Gündem


Kastamonu Orman Fakültesi tarih boyunca altının gramına eşdeğer olduğu için "altın gibi bitki" olarak anılan ve kilosu 14 milyara satılan dünyanın en pahalı bitkisi safranın yetiştiriciliği ile toprağa altın ekiyor.

Kastamonu Orman Fakültesi tarih boyunca altının gramına eşdeğer olduğu için "altın gibi bitki" olarak anılan ve kilosu 14 milyara satılan dünyanın en pahalı bitkisi safranın üretimine başlayarak toprağa altın ekiyor. Amerikalı ve Avrupalı bilim adamlarının kanser araştırmalarında kullandığı safran, boya, ilaç, kozmetik ve gıda sanayiinin de hammaddelerinden biri. Türkiye"de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan safran bitkisi için Kastamonu"da yeni bir umut yeşeriyor. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi  6 yıldır deneme üretimi yapıyor.

Bitkiye yeniden hayat vermek ve safranı Kastamonu"da alternatif ürün haline getirmek için çalışmalar yapan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hasan Vurdu,  Kastamonu"da safran üretimi konusunda çok umutlu görünüyor. Safranla ilgili dr.Kerim Güney ile “Kırmızı Altın Safran” adında  kitap çıkaran Vurdu, safran üzerine uzun yıllar çalışmalar yaptığı biliniyor.  Okulun bahçesinde küçük bir alana yapılan safran için asıl üretim için büyük araziye ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Vurdu, “İlimizde yapılanları görmeyince kimse yapmıyor. Kısaca görmediğimize inanmıyoruz. Biz safran yetiştirip para kazanılacağını köylümüze anlattıkça safran üretiminin artacağına inanıyorum. Haliyle köylümüz para kazanacak.” diyor.

Prof. Dr. Vurdu,  bunun yanı sıra acımsı lezzeti, kuvvetli ve özel kokusu, içeriğindeki uçucu ve sabit yağ içeren safranın sinir sistemini uyarıcı, iştah açıcı, adet söktürücü, koku ve renk verici etkileri 4 bin yıldan beri bilindiğinden bahsediyor. Safran bitkisinin boya, ilaç, kozmetik ve gıda sanayiinde kullanıldığı bilgisini veren Vurdu, dünyanın en değerli bitkileri arasında yer alan ve ABD, Fransa, İngiltere ve İspanya gibi gelişmiş ülkelerde kanser araştırmalarında kullanılan safranın, yetişme döneminde fazla suya ihtiyaç duymadığı için toprağın verimliliğini de artırdığını belirterek,” Safran, Türkiye"de yaygınlaşırsa ülke ekonomisine ciddi bir kaynak sağlayan maddelerden biri haline gelebilecek. Türkiye, safranı 1923 yılından beri ithal ediyor.

Soğanı 35-40 dolara satılan ve 100- 200 bin çiçekten ortalama 1 kilogram üretilen safran, bir kez dikildikten sonra 3-4 yıl kendi yumrusunu üretebiliyor ve bir dekar için yaklaşık 500 kilogram yumru yeterli oluyor. Boyama gücü çok yüksek olan safran kendi ağırlığının bin katı ürünün boyanmasında kullanılabiliyor. Hoş, parlak sarı bir renk veren safranla boyanan giysilerin rengi solmuyor. İlk yıl tarım maliyeti yüksek olan safranın getirisi ikinci yıldan itibaren başlıyor. Bir dekar safran ekimi için 500kilogram safran soğanına ihtiyaç duyulurken bu alandan alınan 80-90 bin adet çiçekten de 1 kilogram safran elde ediliyor.” dedi.