Patronlar


İlk olarak 2005 yılında dünya ticaretindeki serbestleşmenin yarattığı tüm beklentilerin aksine hazır giyimin ihracat artışını sürdürmesinin, sektörün çok büyük başarısı olduğunu vurgulayan Bektaş, 2005’in ilk sekiz ayında toplam ihracatın %17.5 oranında arttığını ifade ederek, hazır giyim ihracatının da %7.14 artarak 9.2 milyar dolara ulaştığını söyledi. TGSD’nin “UFUK 2010 Global Yeniden Konumlanma” olarak adlandırdığı ve sektör için yol haritası niteliğindeki öngörülerin de gerçekleşmeye başladığını belirtti. Bektaş, ihracat birim fiyatlarının 2003 yılına göre %20 arttığına dikkat çekerek, artık çok daha nitelikli, katma değeri yüksek tasarım, moda ve marka içeren üretim ve ihracat yapıldığını ifade etti. Bektaş, ihracatın adetsel olarak azalmasına rağmen rakamsal olarak artmasını bu değişimin göstergesi olarak değerlendirdi. Aynur Bektaş, moda konusunda söz sahibi İtalya ve İspanya gibi ülkelere yapılan ihracattaki yüksek artış oranlarının da sektörün önemli bir başarısı olarak altını çizdi.

Aynur Bektaş toplantıdaki konuşmasında hazır giyim alanında iç piyasada yaşanan sıkıntıya da değindi. İç piyasada hacmin 10 milyar dolar olduğunu söyleyen Aynur Bektaş’a göre, yaygınlaşan kredili ve taksitli satışlar konut, otomobil gibi yüksek aylık ödemeleri zorunlu kılan alanlara yoğunlaştığından, diğer harcamaların kısılmasına neden oluyor. İç talepteki bu daralma, üretici fiyatlarının ilk sekiz ayda %1.61 oranında artışına rağmen, tüketici fiyatlarının yine aynı dönemde %10 oranında azalması sonucunu doğurdu. Bektaş, bu olumsuz tablodan endişe duyduklarını, iç pazarda düzgün olmayan bir sektörün dış piyasada da başarılı olmasının zorluğuna değindi. Hazır giyim sektöründe ortaya çıkacak yerli markaların önce iç piyasada başarılı olması gerektiğini anlatan Bektaş, tanınmış marka yaratmanın ise sektörün bugünkü deneyim ve geldiği noktada çok da zor olmadığını, biraz cesarete ihtiyaç olduğunu ifade etti.

TGSD olarak sektörle ilgili tüm sorunları her tür platformda dile getirdiklerini belirten Aynur Bektaş, yine de sektöre yönelik düzenlemelerde bir arpa boyu bile yol alınmadığını hatırlattı. Sektör üzerindeki kamu maliyetlerinin neredeyse Almanya ile aynı düzeyde olduğuna değinen Bektaş, oysa kendilerinin Polonya, Romanya, Ukrayna, hatta Rusya gibi ülkelerle rekabet içinde olduklarını, dolayısıyla kamu maliyetlerinin de bu ülkelerle eş oranlı olması gerektiğini vurguladı. Ancak hükümet tarafında sektörün önerilerine iyi niyetli bir yaklaşım ve hareketlenme olduğunu gözlemlediklerini, gelecekte sektör yararına düzenlemeler yapılacağı konusunda iyimser olduklarını dile getirdi.

İstihdam sorununun bir devlet politikası olarak ele alınmasını savunan Bektaş, tekstille birlikte sektörde 3 milyon çalışan olduğunu, milyonlarca insanın sektörden kazanç sağladığını, lojistik sektöründe %46 oranında payları olduğunu hatırlattı.

Aynur Bektaş, sektördeki kuruluşların başta turizm olmak üzere farklı alanlara yatırım yapmasını ise kendilerinin uzun yıllardan beri sahip oldukları işletme deneyimi ile açıkladı.