Patronlar


TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD gibi işverenler cephesinde ihtisasa göre koltuk hesapları yapılıyor. İşçi ve çalışan tarafında Türk-İş, DİSK ve Hak-İş davet bekliyor. Sivil toplum örgütleri arasında da hem kadın haklarıyla ilgili çalışan dernekler, hem de toplumsal ve çevre alanında faaliyet gösteren dernekler arasında da sıkı faaliyetler gözleniyor.

Bunlar sürerken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun "İş dünyası, bizim çatımız altında toplanmalı" görüşüne MÜSİAD, "Tamam" derken, TÜSİAD hala direniyor. Hazırladığı bir "model çalışması"nı hükümete ve Ali Babacan'a sunan TÜSİAD, kendisine gelecek cevabı bekliyor.

Şimdi sıkı durun. TÜSİAD'ın model hazırladığını öğrenen TOBB da kendi çözüm modelini oldukça kalın bir dosyada Babacan'a iletiyor. Başkan Hisarcıklıoğlu, kendi çatısı altında olan İktisadi Kalkınma Vakfı'ndan (İKV) da özel destek istiyor. Gerçi İKV, herkese açık bir kurum. AB ile ilgili başı sıkışan oraya gitse de, Hisarcıkloğlu her İstanbul'a geldiğinde İKV'ye uğramadan edemiyor. Uğramakta da haklı.

İKV arada kalmasın!
İKV, epey süre önce İstanbul Levent'teki TOBB Plaza'nın ikinci katına geçmişti. Rıfat Bey, daha üst katlardaki kendi makamından kolaylıkla İKV'ye geçebiliyor ve AB ile ilgili her gelişmeyi herkesten önce öğrenebiliyor.

İKV yöneticilerinin zorluğunu da anlamalı. Çünkü, kendilerini TÜSİAD ile TOBB arasında biraz sıkışmış hissediyorlar.

Onlara göre iki örgüt arasındaki tartışmalara gerek yok. Hem çalışma hem de danışma kurullarında nasılsa bol bol iş düşecek. Tabii ki, 35 fasıl içinde ne TOBB'a ne de TÜSİAD'a iş düşmeyecek konular da var. Örneğin, içişleri, sağlık, hukuksal mevzular gibi konular iki kuruluşu da ilgilendirmiyor. Onlar, daha çok şirketlerle ilgili mevzular, çevre, serbest dolaşım, vergi gibi mali fasıllarla içli dışlı olacaklar.

Koltuklar bize kalacak
TÜSİAD Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cem Duna, bu işin bir ihtisas işi olduğunu, hükümetten gelecek cevaba göre Danışma Kurulu'nda yer alacaklarını söylerken, adını vermek istemeyen önemli bir TÜSİAD kaynağı da, "Acelemiz yok. Danışma Kurulu'na öncelikle girmek isteyenler bir süre sonra kurulu terkedip gideceklerdir" dedi. Danışma Kurulu'nda TÜSİAD, TOBB ve İKV'nin temsil yeteneklerinin bulunduğunu söyleyen bu kaynak, şu eklemeyi de yapmayı ihmal etmiyor: "Göreceksiniz, kurul çalışmaya başladıktan sonra hakimiyet TÜSİAD'ın elinde olacaktır. Çünkü, bu işin know-how'u bizde. Bilgi kimdeyse iş de onun olur."

İşin özeti, TÜSİAD ve Başkan Ömer Sabancı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile polemiğe girmek yerine, "Nasılsa oluşturulacak kurullarda koltuklar bize kalacaktır" pozisyonuna geçti. Sabancı, "bekle - gör" politikasının rahat tavrına kavuşurken, konuşmanın gereksiz olduğunu düşünüyor.

Perihan Çakıroğlu/Referans