Gündem


TBMM Genel Kurulu'nda, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin 6 maddesi daha kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eğitim programları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Milli Eğitim Akademisi kurulacak. 

EĞİTİM VE UYGULAMA MERKEZLERİ AÇILABİLECEK

Gerekli görülen yerlerde akademi bünyesinde eğitim ve uygulama merkezleri açılabilecek. Akademinin giderleri için öngörülen ödenekler Bakanlık bütçesinde yer alacak.

KARİYER EĞİTİM PROGRAMLARI HAZIRLAYACAK

Teklifle, akademinin görevleri de hüküm altına alınıyor. Buna göre, akademi, öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimi programları, yönetici yetiştirme programları ile öğretmen, yönetici ve diğer personelin kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmelerine yönelik eğitim programlarını hazırlayıp uygulayacak.

SAHİP OLUNMASI GEREKEN YETERLİLİKLERİ BELİRLEYECEK

Akademi, öğretmen, yönetici ve diğer personelin sahip olması gereken yeterliklerini belirleyecek ve gelişen şartlara göre güncelleyecek. Öğretmenlere; öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerler ile dijital yeterlikleri kazandıracak eğitim faaliyetleri planlayıp uygulayacak. Öğretmen, yönetici ve diğer personelin eğitim ihtiyaçlarını belirleyecek, bu ihtiyacı karşılayacak eğitim programlarını hazırlayacak, uygulayacak ve eğitimlerin etkinliğini izleyecek. Talepleri uygun görülmesi halinde, giderleri kurumlarınca veya kendilerince karşılanmak kaydıyla özel öğretim kurumlarında görev yapan personele eğitim verecek.

BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ TAKİP EDECEK

Eğitim öğretim alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edecek; görev alanına giren konularda yayın yapacak; araştırma, geliştirme, proje faaliyetleri ve bilimsel çalışmalar yürütecek. Görev alanıyla ilgili konularda yurtiçi veya yurtdışı üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği gerçekleştirecek. 

AKADEMİ İZLEME VE YÖNLENDİRME KURULU

Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu; Bakanın ya da Bakanın görevlendireceği bir Bakan Yardımcısının başkanlığında, Akademi Başkanı, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü, bir Yükseköğretim Kurulu üyesi, Bakan tarafından diğer kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden belirlenecek birer temsilciden olmak üzere 7 kişiden oluşacak.
Teklifin, Milli Eğitim Akademisi ve Akademi İzleme ve Yönlendirme Kuruluna ilişkin hükümleri, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.


patronlardunyasi.com