticisi ABD'de büyük yatırımlar yapacağını duyurdu. Johnson & Johnson önümüzdeki dört yıl için 55 milyar dolar taahhüt etti, Eli Lilly 27 milyar dolar yatırım yapıyor, İsviçreli ilaç üreticisi Novartis ise geçen hafta üretim ve Ar-Ge'ye 23 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.
PATRONLARDAN AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI'NA MEKTUP
İlaç sektörünün patronları, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e, ABD'nin uyguladığı gümrük vergileri ve AB'nin fikri mülkiyet haklarına ilişkin önerdiği reformların AB'yi daha az çekici hale getirmesi nedeniyle Avrupa'nın önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyar euroluk yatırım ve Ar-Ge harcamasını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan bir mektup gönderdi.
TEKNOLOJİ DEVLERİNE DE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Ancak İrlanda, Trump'ın herhangi bir eylemine karşı tek savunmasız ülke. Zira büyük ilaç şirketlerinin yanı sıra, von der Leyen'in gümrük vergisi görüşmelerinin başarısız olması durumunda hedef almakla tehdit ettiği ABD'li teknoloji devlerinin Avrupa merkezlerine veya büyük operasyonlarına ev sahipliği de yapıyor. Teknoloji ve ilaç sektörleri, muazzam bütçe fazlaları sağlayan büyük şirket vergisi katkıları sağlıyor.
patronlardunyasi.com