Patronlar


TMSF, ihale ilanını yayınlayarak Telsim'in satış sürecini haftaya başlatıyor. İhalede hedeflenen gelir 4 milyar dolar. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Motorola ve Nokia'ya yapılacak ödemenin satış fiyatına göre değişeceğini söyledi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Türkiye'nin iki numaralı GSM operatörü Telsim için 3.5-4 milyar dolar arasında bir gelir hedefi ile satış sürecini başlatması bekleniyor. Ancak açık artırmada bu bedele ulaşılmazsa ciddi bir tartışma da başlayacak. Uzmanlara göre Türkiye'nin de arasında olduğu gelişmekte olan ülkelerde bir GSM abonesinin değeri 400 dolar civarında. Telsim'in ise 8 milyon 550 bin abonesi bulunuyor. Telsim'in abone başına geliri (ARPU) ise 13 dolar seviyesinde. Tartışma da burada başlıyor. Abone başına aylık geliri 15 dolar olan ve 3 milyon abonesi bulunan Bulgar MobiTel, birkaç hafta önce Telekom Austria'ya 1 milyar 970 milyon dolara satıldı. Bulgar MobiTel'in abone sayısı ve abone başına geliri baz alınarak yapılan hesaplamaya göre Telsim'in değeri 5 milyar dolara yaklaşıyor. Ancak aynı hesaba göre komşu Yunanistan'daki TIM Hellas, Bulgar MobiTel'in fiyatının yarısı kadar ucuza satılmış bulunuyor.

Karşı uzman görüşü ise değer tespitinde abone başı değer karşılaştırmasının doğru olmayacağını, önemli olan kriterin şirketin operasyonel karı olduğunu savunuyor. Telsim'in operasyonel kar rakamı ise gizli. Bulgar MobiTel'de bir abonenin değerini o aboneden 44 ayda yapılan tahsilat belirlerken, İspanyol Amena'da 30 aylık abone başı gelir, bir abone değerini gösterdi. Telsim'in bir abonesi 400 dolara satılırsa, bu 30 aylık abone başı geliri denk gelecek. Bu anlamda abone başı 400 dolar çok da düşük değil.

En agresif talip Vodafone
1.5 yıldır TMSF yönetiminde bulunun Telsim'in en agresif talibi dünyanın en büyük cep telefonu operatörü İngiliz Vodafone. Vodafone CEO'su Arun Sarin, Telsim'e ilgilerini önceki gün bir kere daha dile getirdi. Son dönemde Doğu Avrupa'da satın almalarla büyüyen Vodafone Group'un 26 ülkede 152 milyon müşterisi var. Telsim'in muhtemel diğer talipleri ise Norveçli Telenor, Alman T-Mobile, Hong Kong'lu Hutchison, BAE'li Etisalat, Sabancı Holding ve Nurol Grubu. Yabancı ortaklığı bulunmayan tek GSM operatörü olan Telsim'in satılmasının ardından GSM pazarında büyük bir rekabet yaşanması bekleniyor. Türk GSM telefonu pazarı Temmuz 2005 itibariyle 40 milyon aboneye ulaştı. Bu sayının 2008 yılında 50 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

Yeni alıcı sorunsuz şirket alacak
Abone başı gelirlerde ise yıllar itibariyle düşüş yaşanıyor. Bu da şirket değerlerine yansıyor. Öyle ki, 11 yılda 8.5 milyon abone kazanan ve tüm altyapı çalışmaları tamamlayan Telsim için 3.5-4 milyar dolar değer biçilirken, üçüncü GSM 1800 lisansı için Telecom Italia ve İş Bankası sadece lisans bedeli olarak 2000'de 2 milyar 954 milyon dolar ödemişti. Telsim'i alacak firma, altyapısını tamamlamış, baz istasyonu sıkıntısı olmayan ve 8.5 milyon aboneli hazır bir şirketi satın alacak. Telsim'in abonelerinin 7 milyonu ön ödemeli, 1.5 milyonu ise faturalı hatta sahip. GSM piyasasında ön ödemeli bir aboneden elde edilen aylık gelir, faturalı abonenin yarısı kadar.
Bir şirket değerleme görüşüne göre GSM operatörünün değerinin hesaplanmasında abone sayısı, abone başı gelir ve uzman personel sayısı önemli. Bu ay İspanyol Amena France Telecom'a, Bulgar MobiTel Telekom Austria'ya satıldı. Mayıs ayında da Telecom Italia, Yunanistan'ın üçüncü büyük GSM operatörü TIM Hellas'taki hissesini satmıştı. Bu şirketlerden abone başına aylık gelir rakamı Telsim'e en yakın olan şirket Bulgar MobiTel. Bulgar pazarının yüzde 67'sine sahip şirketin 3 milyon abonesi var. Abone başı aylık gelir 15 dolar. Avusturya Telecom, MobiTel'in her abonesi için yaklaşık 656 dolar değer biçti. Bu hesapla 8.5 milyon aboneli Telsim'in değeri 5.5 milyar dolar ediyor. TMSF, Uzan Grubu'ndan alacağını 6 milyar dolar civarında hesaplıyor.

Taşaltın, Ocak'ta 3.5 milyar dolar demişti
Telsim'in Motorola ve Nokia'ya borçları bulunuyor. Yeni alıcı