Telekomünikasyon Kurumu, Türk Telekom'a en yüksek teklifi veren Oger Grubu'yla imzalanacak imtiyaz sözleşmesini onayladı... İmtiyaz sözleşmesinin bitiminde Türk Telekom’un altyapısının çalışır durumda kamuya veya gösterilecek bir şirkete bedelsiz devri gerekiyor.
Telekom özelleştirmesinde soru işaretlerinden biri daha cevaplandı. Telekomünikasyon Kurumu (TK) pazartesi günü yaptığı toplantıda Danıştay Birinci Dairesi'nin uyarı ve önerilerini de dikkate alarak Oger Telecom'la imzalanacak imtiyaz sözleşmesini onayladı. Buna göre 20 yıl sonra Türk Telekom'un altyapısı tekrar kamu mülkiyetine geçecek. Bu konu Türk Telekom'un yüzde 55 hissesini bu ay içinde devralacak olan Oger Telekom ile Telekomünikasyon Kurumu arasında imzalanacak sözleşmenin bugüne kadar gizli tutulan en kritik maddesiydi. Onaylanan sözleşmeye göre, Oger Telecom, 20 yıl sonra Türk Telekom'un alt yapısını devlete işler halde teslim edecek. Sözleşmede, bu devre ilişkin madde şöyle yer aldı: "Sözleşme süresinin sona ermesi veya yenilenmemesi halinde Türk Telekom, sistemin işleyişini etkileyen tüm teçhizatı bütün fonksiyonlarıyla çalışır vaziyette ve bu teçhizatın kurulu bulunduğu kendi kullanımında olan taşınmazları, Telekomünikasyon
Kurumu'na veya Kurum'un göstereceği kuruluşa bedelsiz olarak devreder." Telekomünikasyon Kurumu, Türk Telekom'la, 2001 yılında 25 yıllık görev sözleşmesi imzaladı. Aradan yaklaşık 5 yıl geçti. Hisse devri sonrasında görev sözleşmesi, imtiyaz sözleşmesine dönüşecek. 25 yıllık işletme süresinden geride kalan 5 yıllık dönem düşülecek. Oger Telecoms ile 20 yıllık bir imtiyaz sözleşmesi imzalanacak.
20 YIL SONRA YENİ İHALE
Telekomünikasyon uzmanları, Telekomünikasyon Kurumu'nun, GSM operatörleri Turkcell, Telsim ve Avea ile de benzer imtiyaz sözleşmesi imzaladığını, GSM operatörlerinin de 25 yıllık işletme süresinin sonunda kurdukları alt yapıyı devlete geri vereceklerine dikkat çekti. Uzmanlar, gerek Telekom'un gerekse GSM operatörlerinin operatörlerinin alt yapısını devralacak olan devletin, bu alt yapıyı işletilmek üzere özel sektöre ihale yoluyla tekrar kiralayabileceğine işaret ettiler.
TAHKİM YOLU TIKANDI
Telekomünikasyon Kurumu'nun onayladığı sözleşmede, iki kritik hüküm daha yer aldı.
Bu maddeler de şöyle:
* Oger Telecoms'la yaşanacak hukuki ihtilaflarda Türk mahkemeleri yetkili olacak. İmtiyaz sözleşmesinde tahkim yolu kapatıldı.
* Oger Telecom, ankesörlü telefon kurma ve işletme, acil aramalar ve telefon rehberi basımı konularında yükümlü olacak.
Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, hisse devri ile imtiyaz sözleşmesinin imzalanmasına yönelik işlemlerin bayramdan sonraki haftada tamamlanabileceğini kaydetti.
Oger'in tazminat isteği kabul edilmedi
ALTYAPININ imtiyaz sözleşmesi sonunda kamuya devrine Oger Telekom'un da karşı çıkmadığı belirtiliyor. Bir Telekom yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Lübnanlı Hariri Ailesi'ne ait Oger Telekom 'el koymaya sıcak bakıyor ancak sözleşmede bir tazminat maddesi' istiyordu. Oger Grubu Danıştay'ın bastırması ve Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) da onayladığı imtiyaz sözleşmesiyle durumu kabul etmek zorunda kaldı. Telekom'da en önemli soru işareti ise sözleşmenin bitiminde altyapının ne olacağı idi. Sözleşmenin yeniden uzatılması ya da TK tarafından kamu hizmetinin devamı için Telekom altyapısına el konulması opsiyonlar arasında yer alıyordu. El koyma için ise milli güvenlik ile ilgili nedenlerin olması gerektiği ifade ediliyordu. Altyapının kamuya geri döneceğinin sözleşmeye konulmasıyla bu soru işaretleri gideri