Kültür-Sanat


Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan oluşan bir grup bilim insanı, Suriye’de gerçekleştirdikleri kazı sırasında bir mezardan çıkarılan parmak uzunluğundaki kil silindirler üzerine yazılmış insanlık tarihinin en eski alfabetik yazısını keşfettiler. 

Araştırmacılar yazının MÖ 2400'lü yıllara ait olduğunu belirledi. Bu ise bilinen diğer alfabetik yazılardan yaklaşık 500 yıl öncesine denk geliyor.

Fotoğraflar: Glenn Schwartz/ Johns Hopkins Üniversitesi 

Bu kanıt, arkeologların alfabelerin nereden geldiği, toplumlar arasında nasıl paylaşıldığı ve bunun erken dönem kentsel medeniyetler için ne anlama gelebileceği hakkındaki bilgilerini altüst ediyor.

İNSANLAR ALFABEYİ HAYAL ETTİĞİMİZDEN BAŞKA YERDE DENEMİŞLER

Johns Hopkins Üniversitesi'nde arkeoloji profesörü Glenn Schwartz,  

"Alfabeler, kraliyet ve sosyal elitlerin ötesindeki insanlara erişilebilir hale getirerek yazıyı devrim niteliğinde değiştirdi. Alfabetik yazı, insanların yaşama biçimini, düşünme biçimlerini, iletişim kurma biçimlerini değiştirdi. Ve bu yeni keşif, insanların yeni iletişim teknolojilerini çok daha önce ve bizim daha önce hayal ettiğimizden farklı bir yerde denediklerini gösteriyor." dedi. 

YAZIYI TERCÜME EDECEK ARAÇ GEREKLİ

Schwartz, mezardan çıkarılan ve üzerinde alfabeyi keşfettikleri silindirlerle ilgili olarak şunları söyledi:  

“Silindirler delikliydi, bu yüzden onları bir etiket görevi görecek başka bir nesneye bağlayan bir ip hayal ediyorum. Belki bir kabın içeriğini veya kabın nereden geldiğini veya kime ait olduğunu ayrıntılı olarak anlatıyorlar. Yazıyı tercüme edecek bir araç olmadan, sadece spekülasyon yapabiliriz."

ALFABENİN DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDEN FARKLI BİR KÖKEN HİKAYESİ VAR

"Araştırmacılar, karbon-14 tarihleme tekniğini kullanarak mezarların, eserlerin ve yazıların yaşlarını doğruladılar. Daha önce, bilim insanları alfabenin MÖ 1900'den sonra Mısır'da veya civarında icat edildiğini düşünüyorlardı. Ancak bizim eserlerimiz daha eski ve haritada farklı bir bölgeden geliyor, bu da alfabenin düşündüğümüzden tamamen farklı bir köken hikayesi olabileceğini gösteriyor." dedi. 

patronlardunyasi.com