Hisarcıklıoğlu, Dünya Türk İş Adamları Kurultayı tanıtım toplantısı ile ilgili düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerle sohbet ederek, soruları yanıtladı.
Kur seviyesinin, ekonomiye etkilerinin ne şekilde olacağının sorulması üzerine Hisarcıklıoğlu, “Maliyet enflasyonu yaşatır. Bu seviyede kalırsa muhakkak bunun maliyetlere yansıması olacak. Çünkü, sanayi ara malı ithalatına baktığımız zaman bu rakamların maliyete yansıyacağını görüyoruz. Ancak, kur artışından dolayı sağlanacak satış kolaylığı esas problemleri unutturmamalı” yanıtını verdi.
Enflasyon rakamlarıyla ilgili soru üzerine Hisarcıklıoğlu, enflasyonun yüksek olduğunu vurgulayarak, düşüş seyri gösteren çekirdek enflasyonun, beklentilerin yönetilememesi durumunda yeniden yükselme trendine girebileceğini ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, beklentilerin olumluya çevrilmesi için neler yapılması gerektiğine yönelik soruya karşılık da şöyle dedi:
“Alınacak tedbirler var. Anlatacağınız bir hikayenin olması lazım ve bu hikayeye toplumu ikna etmek lazım. Toplumun moral değerlerini yükseltebilmek için mikro anlamdaki yapısal reformlara artık ne zaman, nasıl, hangi vadede el atılacağını somut göstergelerinin ortaya koyuyor olmak lazım. Siyaseti çok ön plana çıkartmamak lazım. Siyaseti ön plana çıkarmadan ekonomi üzerinde kalıyor olmak lazım.”
FAİZ ARTIRIMI
Merkez Bankası'nın olası faiz artırımı konusundaki bir soru üzerine Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın bağımsız bir kuruluş olduğunu hatırlatarak, TOBB olarak bağımsız kuruluşların hepsini desteklediklerini, etkinliklerinin daha da artmasını istediklerini belirtti.
Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın kendi içindeki mekanizmalarından birisinin de Para Kredi Kurulu olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
“Buradan çıkacak karar şu olacaktır, bu olacaktır deme lüksümüz yok. Görülen şu ki Merkez Bankası, Para Kredi Kurulu ile beraber içerdeki gelişmelere göre her zaman için müdahalede bulunabilir. Bu da gayet doğal. Bundan etkilenmemek lazım. Şu olacaktır, Bu olacaktır demek fal açmaktan başka şey değil ama muhakkak önümüzdeki dönemi iyi sürdürebilmemiz için faiz artırımı olacaktır.
Herkesin kendisine; bütün dünyada bu dalgalanma var, bizde bu dalga boyutunun, boyu neden yüksek? Herkes kendisine bunu sormalı. Herkesin bu dalga boyunun yüksekliğinde katkısı var. Karar alıcıların belki daha fazla, ama herkesin katkısı var. Söylemler bu süreç içerisinde çok önem arz ediyor. Borsa bir ayda 43 milyon dolar değer kaybetti. Şirketler zara mı etti? Batağa mı gitti? Bu giden ne?
Türkiye'nin serveti. Türkiye'nin serveti 43 milyon dolar azaldı. Bunu İMKB için söylüyorum. Hereksin çok dikkatli olması lazım. Kaybeden biz oluyoruz, kazanan değil.”
“HERKES İÇİN SİNYAL”
Hisarcıklıoğlu, bu dalgalanmanın aslında herkes için bir sinyal olduğunu belirterek, “Kanaat önderleri, yönlendiriciler, herkes için müthiş bir sinyal verdi. Bundan ders çıkartmamız lazım. Gündemin birinci maddesinin 'ekonomi' olması lazım. Biz de dış konjonktürün yanında, esas dalga boyunun yüksek oluşunun nedeni; iç konjonktür. Bütün dünya bundan etkilendi, ama kendi gündemimizi biz etkiliyoruz, biz oluşturuyoruz. Kendi kararlarımızı ve hareketlerimizi ona göre belirliyor olmamız lazım.
Ekonomi matematik ilmine dayanır, ama matematikteki gibi 2 çarpı 2 dört değildir. Beş senede gördük ki biz beklentileri yönetmeliyiz. İşin özü bu.”
DOLARA MÜDAHALE BEKLENTİLERİ...
Dolara müdahale beklentileriyle ilgil