Tüpraş ihalesini 4.14 milyar dolara kazanmasının ardından ‘Bankaları tokuşturup, en uygun finansman modelini bulacağız’ diyen Koç, böylece 4.3 milyar dolara kadar borçlanabilecek.
TÜPRAŞ’ın (Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.)yüzde 51’inin özelleştirilmesi ihalesinde 41.14 milyar dolarla en yüksek teklifi veren ortak girişim grubunun ana ortağı olan Koç, verdiği yetkilerle 4.3 milyar dolarlık kredi kullanacak.
BANKALARDAN SONRA JP MORGAN: İhalenin ardından Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ‘Tüpraş’ı almamızla ilgili finansman modeli için bu işin peşinde koşan çok banka var. Tüpraş ve Koç ismi tüm bankalar için bulunmaz fırsat. Paranın zamanında döneceği garanti. Biz de ilgilenen bankaları tokuşturup, en uygun finansman modelini bulmaya çalışıyoruz’ dediği Koç’ta toplam 4.3 milyar dolar kredi için yetki verildi. Önceki gün Tüpraş’ı satın almak üzere Aygaz, Opet Petrolcülük, Shell Overseas Investment ve Shell Company of Turkey’le birlikte kuracakları şirkete 1.8 milyar dolara kadar kredi sağlanması için bankalar konsorsiyumuna yetki veren Koç, dün de 2.5 milyar dolara kadar kredi temini için JP Morgan Plc.’ye yetki verdi.
TOPLAMI 4.3 MİLYAR DOLAR: Unicredit Banca Mobiliare S.P.A., Akbank, Garanti Bankası Lüksemburg Şubesi, İş Bankası, Standard Bank Plc ve Vakıflar Bankası tarafından oluşan konsorsiyumun ardından, Jp Morgan’a verilen bu yetkiyle Koç’un ağırlıklı olarak Tüpraş’ın finansmanında kullanılmak üzere sağlayacağı krediler 4.3 milyar doları bulacak. Koç Holding’ten İMKB’ye gönderilen yazıda, JP Morgan’ın yetkilendirildiği 2.5 milyar doların Tüpraş hisselerinin alımının yanı sıra mevcut kredilerin yenilenmesinde ve grup şirketlerine kullandırılacağı açıklandı.
Devrin bu ay içinde yapılması bekleniyor
Hisse devir işleminin ise bu ay tamamlanması bekleniyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) Tüpraş’ın yüzde 51 oranındaki hissesinin satışana 8 Kasım’da onay vermesinin ardından, özelleştirme işleminin sonuçlandırılması için konsorsiyumun 45 günlük süresi bulunuyor. Bunun için de konsorsiyum hisse devrini gerçekleştirecek bir özel amaçlı şirket (special purpose vehicle) kuracak. Bu şirkette ise almak üzere kuracağı şirkette Shell’in yüzde 2, Koç Holding’in yüzde 75, Aygaz’ın yüzde 20 payı bulunacak. Geri kalan yüzde 3’lük pay da diğer Koç Holding şirketleri arasında dağılacak. Ayrıca Tüpraş’ta başka yabancı ortaklık konusunda da görüşmeleri süren Koç Holding, özelleştirme ihalesine giren veya girmeyen bazı yabancı gruplardan gelen teklifleri değerlendirdiğini açıklamıştı.