Patronlar


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF), bir yandan Telsim’i 2 milyar 804 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarıp, diğer taraftan Nokia’yla anlaşıp, Motorola’yla da görüşmeyi sürdürmesi, Uzan Ailesi’ni ‘engel’ arayışına itti.

Uzanlar’ın ABD’deki avukatları, Motorola’nın açtığı davaya bakan Hakim Rakof’a dilekçe vererek, ‘Telsim hisselerinin yüzde 66’sını kullanmanıza karşı itirazımızdan vazgeçiyoruz’ dedi. Dilekçede, çimento fabrikaları ile Star Medya Grubu’nun satışından elde edilecek gelirleriden Motorola’nın da pay alabileceği savunuldu. Uzanlar’ın bu girişimine TMSF’den, ‘Mallarını satmaya başlıyoruz. Muhtemel müşterileri ürkütmeye çalışıyorlar. Hiçbir dayanakları yok’ yanıtı geldi.

SÖZ MAHKEMENİN:

Uzanlar’ın bu girişiminden sonra TMSF tarafından büyük bölümü satışa çıkarılan Uzan Grubu’na ait 128 şirketteki hisse ve malları üzerinde ilk söz sahibinin ABD mahkemesi olduğu ileri sürüldü. Motorola’nın avukatı Howard Sthall’ın davanın duruşmasında, ‘Telsim hisse ya da aktiflerini almak isteyenlerin, bu şirketin yüzde 66 hissesinin Motorola’ya ait olduğuna ilişkin bir ABD mahkemesi kararı olduğunu bilmeleri gerektiği’ açıklamasını yaptığı belirtildi.

YENİ DURUM YOK:

Uzanlar’ın avukatlarının ABD’deki girişimi üzerine açıklama yapan TMSF, ‘Uzanlar, Telsim hissesinin mahkemeye depo edilmesine itiraz etmekten vazgeçtiklerini, ancak fiilen tasarruf imkanları bulunmadığı için bunu yerine getiremediklerini beyan etmişlerdir. Bu beyanlar Telsim- Motorola ilişkilerinde ve Telsim satış sürecinde yeni bir hukuki durum doğurmamaktadır. Girişim, TMSF yönetim ve denetiminde olan şirketler ile Uzanlar’ın farklılığının mahkeme tarafından anlaşılmasını kolaylaştıracak spekülatif bir talep olarak yorumlanmıştır. Dilekçe ile Uzanlar’ın mahkemenin talebine yönelik itirazlarını geri almaları, Telsim hisseleri veya satışa konu Telsim Varlıkları üzerinde herhangi bir işlem yapılmasını gerektirmemektedir.’

TEDBİR KARARI VAR:

Açıklamada, gerçek kişi davalıların itirazlarını geri çekmiş olmalarının, tüzel kişi davalıların da itirizlarını geri çekmeleri sonucunu doğurmadığına dikkat çekilerek, şöyle denildi: ‘Bu davada Telsim davalı olmayıp davalı şirketler Standart Pazarlama A.Ş., Standart Telekomünikasyon A.Ş. ve Unikom İletişim Hizmetleri A.Ş.dir. Bu şirketlerden Telsim’de bulunan hisselerin teminat olarak Mahkeme emrine tevdi edilmesi talep olunmuş ve bu talebin hisseler üzerinde Şişli Sulh Ceza Mahkemesi ve İstanbul 8.Ağır Ceza Mahkemesinin devam eden İhtiyati Tedbir Kararlarının bulunması, hisselerin TMSF’ce haczedilmiş olması ve ayrıca hisselerin mülkiyetine el konmaması nedeni bu talebin karşılanmasının mümkün olmadığı cevabı verilmiştir.’

Rus Sistema Telsim’e talip

RUS cep telefonu pazarının lider şirketi Sistema’nın CEO’su ve hakim hissedarı Vladamir Yevtushenkov, TMSF’ce 2.8 milyar dolara satışa çıkarılan Telsim’e teklif vereceklerini söyledi. CNBC-e tarafından, Rus Vedomosti gazetesine dayandırılarak verilen habere göre Yevtushenkov, ‘Türkiye’nin en büyük ikinci cep telefonu operatörünü satın alma yarışına katılmak istiyoruz ’ dedi. Sistema, Rus cep telefonu pazarının lideri Mobile TeleSystems’in çoğunluk hissesini elinde bulunduruyor. Telsim’le ilgilenen şirketler arasında Vodafone, Telenor, Etisalat, Hutchison Whampoa yer alıyor.  

Hürriyet